Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

UNWTO: Η Ευρώπη πρωτοστατεί στις πολιτικές επανεκκίνησης του τουρισμού

tags :
UNWTO: Η Ευρώπη πρωτοστατεί στις πολιτικές επανεκκίνησης του τουρισμού
Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, ο UNWTO προέτρεψε τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τους διεθνείς οργανισμούς να καταστήσουν προτεραιότητα τον τουρισμό
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν γρήγορα και έντονα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο του COVID-19 στους τουριστικούς τους τομείς, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).
Καθώς πολλοί προορισμοί αρχίζουν να διευκολύνουν τους περιορισμούς στα ταξίδια, ο εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών κυκλοφόρησε το πρώτο ενημερωτικό σημείωμα για τον τουρισμό και το COVID-19 , που απεικονίζει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και θέτει τα θεμέλια για ανάκαμψη.
Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, ο UNWTO προέτρεψε τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τους διεθνείς οργανισμούς να καταστήσουν τον τουρισμό – έναν κορυφαίο εργοδότη και πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης – προτεραιότητα.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το ενημερωτικό σημείωμα δείχνει ότι συνέβη αυτό. Από τις 220 χώρες και εδάφη που αξιολογήθηκαν στις 22 Μαΐου, 167 ανέφεραν ότι έλαβαν μέτρα με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης. Από αυτούς, 144 έχουν υιοθετήσει δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, ενώ 100 έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη θέσεων εργασίας και κατάρτισης, τόσο στον τουρισμό όσο και σε άλλους βασικούς οικονομικούς τομείς.

Ο τουρισμός ως αφετηρία για εκατομμύρια

O Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Κ. Zurab Pololikashvili είπε: «Η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να υποστηρίξουν τόσο τον τουρισμό όσο και τώρα να επανεκκινήσουν τον τουρισμό αποτελεί απόδειξη της σημασίας του τομέα. Σε πολλές χώρες, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο τουρισμός είναι σημαντικός υποστηρικτής των μέσων διαβίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης, και γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό έγκαιρα και υπεύθυνα».
Ο UNWTO διαπίστωσε ότι η πιο κοινή μορφή πακέτων τόνωσης σε όλη την οικονομία που υιοθετήθηκαν από κυβερνήσεις επικεντρώνεται σε φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων απαλλαγών ή αναστολών φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος εταιρειών κ.λπ.), καθώς και παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας και ανακούφισης σε επιχειρήσεις μέσω νομισματικών μέτρα όπως ειδικά πιστωτικά όρια με μειωμένα επιτόκια, νέα συστήματα δανείων και κρατικές τραπεζικές εγγυήσεις με στόχο την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας.
Αυτές οι πολιτικές συμπληρώνονται με έναν τρίτο πυλώνα για την προστασία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε κίνδυνο μέσω μηχανισμών ευελιξίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές χώρες, όπως απαλλαγή ή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, επιδοτήσεις μισθών ή ειδικοί μηχανισμοί στήριξης για αυτοαπασχολούμενους. Οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 80% του τουρισμού, έχουν λάβει στοχευμένη βοήθεια σε πολλές χώρες.

Η Ευρώπη πρωτοστατεί στις πολιτικές επανεκκίνησης του τουρισμού

Οι προορισμοί στην Ευρώπη οδήγησαν τον δρόμο στην εισαγωγή συγκεκριμένων πολιτικών για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Σύμφωνα με αυτήν την τελευταία έρευνα του UNWTO, το 33% των προορισμών στην περιοχή έχουν εισαγάγει πολιτικές για τον τουρισμό. Στην Ασία και τον Ειρηνικό, το 25% των προορισμών έχει υιοθετήσει την πολιτική επανεκκίνησης του τουρισμού, ενώ στην Αμερική το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 14% και στην Αφρική στο 4%.
Το Ενημερωτικό Σημείωμα υπογραμμίζει ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού, είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τομέα. Σε χώρες όπου ο τουρισμός επιστρέφει στο δρόμο για επανάληψη, τα πρωτόκολλα υγείας και υγιεινής, οι πιστοποιήσεις και οι ετικέτες για καθαρές και ασφαλείς πρακτικές και οι «διάδρομοι» ασφάλειας μεταξύ των χωρών είναι τα πιο κοινά μέτρα. Με τον εγχώριο τουρισμό ως προτεραιότητα προς το παρόν, εκστρατείες προώθησης, πρωτοβουλίες ανάπτυξης προϊόντων και κουπόνια αρχίζουν να εμφανίζονται σε μερικές χώρες.
Παράλληλα με τα μέτρα μεμονωμένων χωρών, το ενημερωτικό σημείωμα παρουσιάζει επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί από διεθνείς οργανισμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν υποστηρίξει όλες τις κυβερνήσεις, ιδίως με ειδικούς μηχανισμούς για δάνεια, καθώς και με τεχνική βοήθεια και συστάσεις για ανάκτηση.
 
Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης