Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δημοσιότητα υποχρεούται να δώσει το φορολογικό του αρχείο ο Donald Trump, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Στη δημοσιότητα υποχρεούται να δώσει το φορολογικό του αρχείο ο Donald Trump, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο υποχρεώνει τον Trump να δημοσιοποιήσει τα φορολογικά του στοιχεία
Tα φορολογικά του έγγραφα στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Cyrus Vance υποχρεούται να παραδώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Με ευρεία πλειοψηφία (7-2), οι δικαστές θεώρησαν ότι «κανένας πολίτης, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν μπορεί να αποφύγει να παράσχει έγγραφα στην περίπτωση ποινικής έρευνας».
Ο πρόεδρος «δεν έχει απόλυτη ασυλία απέναντι στις έρευνες των εισαγγελέων των Πολιτειών» προστίθεται στο σκεπτικό που συνέταξε ο δικαστής John Roberts.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η κλήτευση που είχε επιδοθεί στο λογιστικό γραφείο Mazars LLP, που διαχειρίζεται εδώ και χρόνια τις φορολογικές υποθέσεις του Trump και να παραδοθούν διάφορα οικονομικά αρχεία του στις αρχές της Νέας Υόρκης.
Παράλληλα ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέφυγε να πάρει άμεσα θέση για το αν τρεις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν επίσης να κλητεύσουν τα οικονομικά έγγραφα του Trump. Έστειλε την υπόθεση πίσω στα κατώτερα δικαστήρια, κάτι που θεωρείται προσωρινή νίκη για τον πρόεδρο.
Και στις δύο αποφάσεις, η πλειοψηφία επιτεύχθηκε με τις ψήφους των τεσσάρων φιλελεύθερων δικαστών, του συντηρητικού Roberts και των δύο επίσης συντηρητικών δικαστών Μπρετ Κάβανο και Νιλ Γκόρσατς που έχει διορίσει ο Trump στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Σε αντίθεση με άλλους προέδρους, ο Trump αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του και άλλα στοιχεία που θα παρείχαν πληροφορίες για την περιουσία του και την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησης, του Trump Organization.
Το περιεχόμενο αυτών των οικονομικών αρχείων παραμένει ακόμη μυστήριο, λίγους μήνες πριν διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα του προέδρου.
Οι επιτροπές της Βουλής, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είχαν κλητεύσει τα οικονομικά αρχεία του Trump από το λογιστικό γραφείο Mazars LLP και από δύο τράπεζες, τις Deutsche Bank και Capital One.
Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διεξάγει ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς (επίσης Δημοκρατικός), είχε κλητευθεί η εταιρεία Mazars για να παραδώσει φορολογικά στοιχεία περίπου 10 ετών.
Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2018 με αφορμή την αποκάλυψη ότι δύο γυναίκες οι οποίες υποστήριζαν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με τον Trump πληρώθηκαν για να μην μιλήσουν. Πρόκειται για δύο πορνοστάρ.
Η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής εξετάζει αν υπήρξε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε αγοραπωλησίες ακινήτων του Trump.
Η Επιτροπή Πληροφοριών ερευνά αν οι δοσοληψίες του Trump τον κατέστησαν ευάλωτο στην επιρροή αλλοδαπών ιδιωτών ή ξένων κυβερνήσεων.
Στη δικαστική αντιπαράθεσή του με τη Βουλή, ο Trump υποστήριζε ότι το Κογκρέσο δεν έχει έννομο λόγο να ζητήσει τα αρχεία αυτά και ότι η αποκάλυψη του υλικού θα πλήξει την ιδιωτική ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του και θα τον αποσπάσει από τα καθήκοντά του. \
Στο αίτημα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης, οι δικηγόροι του προέδρου επιχειρηματολόγησαν ότι με βάση το Σύνταγμα ο Trump χαίρει ασυλίας για το διάστημα που διατηρεί το αξίωμα του προέδρου. Επικαλέστηκαν επίσης την οδηγία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να παραπεμφθεί ή να διωχθεί ποινικά.
Στα κατώτερα δικαστήρια, οι συνήγοροι του Trump έφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν θα είχαν το δικαίωμα να κάνουν έρευνα σε βάρος του προέδρου ακόμη και αν εκείνος πυροβολούσε έναν άνθρωπο στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης