Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ποια η συνεισφορά του Ομίλου Sani/Ikos Group στην προστασία του περιβάλλοντος

tags :
Ποια η συνεισφορά του Ομίλου Sani/Ikos Group στην προστασία του περιβάλλοντος
Ετήσιος απολογισμός της πολιτικής του Ομίλου για τη βιωσιμότητα
Στη διάθεση του κοινού δόθηκαν από τον Όμιλο Sani/Ikos Group οι ενημερωμένες εκθέσεις βιωσιμότητας για το Sani Resort και τα Ikos Resorts.
Η κάθε μια περιλαμβάνει απογραφή των αποτελεσμάτων των στόχων βιωσιμότητας και αειφορίας για το προηγούμενο έτος, ανάλυση της περιβαλλοντικής πολιτικής του Ομίλου και λεπτομέρειες για τα επόμενα, φιλόδοξα βήματα προστασίας της φύσης και των τοπικών κοινοτήτων.

Sani Resort Sustainability Report 2019 και Ikos Resorts Sustainability Report 2019
Κάθε ένα από τα έγγραφα ορίζει και αξιολογεί αναλυτικά τους δείκτες απόδοσης σε επίπεδο χρήσης ενέργειας, νερού, περιορισμού των πλαστικών μίας χρήσης και πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σχετικά με την αειφορία, οι οποίες περιλαμβάνουν και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση επισκεπτών και κοινού.
Περαιτέρω, αναλύεται η πολιτική που ακολουθείται από τον Όμιλο και τις επιχειρήσεις του. Σημείο αναφοράς στην εν λόγω προσέγγιση και τον μελλοντικό σχεδιασμό αποτελούν οι αρχές της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα όπως και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ και περαιτέρω συστάσεις παγκόσμιων οργανισμών με σκοπό τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την επίτευξη μείωσης πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς και άλλες μείζονος σημασίας προκλήσεις για το περιβάλλον.
Σημαντικό μέρος των δύο εκθέσεων βιωσιμότητας καταλαμβάνουν οι νέες δεσμεύσεις των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων για περαιτέρω βελτιστοποίηση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ενδεικτικά, έχει τεθεί ο στόχος να αποτελέσει το Sani Resort την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στην Ελλάδα, όπως και η επιστράτευση της υψηλής τεχνολογίας στην υπηρεσία της διασφάλισης χαμηλότερων εκπομπών ρύπων και η αποτελεσματικότερη διαχείριση ενέργειας, απορριμμάτων και λυμάτων σε επίπεδο Ομίλου.
Μέσα από τα προγράμματα Sani Green και Ikos Green και μια πληθώρα δράσεων και πρακτικών που αναπτύσσονται στο πλαίσιό τους, το Sani/Ikos Group έχει υιοθετήσει τις αξίες της αειφορίας και της βιωσιμότητας, εφαρμόζοντας φιλόδοξες και καινοτόμες δράσεις σε τομείς όπως η κλιματική κρίση και η πλαστική ρύπανση.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες του Ομίλου έχουν λάβει πληθώρα πιστοποιήσεων σχετικών με το περιβάλλον, την αειφορία και την ασφάλεια τροφίμων, όπως Green Key Certification, Travelife Gold Certification, ISO 14001 και ISO 22000.
Μπορείτε να δείτε το Sustainability Report του Sani Resort εδώ και των Ikos Resorts εδώ.

Ετήσιος απολογισμός της πολιτικής του Ομίλου για τη βιωσιμότητα
1. Σύμφωνα με την Έκθεση Βιωσιμότητας του Ομίλου για το 2019, 1.890.000 κιλά απορριμμάτων ανακυκλώθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις ξενοδοχειακές του εγκαταστάσεις, ενώ έχουν απαγορευτεί πλήρως τα πλαστικά μίας χρήσης που περιλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και τα περισσότερα επιπλέον πλαστικά μίας χρήσης.

2. Επιπρόσθετες πρωτοβουλίες όπως η αντικατάσταση των πλαστικών με χάρτινα καλαμάκια και των πλαστικών μπουκαλιών νερού με γυάλινα οδήγησαν σε 8 τόνους λιγότερα πλαστικά απορρίμματα. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης, αντικατάστασης και ανακύκλωσης έχει αποτέλεσμα πάνω από 50% των συνολικών απορριμμάτων (οργανικών και μη) να ανακυκλώνεται, ενώ η μείωση της χρήσης πλαστικών αντικειμένων αγγίζει το 90% σε σύγκριση με το 2013.

3. Περαιτέρω, αναφορικά με τα πλαστικά μίας χρήσης, η εταιρεία επιδιώκει να τα μηδενίσει σταδιακά σε όλες τις εγκαταστάσεις σε ορίζοντα τετραετίας. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι χρησιμοποιούνται γυάλινα μπουκάλια, όλα τα πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται, όλα τα καλαμάκια είναι χάρτινα και οι σακούλες σκουπιδιών είναι φτιαγμένες από ανακυκλωμένο πλαστικό.

4. Συνολικά, περισσότεροι από 400 τόνοι γυαλιού, χαρτιού, πλαστικού και άλλων υλικών ανακυκλώθηκαν το 2019 στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα Ikos Resorts και άνω των 390 τόνων στο Sani Resort. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα κυμάνθηκε σε 10,93 τόνους στο Sani Resort για το προηγούμενο έτος και η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 5% στα ξενοδοχεία Ikos Resorts.

5. Στον Όμιλο εφαρμόζονται και σημαντικές καινοτομίες με γνώμονα την αειφορία, όπως στο ξενοδοχείο Ikos Dassia στην Κέρκυρα, όπου μέσω μηχανήματος αναερόβιας κομποστοποίησης ακολουθείται πολιτική zero waste, με 246 τόνους οργανικών απορριμμάτων να μην καταλήγουν στις χωματερές.

Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί περαιτέρω πρωτοβουλίες μείωσης της κατανάλωσης νερού και χρήσης ανακυκλωμένου νερού στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, και πληθώρα αντίστοιχων ενεργειών.
Οι δεσμεύσεις του Ομίλου για πράσινη φιλοξενία, χρήση τοπικών προϊόντων, φροντίδα της φύσης και της τοπικής κοινωνίας και φιλοπεριβαλλοντική ενημέρωση και εμπειρίες αποτελούν την κατευθυντήριο γραμμή για περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών και προγραμμάτων.

Πολιτική Sani/Ikos Group για το περιβάλλον και την κοινωνία
Την ίδια ώρα, ο Όμιλος Sani/Ikos αναπτύσσει δράσεις για την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας, της τοπικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας.
Μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών, στοχεύει να συνεισφέρει στην προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, με πρωτοβουλίες όπως η μελέτη και προστασία της ορνιθοπανίδας του υγρότοπου της Σάνης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Σκοπός του σχεδίου παρακολούθησης, που τρέχει τα τελευταία επτά χρόνια, είναι η συστηματική καταγραφή των πληθυσμών των άγριων πουλιών, ο καθορισμός και η εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας τους. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στον υγρότοπο 225 διαφορετικά είδη.
Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω διοργανώνεται μεταξύ άλλων η δράση Sani Eco Day, που περιλαμβάνει ενημερώσεις, εκθέσεις και πλήθος δραστηριοτήτων ανοικτό στο κοινό, με πάνω από 20.000 ετήσιους επισκέπτες. Σχεδόν 3.500 επισκέπτες ετησίως συμμετείχαν σε εκδρομές που διοργανώνονται στο πλαίσιο των Sani Resort Eco Excursions, γνωρίζοντας το τοπικό περιβάλλον, τα προϊόντα, ήθη και έθιμα της Χαλκιδικής, όπως για παράδειγμα την παραδοσιακή μελισσοκομία και τη χαλκιδικιώτικη ελιά. Παράλληλα, στα kids club των ξενοδοχείων Sani/Ikos τρέχουν ειδικά προγράμματα για την βιοποικιλότητα της περιοχής στην οποία βρίσκεται η κάθε μονάδα.
Σε επίπεδο διευρυμένης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (CSR), τον περασμένο χρόνο, ο Όμιλος στήριξε πάνω από 40 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε διαφορετικούς τομείς, όπως την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την υγεία. Με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, προέβη παράλληλα σε δωρεά 165.000 ευρώ για την ενίσχυση εξοπλισμού των μονάδων ΜΕΘ σε Χαλκιδική, Κω και Κέρκυρα.
Όπως σημειώνει η Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου, Ελένη Ανδρεάδη:
«Η φετινή χρονιά είναι η δυσκολότερη στον τουρισμό που μπορούν πολλοί από εμάς να θυμηθούν. Δεν ξεχνάμε παράλληλα, όμως, πως οι χρονιές 2020 και 2021 είναι καταλυτικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας, την κλιματική κρίση, την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και τη ρύπανση του πλαστικού, και παραμένουμε πιστοί στην υπόσχεση μας να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου, ασφαλείς διακοπές με όσο το δυνατόν πιο αυστηρά κριτήρια αειφορίας».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης