Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Medvedev (Ρωσία): Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να επεκτείνουν τη Συμφωνία START - Μη εποικοδομητική η στάση τους

Medvedev (Ρωσία): Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να επεκτείνουν τη Συμφωνία START - Μη εποικοδομητική η στάση τους
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας εξέφρασε τη δυσπιστία του απέναντι στο ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας
Τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρόθεση να επεκτείνουν τη συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών, διατύπωσε σήμερα (9/7) ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι σχεδόν «μη βιώσιμη» κάτω από τις νέες προϋποθέσεις που έθεσε η Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, ο κ. Medvedev εξέφρασε την έντονη δυσπιστία του απέναντι στη ενδεχόμενο επέκτασης της Συμφωνίας START για τον έλεγχο των εξοπλισμών, η οποία ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2021, επικαλούμενος τη στάση που διατηρεί το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον επί του ζητήματος.
«Είμαι ιδιαίτερα δύσπιστος σχετικά με αυτό λόγω της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε ο κ. Medvedev, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης τησ συμφωνίας, τονίζοντας μάλιστα ότι η στάση της Ουάσιγκτον «δεν είναι εποικοδομητική αυτή τη στιγμή».
«Προκειμένου να είναι αποτελεσματική η συμφωνία, πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος διευκρίνισε ότι «προς το παρόν δε βλέπω οι ΗΠΑ να έχουν πρόθεση επέκτασης της Συμφωνίας START».
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τόνισε ότι «ίσως αλλάξει κάτι στη στάση τους, είναι κάτι το οποίο θα επιθυμούσαμε», ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας να επεκτείνει τη συμφωνία χωρίς κάποια προϋπόθεση.
Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έθεσαν μίας σειρά από νέες προϋποθέσεις, ιδίως όσον αφορά την ένταξη άλλων χωρών στη συμφωνία, γεγονός που καθιστά την επέκταση της συμφωνίας σχεδόν «μη βιώσιμη», χαρακτηρίζοντας ως «κακή» μία τέτοια εξέλιξη.
Επιπλέον, ο κ. Medvedev ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθούν και οι νέοι τύποι όπλων μεταξύ των δύο χωρών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται να υπάρχει η βούληση προκειμένου να συμβεί αυτό», καθώς και ότι «δεν έχω δει καθόλου μέχρι στιγμής αυτή τη βούληση από τις ΗΠΑ».
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να ενισχύουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, η Ρωσία θα πρέπει να λάβει συμμετρικές και ασύμμετρες αποφάσεις για να εξουδετερώσεις αυτές τις ικανότητες με κάποιον τόπο», υπογράμμισε ο κ. Medvedev.
Σημειώνεται ότι η Συμφωνία START είχε υπογραφεί το 2010, όταν ο Dmitry Medvedev ήταν πρόεδρος της Ρωσίας, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές τους επόμενου έτους, με την Ουάσιγκτον να επιμένει ότι η Κίνα θα πρέπει να συμμετάσχει σε μία νέα, τριμερή συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Ωστόσο, η πλευρά της Κίνας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για μία νέα Συμφωνία START.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης