Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για την Ευρώπη - Αύξηση ανεργίας το β' 6μηνο 2020

Fitch: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για την Ευρώπη - Αύξηση ανεργίας το β' 6μηνο 2020
Έκθεση της Fitch για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας
Η υιοθέτηση προσωρινών μέτρων επιδότησης εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αποτρέψει την ταχεία αύξηση των ποσοστών ανεργίας σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωζώνη, σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος Fitch.
Στο αποκορύφωμα της κρίσης, περίπου 45 εκατομμύρια εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν σε προγράμματα επιδότησης, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του συνδυασμένου εργατικού δυναμικού στις εν λόγω περιοχές.
Ορισμένοι εργαζόμενοι επιστρέφουν τώρα στη δουλειά, καθώς τα μέτρα lockdown πλέον μειώνονται.
«Η ταχύτητα με την οποία θα επανέλθει η κανονικότητα θα εξαρτηθεί μόνο από το σχήμα και τη ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και από το πόσο γρήγορα θα καταργηθούν αυτά τα προγράμματα επιδοτήσεων.
Ο περιορισμός της ανεργίας στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας έρχεται σε αντίθεση με τις εμπειρίες της αμερικανικής αγοράς εργασίας, όπου, ελλείψει περαιτέρω προγραμμάτων, το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Αναμένουμε τα ευρωπαϊκά ποσοστά ανεργίας να αυξηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. (…)
Ο τομέας που πλήττεται περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι φιλοξενία.
Παρόμοια μοτίβα έχουν αναφερθεί στην Ευρωζώνη.
Καθώς τα μέτρα lockdown χαλαρώνουν, οι εργαζόμενοι αποχωρούν σταδιακά από τα προγράμματα.
Στη Γερμανία, η φιλοξενία, οι μεταφορές και το λιανικό εμπόριο συγκαταλέγονται μεταξύ των τομέων που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μείωση εργαζομένων μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας.
Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν επίσης, βοηθούμενοι από κρατικά οικονομικά κίνητρα στους εργοδότες», αναφέρεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης