Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
Οκτώ υποψήφιοι από χώρες όπως το Μεξικό και η Μολδαβία θα ανταγωνιστούν για το ανώτατο αξίωμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επιδιώκοντας να πείσουν τα 164 μέλη του ότι μπορούν να καθοδηγήσουν τον οργανισμό εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στο εμπόριο και αυξανόμενου προστατευτισμού.
Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών είχαν ως αποτέλεσμα χθες κατά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας να προστεθούν τρία ονόματα στον κατάλογο των πιθανών διαδόχων του Βραζιλιάνου Ricardo Azevedo, που θα παραιτηθεί στα τέλη Αυγούστου, έναν χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Με τρεις από τους έξι προηγούμενους γενικούς διευθυντές να προέρχονται από την Ευρώπη και τους άλλους από την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι πιέσεις να επιλεγεί επικεφαλής από χώρα της Αφρικής.
Ωστόσο, η ήπειρος δεν έχει προτείνει έναν ενιαίο υποψήφιο και αντ’ αυτού παρουσίασε τρεις υποψηφίους, από την Αίγυπτο, την Κένυα και τη Νιγηρία.
Οι άλλοι είναι από τη Βρετανία, το Μεξικό, τη Μολδαβία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα.
Ο ΠΟΕ δεν είχε ποτέ γυναίκα επικεφαλής.
Τρεις εκ των υποψηφίων είναι γυναίκες.
Αναμένεται να παρουσιαστούν στο γενικό συμβούλιο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα.
Μια τρόικα πρεσβευτών θα βολιδοσκοπήσει τα μέλη του Οργανισμού με την ελπίδα αυτά να καταλήξουν σε ένα όνομα.
«Είναι σαν να εκλέγεις έναν πάπα.
Είναι μια διαδικασία συναίνεσης», δήλωσε ο Lee Makigiama, διευθυντής του ινστιτούτου εμπορίου ECIPE.
Η διαδικασία κανονικά διαρκεί εννέα μήνες, αλλά ο ΠΟΕ θέλει να ολοκληρωθεί εντός τριών.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Ο ΠΟΕ θα πρέπει να ασχοληθεί εντατικά με μια σειρά από διαφωνίες, όπως οι επιδοτήσεις για την αλιεία, ενόψει της συνόδου του το 2021.
Επίσης δέχεται πιέσεις να επικαιροποιήσει τους παγκόσμιους κανόνες για το εμπόριο που καθορίστηκαν πριν από 25 χρόνια.
 
Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι οι εξής:

Jesus Seade Kuri, Μεξικό: Οικονομολόγος που εργάζονταν για το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικό από το 2018.
Ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής της χώρας για την Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικό-Καναδά (USMCA).
Ngozi Okonjo-Iweala, Νιγηρία: Η υποψήφια της Νιγηρίας είναι ειδήμονας σε θέματα παγκόσμιας χρηματοοικονομικής και είχε διατελέσει δυο φορές υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Το 2019 ήταν μία από τις «οκτώ γυναίκες μαχήτριες κατά της διαφθοράς που εμπνέουν» σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, ενώ το 2014 το περιοδικό Time την συμπεριέλαβε μεταξύ των 100 ανθρώπων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Abdel-Hamid Mamdouh, Αίγυπτος: Από το 2017 εργάζεται ως σύμβουλος, προηγουμένως όμως είχε εργαστεί στον ΠΟΕ ήταν διευθυντής εμπορίου στο τμήμα υπηρεσιών και επενδύσεων του θεσμού από το 2001 έως το 2017.
Tudor Ulianovschi, Μολδαβία: Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας το 2018-2019 και είναι διπλωμάτης εδώ και 15 χρόνια.
Yoo Myung-hee, Δημοκρατία της Κορέας: Η υπουργός Εμπορίου της Κορέας ήταν η πρώτη γυναίκα που διατέλεσε στη θέση αυτή, ενώ έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις που καλύπτουν τον τομέα του εμπορίου.
Το 1995 ήταν επικεφαλής των υποθέσεων του Π.Ο.Ε. στο υπουργείο Εμπορίου της Κορέας.
Amina C. Mohamed, Κένυα: Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου από το 2013 έως το 2018. από τη θέση αυτή, προήδρευσε της υπουργικής συνόδου του Π.Ο.Ε. στο Ναϊρόμπι το 2015, και ήταν η πρώτη Αφρικανή που ηγήθηκε του ανώτατου φόρουμ του Οργανισμού.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης