Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Ο κορωνοϊός επιβραδύνεται, παρά την… αύξηση των κρουσμάτων

tags :
Bank of America: Ο κορωνοϊός επιβραδύνεται, παρά την… αύξηση των κρουσμάτων

Επιβράδυνση της διάδοσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ «βλέπει» η Bank of America, παρά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων
Στην παράδοξη, εκ πρώτης όψης, εκτίμηση πως ο κορωνοϊός επιβραδύνεται, παρά την… αύξηση των κρουσμάτων, προβαίνει η τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.
Πριν από μερικούς μήνες, η πανδημική κρίση του κορωνοϊού μεταλλάχθηκε από επιδημιολογικό φαινόμενο σε πολιτικό ζήτημα, ιδιαίτερα διχαστικό, με σαφείς ιδεολογικές προεκτάσεις, που εκτείνονται από το αν πρέπει να φοράμε μάσκες μέχρι τo κλείσιμο των καταστημάτων και την παύση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι αντίπαλοι του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, απαιτούν αυστηροποίηση των μέτρων, επιδιδόμενοι σε ένα κυνήγι οικονομικού πόνου, που αποτελεί το ατού του νυν Αμερικανού προέδρου, ώστε να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα.
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι κατανοητό γιατί ο Trump επεδίωκε να επιταχύνει το «άνοιγμα» της οικονομίας, που έχει κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τρισεκατομμύρια σε νέο χρέος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα παρόμοιο χάσμα έχει κάνει την εμφάνισή του στη Wall Street, όπου επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs υπογραμμίζουν την αύξηση των κρουσμάτων και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την αποτροπή περαιτέρω επέλασης της πανδημίας, προειδοποιώντας για αύξηση των νεκρών.
Στην άλλη πλευρά παρατάσσονται όσοι έχουν επενδύσει στο αισιόδοξο σενάριο για την οικονομική δραστηριότητα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, οι θάνατοι δεν παρουσιάζουν ανάλογη άνοδο.
Μάλιστα, τα ποσοστά θνησιμότητας, αν δεν έχουν μειωθεί, παραμένουν σταθερά.
Αυτό εξηγείται ως εξής:
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η BofA, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ, σύμφωνα με το μοντέλο IHME του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Η BofA σημειώνει επίσης ότι o ιός μαίνεται σε τέσσερις πολιτείες:
Τέξας, Καλιφόρνια, Φλόριντα και Aριζόνα.
Ωστόσο, αντί να κοιτάζει απλώς τα νέα κρούσματα, η τράπεζα επισημαίνει ότι για να εξετάσουμε καλύτερα την εξάπλωση του Covid-19 προτείνεται να αριθμούνται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Και παρότι οι νοσηλείες αυξάνονται απότομα στις ΗΠΑ, η BofA επισημαίνει ότι, αν κάποιος αποκλείσει τις τέσσερις πολιτείες, η επιδημική καμπύλη έχει επιπεδωθεί.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο ημερήσιος αριθμός των μολυσμένων ατόμων έφτασε στις 21 Ιουνίου στις 75.179, από 71.112 την 1η Ιουνίου, ενώ την Τρίτη 7 Ιουλίου καταγράφηκαν 69.987, και πάλι σύμφωνα με το μοντέλο IHME.
Το αισιόδοξο συμπέρασμα:
Εάν οι νοσηλείες καθυστερούν 17 ημέρες, οι νέες εισαγωγές θα κορυφωθούν στις 8 Ιουλίου.
Για χάρη της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και του κόσμου, ας ελπίζουμε ότι η BofA θα έχει δίκιο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης