Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, η πανδημία στο επίκεντρο - Κέρδη +0,78% για S&P, o DAX -0,97%

Νευρικότητα στις αγορές, η πανδημία στο επίκεντρο - Κέρδη +0,78% για S&P, o DAX -0,97%
Νευρικότητα  στις αγορές, επιστρέφουν οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάκαμψης
Νευρικότητα επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα 8/7, με την πανδημία του κορωνοϊού να παραμένει στο επίκεντρο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες έχει οδηγήσει πολλούς αξιωματούχους να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης.
Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3 εκατ. εκ των οποίων τα μισά και πλέον έχουν επιβεβαιωθεί στη Βραζιλία, χώρα που θρηνεί πλέον πάνω από 66.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 139.999 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.023.813 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιφέρεια αυτή, που μετατράπηκε το τελευταίο διάστημα στο νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Παγκοσμίως, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 11,8 εκατ. ενώ οι νεκροί τις 544 χιλ.
Στις ΗΠΑ καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, πάνω από τις 60 χιλ. την ώρα που η χώρα ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η πανδημία επιταχύνεται και ότι προκύπτουν αποδείξεις σχετικά με τη διασπορά της νόσου μέσω του αέρα.
«Οι επενδυτές πραγματοποιούν τις καλύτερες προσπάθειές τους ώστε να προσπεράσουν την οικονομική εμπλοκή του Covid-19», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, διευκρινίζοντας ότι «μπορούμε να καταλάβουμε γιατί είναι πιο επιρρεπείς στην κατοχύρωση ορισμένων κερδών μετά από μία ανοδική πορεία».
Η αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με την ανοδική πορεία της οικονομίας, μετά την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, έχει βοηθήσει στην άνοδο των αγορών κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως έχει μετριάσει την προσδοκίες των επενδυτών για ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τη στασιμότητα που προκάλεσε η πανδημία.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να εστιαστεί τις επόμενες εβδομάδες στα εταιρικά αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών, τα οποία θα δώσουν μία καλύτερη εικόνα σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Δεν είναι ασυνήθιστο για αυτές τις ανοδικές πορείες των πέντε ημερών να ακολουθούνται από μία περίοδο κατοχύρωσης κερδών, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψιν τις ειδήσεις για τον ιό», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής της Prudential Financial, Quincy Krosby, διευκρινίζοντας πως «όταν κινείσαι σε συνθήκες υπεραγοράς, δε χρειάζεται πολύ για την αγορά ώστε να κάψει ένα μέρος του αφρού».
Από την πλευρά της, η διευθύντρια στρατηγικής χαρτοφυλακίου της Verdence Capital Advisors, Megan Horneman, τόνισε ότι «τα οικονομία στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί τους τελευταίους δύο μήνες έχουν ξεπεράσει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους οικονομολόγους, οπότε με βάση αυτό το σενάριο δεν αποτελεί έκπληξη το ράλι που οδηγείται από την ευφορία στην αγορά».
Ως «αβέβαιο» χαρακτήρισε τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία η πρόεδρος της San Francisco Federal Reserve Bank, Mary Daly, διευκρινίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμα στα «αρχικά στάδια» αυτής της κρίσης.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της San Francisco Fed δήλωσε ότι «υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη ζημία που θα προκαλέσει στο μέλλον η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών», διευκρινίζοντας ότι «βρισκόμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια αυτής της κρίσης».
«Οι ανησυχίες θα συσσωρεύονταν εάν οι μισθωτές δε μπορούσαν να πληρώσουν τα ενοίκια και οι ιδιοκτήτες δε μπορούσαν να πληρώσουν τις τράπεζες», επεσήμανε η κα Daly, ενώ πρόσθεσε ότι «το σοκ στη ζήτηση και το σοκ στην προσφορά ασκούν καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό».
Μάλιστα, η ίδια διευκρίνισε ότι οι καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό αποτελούν ένα πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία, καθώς μία ελαφριά αύξηση του πληθωρισμού θα ήταν «ευπρόσδεκτη».
Παράλληλα, η κα Daly ανέφερε ότι «τα στοιχεία για την απασχόληση είναι καλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν αλλά δεν είναι καθόλου κοντά στα επίπεδα προ της πανδημίας», ενώ πρόσθεσε ότι «τα τρέχοντας επίπεδα απασχόλησης θα μπορούσαν να είναι ανάλογα με τη συνολική μειωμένη ζήτηση στην οικονομία των ΗΠΑ».
Η πρόεδρος της San Francisco Fed τόνισε ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού διαφέρει αναλόγως τη βιομηχανία, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος είναι «καθαρά ευεργετούμενος», επαναλαμβάνοντας ότι «υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο μεγάλη θα είναι η περαιτέρω ζημία στην αμερικανική οικονομία».

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,68% κλείνοντας στις 26.0677 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,78% στις 3.169 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,44% στις 10.492 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 28,11 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχώρησε -0,97% κλείνοντας στις 12.494 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση -0,57% στις 19.899 μονάδες.
Image
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Alcoa ανακοίνωσε ότι περιμένει οι καθαρές ζημιές να συρρικνωθούν στα 205 εκατ. δολ. με 190 εκατ. δολ. ή 1,10 με 1,02 δολ. ανά μετοχή από ζημιές 402 εκατ. δολ. ή 2,17 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Χωρίς να περιλαμβάνονται μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, η εταιρεία περιμένει από ζημιές 8 cents ανά μετοχή έως ισοσκελισμένο αποτέλεσμα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για ζημιές 58 cents ανά μετοχή σε δημοσκόπηση της FactSet.
Τα έσοδα αναμένεται να υποχωρήσουν στα 2,10 δισ. δολ. με 2,18 δισ. δολ. από 2,71 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για 2,09 δισ. δολ.
Θύμα της πανδημίας έπεσε μια από τις πιο ιστορικές εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων στις ΗΠΑ.
Η Brooks Brothers υπέβαλε την Τετάρτη αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, καθώς συνεχίζει να αναζητά αγοραστή.
Η εταιρεία που έχει ντύσει 40 προέδρους των ΗΠΑ αντιμετώπιζε προβλήματα κόστους πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και είχε ξεκινήσει διαδικασίες πώλησης ήδη από το 2019.
«Κατά το περασμένο έτος, το ΔΣ της Brooks Brothers, η ομάδα ηγεσίας και οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοί της αξιολόγησαν πολλές στρατηγικές επιλογές για να μπορέσει η εταιρεία να επιτύχει στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πώλησης της επιχείρησης», δήλωσε σύμφωνα με το CNBC εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Στη διάρκεια αυτής της στρατηγικής αναθεώρησης, η Covid-19 προκάλεσε τρομακτικούς κλυδωνισμούς και είχε βαρύ τίμημα για την επιχείρησή μας», πρόσθεσε.
Η εταιρεία άρχισε να αξιολογεί ποια από τα σχεδόν 250 καταστήματά της στη Βόρεια Αμερική θα κλείσει στις αρχές Απριλίου.
Έχει ήδη αποφασίσει να βάλει λουκέτο σε περίπου 51, μια απόφαση που αποδίδει στην πανδημία.
Η αεροπορική εταιρία United Airlines προειδοποίησε χθες τους εργαζομένους της ότι η αύξηση των κρουσμάτων πλήττει τις κρατήσεις εισιτηρίων, απειλώντας την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης, αλλά και τις θέσεις εργασίας.
Οι εργαζόμενοι της ίδιας αεροπορικής εταιρίας αναμένεται να λάβουν μέσα στην εβδομάδα σχετικές ειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την United.
Η εταιρία αναμένει ότι η ζήτηση ταξιδιών θα εξακολουθήσει να δέχεται πιέσεις, μέχρι την εύρεση μιας ευρέως αποδεκτής θεραπείας ή ενός εμβολίου κατά της COVID-19, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για άμεση ανάκαμψη των αεροπορικών εταιριών.

Απώλειες στις ευρωαγορές, επιστρέφουν οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάκαμψης

Απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνουν οι ανησυχίες για την εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες έχει οδηγήσει πολλούς αξιωματούχους να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης.
Η Daimler AG ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει να ανακοινώσει ζημιές προ τόκων και φόρων σε προσαρμοσμένη βάση το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε επίσης ότι τα έσοδα θα υποχωρήσουν σημαντικά, όπως είχε προειδοποιήσει ήδη από το πρώτο τρίμηνο.
Η γερμανική εταιρία παροχής υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης και ταχυμεταφορών DHL προγραμματίζει να περικόψει περίπου 2.200 θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες παραγωγής οχημάτων Jaguar Land Rover που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των εργαζομένων Unite.
Η DHL έχει ενημερώσει τα σωματεία των εργαζομένων ότι 2.200 υπάλληλοι-περίπου το 40% των εργαζόμενων βάσει συμβολαίου σε εργοστάσια της JLR-πρόκειται να χάσουν την δουλειά τους.
Σε συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες Roche και Merck KGaA για την προμήθεια πειραματικών φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια του RoActemra της Roche και του Rebif της Merck στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ που είναι πρόθυμα να τα αγοράσουν, δήλωσε η πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα.
Η πηγή αρνήθηκε να αποκαλύψει τους όρους της συμφωνίας.
Οι εκπρόσωποι των Roche και Merck δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια, όπως και κάποιος εκπρόσωπος της ΕΕ, σημειώνει το Reuters.    
Image
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της, καθώς τα ισχυρά μέτρα στήριξης που έχει λάβει έως τώρα έχουν ηρεμήσει τις αγορές, διαμήνυσε η επικεφαλής της, Christine Lagarde, με συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.
Η Lagarde τόνισε ότι τα μέτρα που πήρε η ΕΚΤ μετά την πανδημία του κορωνοϊού «έδειξαν την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητά τους».
Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα είναι η πρώτη μετά από αυτή στις αρχές του Ιουνίου, όταν η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σχεδόν τον διπλασιασμό του προγράμματός της αγοράς ομολόγων στα 1,35 τρισ. ευρώ.
«Έχουμε κάνει τόσα πολλά, ώστε έχουμε αρκετό χρόνο να αξιολογήσουμε» τα οικονομικά στοιχεία «προσεκτικά», επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Οι δηλώσεις της επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά μετακινηθεί σε μία κατάσταση αναμονής μετά την επάνοδο της οικονομίας της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάκαμψης.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel, δήλωσε χθες ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι τελικά ηπιότερη απ' ό,τι αναμένεται.
 H Lagarde σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θέλει να «διερευνήσει κάθε διαθέσιμο δρόμο για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή», που μπορεί να περιλαμβάνει την εξέταση «πιο πράσινων» αλλαγών σε όλες τις λειτουργίες της κεντρικής τράπεζας, περιλαμβανομένου του προγράμματός της αγορών ομολόγων.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων δεκατριών ετών κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (8/7) στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία παρέμειναν ανεπηρέαστα από τα περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19.
Ειδικότερα, οι τιμές κατοικιών στην ενιαία νομισματική ένωση αυξήθηκαν κατά +5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2007.
Παράλληλα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,9% έναντι αύξηση επίσης +0,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά +5,5% σε ετήσια βάση, ενώ η τριμηνιαία άνοδος διαμορφώθηκε στο +1,2%.
Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο (+14%) και την Εσθονία (+13,1%) ενώ αντίθετα η μόνη χώρα που σημείωσε πτώση ήταν η Ουγγαρία, και συγκεκριμένα κατά -1,2%.
Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Πορτογαλία (+4,9%) και την Εσθονία (+4,8%) ενώ στον αντίποδα η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Μάλτα (-4,3%) και την Ουγγαρία (-1,1%).

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και Ιαπωνίας - Στο -0,7% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,7%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν για μία ακόμα ημέρα οι αγορές της Ασίας, μετά την πτώση που σημειώθηκε στη Wall και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε κατά -0,7% στις 22.438,6 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -1,54% και τις 5.920,3 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -0,24% στις 2.158,8 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη διαπραγματεύεται στο -0,06% και τις 1.372,4 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,4% στις 26.082 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +0,6% και τις 12.170,1 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,7% στις 3.403,4 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στις 13.396 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σημαντική πτώση των εξαγωγών κατά -25% για τον Μάιο του 2020, στα 29,6 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά -18% για τον ίδιο μήνα, στα 32,2 δισ. δολ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να περιοριστεί στα 2,65 δισ. δολ. καθώς η ετήσια πτώση των εξαγωγών αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη πτώση που κατέγραψαν οι εισαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης