Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι θα συμβεί εάν πέσει έξω ο στόχος του 2021 και αντί για ανάκαμψη +6% η Ελλάδα θα δώσει μάχη να αποτρέψει νέα ύφεση; - Υπάρχει plan B

Τι θα συμβεί εάν πέσει έξω ο στόχος του 2021 και αντί για ανάκαμψη +6% η Ελλάδα θα δώσει μάχη να αποτρέψει νέα ύφεση; - Υπάρχει plan B
Το plan B για την ελληνική οικονομία θα ήταν μια ζοφερή εξέλιξη της πορείας του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.
Μέχρι τώρα το βασικό σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης στηρίζεται στην εξής παραδοχή.
Το 2020 θα καταγραφεί ύφεση -8% στο ΑΕΠ που θα υποχωρήσει στα 173 εκατ ευρώ.
Τα 173 δισεκ. είναι η χειρότερη επίδοση της 10ετίας για την Ελλάδα, το 2015 και 2016 στην χρονιά της καταστροφής από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΑΕΠ διαμορφωνόταν στα 176 και 177 δισεκ. ευρώ με τα 176 δισεκ. να καταγράφονται το 2016.
Με βάση μια αισιόδοξη εκτίμηση το 2021 η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη +5% ώστε το ΑΕΠ να διαμορφωθεί στα 181 δισεκ. και θα υπολείπεται περίπου 7 δισεκ. από την επίδοση του 2019 που έχει διαμορφωθεί στα 187,5 δισεκ. ευρώ.
Πάνω σε αυτό το σενάριο χτίζει η ελληνική κυβέρνηση ποντάροντας ότι θα λάβει χρήματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης προς το καλοκαίρι του 2021, κεφάλαια τα οποία θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Το σενάριο αυτό είναι βασικό για την Ελλάδα αλλά το βασικό ερώτημα είναι υπάρχει plan B;
Ορισμένοι ειδικά ξένοι οίκοι αρχίζουν να αξιολογούν νέα δεδομένα τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν το plan B.
To plan A είναι αυτό που περιγράφει η κυβέρνηση.

Τι θα συμβεί όμως εάν επιβεβαιωθεί το plan B;

 Το plan B για την ελληνική οικονομία θα ήταν μια ζοφερή εξέλιξη της πορείας του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.
Στηρίζεται σε ορισμένες παραδοχές – ακραίες μεν αλλά όχι απίθανες -.
Με βάση ορισμένους επιδημιολόγους ακόμη και εάν βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοιό θα έχει 70% αποτελεσματικότητα στον πληθυσμό έναντι 60% της κοινής γρίπης ή 90% άλλων ασθενειών.
Στην περίπτωση λοιπόν που υπάρξει νέο κύμα κορωνοιού το Φθινόπωρο σενάριο όχι απίθανο η κοινωνία θα αλλάξει άρδην καταναλωτικές συμπεριφορές.
Θα έχει προηγηθεί η κατάρρευση του τουρισμού, της τουριστικής βιομηχανίας το 2020.
Εάν λοιπόν Φθινόπωρο και Χειμώνα του 2020 ο κορωνοιός επανεμφανιστεί διεθνώς επιθετικά και δεν υπάρξουν γενικευμένα lockdowns, καθώς όλοι κατάλαβαν το λάθος της επιβολής μέτρων καραντίνας στην οικονομία, πολλοί πολίτες από φόβο θα κλειστούν στα σπίτια τους, θα μειωθεί η προσφορά και ζήτηση και η οικονομία εντός και εκτός Ελλάδος θα δεχθεί νέο κύμα πίεσης.
Ειδικά στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια για κοινωνική πολιτική, ότι δόθηκε στην κοινωνία, δόθηκε.
Εάν ξεκινώντας και το 2021 ακόμη η παγκόσμια κοινωνία βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρείας του κορωνοιού το σενάριο της ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδος +5% δεν θα επιβεβαιωθεί.
Τα φέσια στην οικονομία θα αυξηθούν, τα προβλήματα στις επιχειρήσεις θα οξυνθούν, τα NPEs τα προβληματικά δάνεια στις τράπεζες θα ξεπεράσουν τον στόχο των 7-9 δισεκ.  
Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης πιθανότατα θα καθυστερήσουν ίσως δοθούν προς το τέλος του 2021 αντί στις αρχές που θα τα έχουν ανάγκη τα κράτη.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η οικονομία θα παραμείνει καθηλωμένη στην Ελλάδα, θα ναρκοθετηθεί και ο τουρισμός και το 2021, τα έσοδα θα δεχθούν πίεση, τα προβληματικά δάνεια θα εκτιναχθούν πάνω από τα 7-9 δισεκ. που είχαν αρχικώς υπολογιστεί και η Ελλάδα με τιε ασθενικές δομές και την αβέβαιη προοπτική θα εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής εσωστρέφειας.
Το plan B δεν είναι το βασικό σενάριο για την Ελλάδα το 2021.
Είναι ένα σενάριο που εκεί που εμφάνιζε πιθανολόγηση 5% ίσως τώρα να προσεγγίζει το 20% με τάσεις αυξητικές.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ποντάρει στο σενάριο Α αλλά δεν πρέπει να αποκλείσει και το plan B.

Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία υπό φυσιολογικές συνθήκες, επιτυγχάνει 45 δισεκ. ευρώ ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση με το τρίτο τρίμηνο να είναι παραδοσιακά το καλύτερο.
Ήδη από το α΄ τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 41 δισεκ. όπως και στο α΄ τρίμηνο του 2017.
Με βάση την βασική παραδοχή το ΑΕΠ το 2020 θα διαμορφωθεί στα 173 δισεκ. δηλαδή στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κόντευε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία.
Για το 2021 το βασικό σενάριο θέλει η ανάκαμψη να είναι 4% δηλαδή το ΑΕΠ θα αυξηθεί στα 180 δισεκ. και στο plan B θα είναι 1,5% με 2,5% εξέλιξη άκρως αρνητική συνολικά για την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης