Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Πιστωτικές ζημίες 2,1 τρισ. δολ. για τις τράπεζες διεθνώς φέρνει ο κορωνοϊός, έως τα τέλη του 2021

Standard & Poor's: Πιστωτικές ζημίες 2,1 τρισ. δολ. για τις τράπεζες διεθνώς φέρνει ο κορωνοϊός, έως τα τέλη του 2021
Ο οίκος Standard & Poor’s «βλέπει» πιστωτικές ζημιές 2,1 τρισ. δολάρια για τις τράπεζες παγκοσμίως, έως το τέλος του 2021
Στα 2,1 τρισεκ. δολάρια υπολογίζονται τις πιστωτικές ζημιές που θα επιφέρει στις τράπεζες παγκοσμίως η κρίση του κορωνοϊού, έως το τέλος του 2021, σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού οίκου Standard & Poor’s.
Σε ό,τι αφορά στο τρέχον έτος, το σχετικό ποσό θα ανέλθει σε 1,3 τρισεκ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2019.
Περίπου το 60% των ζημιών θα σημειωθούν στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις -υπερδιπλάσιες κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2019- θα σημειωθούν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.




Υπενθυμίζονται οι προβλέψεις του οίκου για τις οικονομίες:


Να σημειωθεί ότι στις 12/5, η ΕΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το πλήγμα που θα δεχθούν από τον κορωνοϊό - με έκθεση Ευρωπαίων αξιωματούχων που αποστάλθηκε στις κυβερνήσεις.
Όπως υπογραμμιζόταν μεταξύ άλλων, η οικονομική επιβράδυνση δημιουργεί πιέσεις στους δανειολήπτες.
Τα υπομνήματα και η ανάλυση της έκθεσης παρέχουν μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες, και πανευρωπαϊκές αξιολογήσεις για τις τράπεζες στην Ευρώπη, την ώρα που χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία εξετάζουν τι θα μπορούσε να γίνει για να στηριχθούν οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες,.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από περίπου μια δεκαετία, αγωνίζονται από τότε για να ανακάμψουν, ενώ στο σήμερα αντιμετωπίζουν μια οικονομική ύφεση που θα μπορούσε να τους προκαλέσει ζημιές, αλλά ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να υπάρξουν και προσπάθειες από τις κυβερνήσεις να δανείσουν τις τράπεζες.
Στην αξιολόγηση που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεραίνουν ότι υπάρχει «κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».
Η αποφυγή σοβαρών και διαρκών προβλημάτων…μπορεί να απαιτήσει πρόσθετες και σημαντικές προσπάθειες».
Στο έγγραφο, επισημαίνουν επιπλέον τον αντίκτυπο που θα έχουν οι τράπεζες από τα απλήρωτα δάνεια και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης εν μέσω αναταραχών στην αγορά και υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών.
Έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, αν και τώρα οι τράπεζες είναι ισχυρότερες από ότι στο παρελθόν, παραμένουν ευάλωτες.
Σε μια επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στην αξιολόγησή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες στο μπλοκ είναι φερέγγυες. Βέβαια, στην απάντηση της ΕΚΤ υπήρχε και μία λίστα που απεικόνιζε ότι ορισμένες τράπεζες χωρών ήταν πιο προστατευμένες από άλλες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ οι τράπεζες της Ισπανίας είχαν τα μικρότερα αποθεματικά κεφαλαίου στο συνάλλαγμα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε οικονομική ύφεση, χειρότερα ακόμη και από την Ιταλία.
Η Ολλανδία και το Βέλγιο ήταν πολύ ισχυρότερες -στην κορυφή της λίστας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης