Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Κίνας: Εάν οι ΗΠΑ μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, τότε θα συμμετάσχουμε σε συνομιλίες για μία νέα Συμφωνία START

ΥΠΕΞ Κίνας: Εάν οι ΗΠΑ μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, τότε θα συμμετάσχουμε σε συνομιλίες για μία νέα Συμφωνία START
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του πυρηνικού της οπλοστασίου
Στο γεγονός ότι η Κίνα θα συμμετείχε «μετά χαράς» σε τριμερείς συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για μία νέα συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου όπλων του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Fu Cong, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί μόνο εάν η Ουάσιγκτον μειώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Ειδικότερα, ο κ. Fu τόνισε ότι «η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις πρώην υπερδυνάμεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, δεδομένου ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό της Κίνας».
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο στα επίπεδα της Κίνας, τότε η Κίνα θα χαρεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες την επόμενη μέρα», τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
Παράλληλα, ο κ. Fu υπογράμμισε ότι το ζητάνε οι ΗΠΑ από την Κίνα να συμμετάσχει σε τριμερείς διαπραγματεύσεις «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τέχνασμά τους για να αποστπάσουν την προσοχή και μία δικαιολογία τους για να αποσυρθούν από την επέκταση της νέας Συμφωνίας START».
«Ο πραγματικός λόγος είναι για να απαλλαγούν από όλους τους περιορισμούς και να αποκτήσουν το ελεύθερο για την αναζήτησης στρατιωτικής ανωτερότητας έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, πραγματικού ή φανταστικού», επεσήμανε ο κ. Fu.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Κίνα «δεν απομακρύνεται από τη διαδικασία του διεθνούς πυρηνικού αφοπλισμού», καθώς και ότι είναι έτοιμη να συζητήσει τη μείωση των πυρηνικών κινδύνων, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Κίνα να συμμετάσχει σε τριμερείς διαπραγματεύσεις για την επέκταση της νέας Συμφωνίας START, η οποία αφορά τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης