Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ρεκόρ υποβαθμίσεων και αρνητικών outlook για τα κράτη το α’ 6μηνο 2020

tags :
Fitch: Ρεκόρ υποβαθμίσεων και αρνητικών outlook για τα κράτη το α’ 6μηνο 2020
Έκθεση της Fitch Ratings για τις αξιολογήσεις των κρατών 
Οι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας κρατών που έλαβαν χώρα το α’ εξάμηνο 2020 ήταν περισσότερες από ποτέ, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι 40 χώρες αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης 12μηνου (outlook), ένα επίσης αρνητικό ρεκόρ.
Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε συνολικά 10 χώρες από τις αρχές του έτους έως το τέλος Ιουνίου -οι 9 εξ αυτών βρίσκονται στη μη επενδυτική κλίμακα, κάτω από «ΒΒ+».
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η πανδημία του κορωνοϊού ασκεί σημαντική πίεση στην αξιοπιστία των κρατών, εν μέσω ύφεσης σε συνδυασμό με κρίσεις υγείας.
Τα κράτη των αναδυόμενων αγορών έρχονται αντιμέτωπα με εξωτερικές χρηματοδοτικές πιέσεις που σχετίζονται με διακυμάνσεις των τιμών εμπορευμάτων, υποτιμήσεις και υπερτιμήσεις νομισμάτων και αλλαγές στην όρεξη για κίνδυνο από πλευράς επενδυτών.
«Οι παγκόσμιες πολιτικές αποκρίσεις ήταν σημαντικές και γρήγορες, αλλά αφήνουν τις κυβερνήσεις με υψηλότερα βάρη χρέους, ενώ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αβεβαιότητες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και τη μελλοντική πορεία του ιού.
Οι υποβαθμίσεις βαθμολογίας στο πρώτο εξάμηνο 2020 συγκεντρώθηκαν στην κατηγορία μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας Β και χαμηλότερα, κυρίως στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Ιστορικά, το 56% των αρνητικών προοπτικών είχε ως αποτέλεσμα υποβάθμιση βαθμολογίας.
Οι τρέχουσες αρνητικές προοπτικές ισχύουν για 3,3 μήνες κατά μέσο όρο», σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης