Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού - Στα 127 από τις αρχές Ιουλίου - Στον αέρα ο τουρισμός - Πέτσας: Εάν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού - Στα 127 από τις αρχές Ιουλίου - Στον αέρα ο τουρισμός - Πέτσας: Εάν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!
Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα και σε άλλες χώρες εκτός της Σερβίας
(upd2) Στα 127 ανέρχονται τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου οπότε και άνοιξε ο τουρισμός.
Το γεγονός αν και χαρακτηρίζεται αναμενόμενο από τους επιστήμονες, δεν παύει να προκαλεί έντονη ανησυχία στις ελληνικές αρχές ενώ αυξάνεται κι ο κίνδυνος για τον ελληνικό τουρισμό, με την ελληνική κυβέρνηση να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα και σε άλλες χώρες πλην της Σερβίας σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα βασική χερσαία πύλη της βόρειας Ελλάδα, στον Προμαχώνα, και στους τουρίστες που προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Αλβανία παρατηρήθηκε χθες ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η κατάσταση στη Βουλγαρία.
Την ίδια στιγμή, στη Σερβία, ο πρόεδρος της χώρας παραδέχθηκε ότι στα νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχει ούτε μια διαθέσιμη κλίνη.
Επιδείνωση παρατηρείται και στην επιδημιολογική κατάσταση στη Ρουμανία.
Πρόκειται για χώρες που αποτελούν βασική πηγή τουριστών κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα…
Γι' αυτό και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στους ξενοδόχους, οι οποίοι βλέπουν να αυξάνεται ο κίνδυνος για επέκταση της απαγόρευσης και σε άλλες βαλκανικές χώρες, κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλή για τον ελληνικό τουρισμό.

Κρίσιμη η ιχνηλάτηση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην Ελλάδα μπορεί να βρεθούν τους επόμενους τρεις μήνες μερικές χιλιάδες θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες στο σύνολο 5 εκατ. επισκεπτών.
Η κατάσταση θα θεωρείται ελεγχόμενη αν καταγράφονται έως και 5 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανά 1.000 επισκέπτες που μπαίνουν στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού από την Ευρώπη εκτιμάται πως αυτά δεν θα ξεπερνούν τα 3 ανά 1.000 επισκέπτες.
Αυτό που θα κρίνει την έκβαση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τα «ορφανά» κρούσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Οι τοπικές εξάρσεις

Ακόμα ένα κρίσιμο μέτωπο όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τα κρούσματα σε διάφορες περιφερειακές ενότητες.  
Πρώτη και με διαφορά σε κρούσματα είναι η περιοχή της Ξάνθης, μια εστία που κοντεύει να συμπληρώσει πέντε εβδομάδες, έχει δώσει δεκάδες ασθενείς και τουλάχιστον 6 νεκρούς.
Στην Ξάνθη χθες καταγράφηκε χθες ένα κρούσμα που προστέθηκε στα περίπου 200 που έχουν αναφερθεί από τον περασμένο Ιούνιο.
Αλλά και η Καστοριά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετρά δεκάδες νέα περιστατικό λοίμωξης με τη νόσο Covid-19.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό χθες τα κρούσματα ήταν συνολικά 27, με 4 εξ αυτών να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς Μποδοσάκειο της Κοζάνης.

Υπό έλεγχο η κατάσταση, υποστηρίζει η κυβέρνηση
 
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνησης χαρακτηρίζει ελεγχόμενη την κατάσταση με τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χαλάρωση των Ελλήνων όσον αφορά την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς.
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων, και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά στοχευμένα τεστ για τον κορωνοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα.
Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Ωστόσο, τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν προέρχεται από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό.
«Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε.
Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας.
Ας μην του κάνουμε τη χάρη.
Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα, που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα, που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα, που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί!».
Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «από τις 15 Ιουνίου και μετά ανοίξαμε σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο.
Γιατί είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους αλλά και μία χώρα που πέρυσι είχε 18 δισ. ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ανοίξαμε για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής.
Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού.
Με αυτήν την εκτίμηση οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κυβερντικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι πλέον εφαρμόζεται ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας.
«Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά.
Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα, γίνονται πιο αυστηρά.
Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν.
Τηρώντας τους κανόνες.
Που είναι κοινοί για όλους.
Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές.
Θα είναι, όμως, πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές.
Και θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων.
Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!».

Καβάλα - Θετικός στον κορωνοϊό τρόφιμος σε γηροκομείο - Είχε επισκεφθεί την Ξάνθη

Θετικό κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (9/7) στο «Κωνστάντειο» Οικοτροφείο Υπερηλίκων στην Καβάλα.
Στο κτήριο έχει μεταβεί ο διευθυντής υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με το proininews.gr, πρόκειται για ηλικιωμένο που έβγαινε από το ίδρυμα και πρόσφατα είχε επισκεφτεί την Ξάνθη.
Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος έλαβαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και περιμένουν οδηγίες από την Αθήνα για τις επόμενες ενέργειες τους.

Εισαγόμενα τα 24 από τα 33 τα νέα κρούσματα στις 8/7

Στα 33 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (8/7/2020) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Image

Συνολικά τα εισαγόμενα κρούσματα είναι 24 καθώς 3 άτομα που έφτασαν πρόσφατα στη χώρα απευθύνθηκαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για έλεγχο.
Επίσης, 2 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, 2 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.622 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 54,7% άνδρες.

Image

Οι νεκροί παραμένουν στους 193 με μέση ηλικία τα 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Image

Επίσης 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης