Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι κεντρικές τράπεζες τους ωθούν όλους στο χρηματιστήριο, επίκειται νέα έκρηξη τζίρου

Rabobank: Οι κεντρικές τράπεζες τους ωθούν όλους στο χρηματιστήριο, επίκειται νέα έκρηξη τζίρου
Η έκρηξη τζίρου που σημειώνεται στα χρηματιστήρια διεθνώς σπρώχνει περισσότερους μικροεπενδυτές στις χρηματαγορές…
Η έκρηξη τζίρου που σημειώνεται στα χρηματιστήρια διεθνώς, χειραγωγούμενη από τις κεντρικές τράπεζες, αν μη τι άλλο, δείχνει μια προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα, επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Από την άλλη, πρέπει να τονωθεί η κατανάλωση και, κυρίως, η αγορά των διαρκών αγαθών, που σημείωσε τεράστια πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι κεντρικές τράπεζες, παγκοσμίως, αναμένεται να χειραγωγήσουν, για άλλη μία φορά, τα πράγματα με τέτοιον τρόπο, ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα που έχει σωρεύσει ο πολύς κόσμος στους τραπεζικούς του λογαριασμούς (λόγω της πανδημίας η κατανάλωση έπεσε στα τάρταρα).
Πώς θα γίνει αυτό;
Με την εκτίναξη των χρηματιστηριακών δεικτών και με την «υπόσχεση» για εγγυημένες αποδόσεις.
Ήδη πολλοί μικροεπενδυτές ανταποκρίνονται στο «κάλεσμα».
«Δεν υπάρχει τρόπος να χάσω».
Αυτός είναι ο τίτλος ενός άρθρου του Bloomberg με τίτλο «Inside the Stock-Market Frenzy» της Κίνας.
Το δημοσίευμα παρουσιάζει τον Leo Li, έναν 28χρονο ο οποίος εργάζεται ως σεναριογράφος στη πόλη Κουνμίνγκ, η οποία βρίσκεται νότια της Κίνας.
«Όλοι παίζουν στο χρηματιστήριο.
Έχουν φτάσει στο σημείο ακόμα και να δανείζονται για να παίξουν.
Ωστόσο, δεν αξίζει να χρησιμοποιεί κανείς τη μόχλευση, αν δεν έχει εγγυημένες αποδόσεις» δηλώνει ο Li, προσθέτοντας πως η οικογένειά του μπήκε στη διαδικασία να πουλήσει ακίνητα για να αγοράσει μετοχές (σ.σ.: σας θυμίζει κάτι;).
Ακόμα και οι γιαγιάδες τρέχουν στις χρηματιστηριακές για να αγοράσουν μετοχές.
Από την άλλη, είναι ωραίο να βλέπουμε νέους επενδυτές να κατανοούν τα «θεμελιώδη» της οικονομικής δραστηριότητας, που, εν προκειμένω, δεν είναι ούτε το ΑΕΠ ούτε η ανεργία ούτε το PE…
Στο μεταξύ, νέο πρόγραμμα στήριξης 30 δισεκατομμυρίων λιρών για επιχειρήσεις που επαναπροσλαμβάνουν ή διατηρούν τους υπαλλήλους τους και έκπτωση 50% σε όσους πολίτες επιλέγουν να πάνε σε κάποιο εστιατόριο έως το τέλος Αυγούστου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Rishi Sunak.
Σε ένα de facto μίνι προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου, ο Rishi Sunak είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων το πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας, το οποίο έχει επιδοτήσει τους μισθούς για 9,3 εκατομμύρια υπαλλήλους, θα μειωθεί στο τέλος του Οκτωβρίου.
Οι επιχειρήσεις θα λάβουν μπόνους 1.000 λίρες ανά εργαζόμενο που διατηρείται μέχρι τον Ιανουάριο, κερδίζοντας τουλάχιστον 520 λίρες ανά μήνα.
Πριν από την ενημέρωση της Τετάρτης, οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι ο τερματισμός του προγράμματος για την ενίσχυση της εργασίας τον Οκτώβριο θα προκαλούσε τσουνάμι ανέργων.
Ωστόσο, ο Sunak ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο «δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί για πάντα», επισημαίνοντας τις εκκλήσεις για επέκταση «ανεύθυνη».
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.
Το να αφήσουμε το πρόγραμμα ανοιχτό προσφέρει στους ανθρώπους φρούδες ελπίδες ότι θα επιστρέψουν στις δουλειές που είχαν.
Όσο περισσότερο οι άνθρωποι μένουν εκτός αγοράς, τόσο εξασθενούν οι δεξιότητές τους, οπότε θα δυσκολευτούν να βρουν νέα δουλεία» υποστήριξε ο Sunak.
Στη συνέχεια, ανακοίνωσε μια άνευ προηγουμένου έκπτωσης 50% για τους πολίτες που τρώνε έξω από Δευτέρα έως Τετάρτη μέχρι το τέλος Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει και να λειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης.
Η έκπτωση θα ανέρχεται στις 10 λίρες ανά άτομο και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να το διεκδικήσουν από την κυβέρνηση.
Επίσης, ο ΦΠΑ στον τουρισμό θα μειωθεί επίσης από 20% σε 5% έως τον Ιανουάριο (κόστος 4 δισεκατομμύρια λίρες).
Επίσης, στον προϋπολογισμό προβλέπονται ποσό 1 δισεκατομμυρίου λιρών στο Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων για την επιστροφή στην εργασία, ένα σχέδιο «πράσινων σπιτιών» 2 δισεκατομμυρίων λιρών και 1 δισεκατομμύριο λίρες για να καταστούν τα κτίρια του δημόσιου τομέα πιο αποδοτικά ενεργειακά.
Συνολικά, ο Sunak ανακοίνωσε ένα πακέτο δαπανών ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών για να αντιμετωπίσει τον άμεσο αντίκτυπο της πανδημίας στην υγεία και την αγορά εργασίας.
Να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας η βρετανική κυβέρνηση έχει παράσχει περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια λίρες, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, τα δεκαετή ομόλογα «κάθονται» ακριβώς στο 0,15%. 
Στις ΗΠΑ, ο Joe Biden αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τη ριζοσπαστική ατζέντα Sanders (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, ανώτατη εκπαίδευση χωρίς δίδακτρα, πράσινη ανάπτυξη).
Ωστόσο, αυτό που δεν βλέπουμε είναι μια δημοσιονομική προσέγγιση που προσομοιάζει με βρύση που στάζει.
Το μήνυμα είναι «σταδιακά».
Ομοίως, ο Trump δεν έχει εξαγγείλει ακόμη τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήση.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ανέρχεται στο 0,66%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης