Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P - Fitch: Στο «ΒΒ» η αξιολόγηση της doValue μετά την πώληση της FPS από τη Eurobank

S&P - Fitch: Στο «ΒΒ» η αξιολόγηση της doValue μετά την πώληση της FPS από τη Eurobank
Στο «ΒΒ» η αξιολόγηση της doValue από την S&P Global Ratings
Στο «ΒΒ» όρισε την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της doValue ο οίκος S&P Global Ratings, με σταθερό outlook, μετά την απόφαση για πώληση του 80% της FPS από τη Eurobank.
Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank υπέγραψε με την εταιρεία doValue δεσμευτικές συμφωνίες για την πώληση του 80% των μετοχών της θυγατρικής της, Eurobank Financial Planning Services (FPS) και την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης απαιτήσεων ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ (Project Cairo).
Όπως αναφέρει η S&P:
«Η βαθμολογία BB υποστηρίζεται από την ηγετική θέση της doValue στην Ευρώπη, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και τη δημιουργία στερεών κερδών.
Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στις αγορές όπου δραστηριοποιείται σε όλη την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
H doValue συνεχίζει να διαφοροποιείται μέσω εξαγορών, με την αγορά μεριδίου 85% στην Altamira το 2019, παρέχοντας νέες γεωγραφικές περιοχές και συμπληρωματικές υπηρεσίες. (…)
Επιπλέον, η doValue έχει διατηρήσει περιθώρια άνω του 30% και προβλέπουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, ακόμη και κατά την τρέχουσα μακροοικονομική ύφεση που συνδέεται με την πανδημία COVID-19.
Αναμένουμε η πανδημία να σημαίνει χαμηλότερα έσοδα το 2020, αλλά αυτό θα μετριαστεί κάπως από την αύξηση της δημιουργίας βασικών τελών τα επόμενα χρόνια.
Η απόκτηση του FPS είναι στρατηγική για το doValue, βελτιώνοντας τη γεωγραφική συγκέντρωση και τη συγκέντρωση πελατών και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια στο χαρτοφυλάκιό της.
Η εξαγορά βελτιώνει τη θέση της doValue στην ελληνική αγορά NPLs, προσθέτοντας περίπου 23 δισεκ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση. (…)
Η σχετικά χαμηλή μόχλευση και η διαφανής χρηματοοικονομική πολιτική του ομίλου υποστηρίζει την βαθμολογία BB», σχολιάζει ο οίκος.

Η Fitch Ratings ορίζει επίσης στο «ΒΒ» την αξιολόγηση της doValue

Σε «ΒΒ» όρισε την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για τη doValue η Fitch Ratings, στον απόηχο του deal με τη Eurobank για την FPS.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος όρισε σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει το ισχυρό franchise της εταιρείας στη Νότια Ευρώπη, ενώ λαμβάνει επίσης υπόψη τη μόχλευση για τη χρηματοδότηση δύο σημαντικών εξαγορών τους τελευταίους 13 μήνες και την αναστάτωση των επιχειρήσεων από την πανδημία COVID-19.
«Η απόκτηση του 85% της Altamira το 2019 διαφοροποίησε τις δραστηριότητες της doValue από την Ιταλία σε άλλες αγορές της Νότιας Ευρώπης.
Αυτή η διαδικασία επεκτάθηκε με την πρόσφατα ολοκληρωμένη αγορά στην Ελλάδα μεριδίου 80% στο FPS, τοποθετώντας την doValue ως υποψήφιο ηγέτη της αγοράς στην εξυπηρέτηση χρέους σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ιβηρία. (…)
Πριν από την έναρξη της πανδημίας, τα περιθώρια EBITDA της doValue ήταν ισχυρά και συνεπή. (…)
Ωστόσο, από τον Μάρτιο, τα μέτρα στο μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχουν διαταράξει την κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδίως στην περίπτωση της doValue ως αποτέλεσμα της μειωμένης λειτουργίας του δικαστικού συστήματος και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ευρώπης.
Πολλά δικαστήρια έχουν ανοίξει ξανά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κατά την άποψη της Fitch παραμένουν αβεβαιότητες σχετικά με την ταχύτητα με την οποία η διαδικασία θα επανέλθει πλήρως. (…)
Η doValue έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το μέγιστο καθαρό χρέος-προς-EBITDA στο 3x και η Fitch δεν αναμένει το ακαθάριστο χρέος προς το EBITDA να υπερβεί ουσιαστικά το 3,5x στα τέλη του 2020. (…)
Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την προσδοκία της Fitch ότι η θέση franchise της doValue είναι αρκετά ισχυρή για να δημιουργήσει το EBITDA τους επόμενους 18 μήνες, επιτρέποντας ουσιαστική απομόχλευση, αναφέρει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης