Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τεχνική παρέμβαση των κινεζικών αρχών για να ανακάμψουν τις μετοχές – Τι συμβαίνει;

Τεχνική παρέμβαση των κινεζικών αρχών για να ανακάμψουν τις μετοχές – Τι συμβαίνει;
Η Κίνα έστειλε ένα μήνυμα στον κινεζικό πληθυσμό μέσω της Securities Journal ότι η ανάπτυξη μιας «υγιούς» αγοράς ταύρων – bull market μετά την πανδημία είναι τώρα πιο σημαντική για την οικονομία από ποτέ
Τώρα που το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει ένα νομισματικό μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ, και το πιο σημαντικό, από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα της de facto προσάρτησής του από την Κίνα, προέκυψε ένα ενοχλητικό ερώτημα: πώς θα προμηθεύσει η Κίνα τα απαραίτητα δολάρια που είναι τόσο κρίσιμα για την σωστή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των 40 τρισεκ. δολαρίων;
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι μετοχές στην Κίνα ανακάμπτουν δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι όλα είναι καλά.
Ωστόσο η Rabobank η ολλανδική τράπεζα προειδοποιεί ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την πρόσβαση της σε δολάρια.
Σε άρθρο της η South China Morning Post με τίτλο «Ώρα για την Κίνα να αποσυνδέσει το γιουάν από το δολάριο ΗΠΑ, προτρέπει πρώην διπλωμάτης».
Ο Zhou Li, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος Συνδέσμου του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας είναι «η τελευταία σε μια σειρά φωνών στην Κίνα» που έχει προειδοποιήσει ότι το δολάριο είναι θηλιά στον λαιμό της Κίνας, θα αποτελέσει μια «ολοένα και πιο σοβαρή απειλή» για την κινεζική ανάπτυξη - οι κυρώσεις των ΗΠΑ για το πετρέλαιο θεωρούνται βασικός τομέας ευπάθειας - και έτσι οι προετοιμασίες για τη σταδιακή αποσύνδεση και τη διεθνοποίηση του γουάν θα πρέπει να ξεκινήσουν «τώρα».
Ο Zhou Li προσθέτει ότι η Κίνα θα πρέπει να «εγκαταλείψει την ψευδαίσθηση» της φιλίας και αντ’ αυτού να προετοιμαστεί για μια πλήρη σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Η συγκεκριμένη πρότασή του είναι να αυξήσει τις διασυνοριακές πληρωμές και μεγιστοποιώντας την χρήση γουάν.
Ωστόσο, τα προβλήματα διεθνοποίησης του γουάν είναι πολλαπλά.
Μια τέτοια ενέργεια αρχικά θα προκαλέσει μεγάλη συναλλαγματική πίεση στην Κίνα.
Ελλείψει δολαρίων η Κίνα προσπαθεί να προσελκύσει δολάρια ΗΠΑ στην οικονομία της, προσελκύοντας ξένους επενδυτές στο χρηματιστήριο της.
Για πολλούς η Κίνα είναι φούσκα - όχι μόνο στα ακίνητα, αλλά και σε μετοχές: το χρηματιστήριο της Σαγκάης σημείωσε άνοδο πάνω από 10% το τελευταίο διάστημα  καθώς ο κινεζικός Τύπος μιλά ανοιχτά για μια νέα bull market - παρά την στάσιμη οικονομία -.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: εάν η Κίνα βασίζεται στην υπάρχουσα αδράνεια, θα αποτύχει άσχημα, γιατί όπως δείχνει το Διάγραμμα της εβδομάδας από τη Goldman, για 11η συνεχόμενη εβδομάδα σημειώνονται καθαρές εκροές από την Κίνα.
Και ως αποτέλεσμα των σημαντικών εκροών, η Goldman πιστεύει ότι η άνοδος των μετοχών στην Κίνα είναι εσωτερική υπόθεση.
Αυτό που είναι πολύ πιο πιθανό είναι ότι η Κίνα ενεργοποίησε το turbo boost την περίφημη Εθνική Ομάδα, γνωστή και ως η Ομάδα Προστασίας από Πτώση της Κίνας, η οποία οδήγησε σε ένα εντυπωσιακό ράλι στις κινεζικές μετοχές από τον Μάρτιο, με το CSI300 να αυξάνεται 32% από το πρώτο τρίμηνο και 14% τις τελευταίες 5 ημέρες διαπραγμάτευσης, ενώ η Shanghai Composite αυξήθηκε σχεδόν 6% στις 6 Ιουλίου, η μεγαλύτερη άνοδος σε μια ημέρα από τη φούσκα του 2015.
Γιατί λοιπόν η μαζική παρέμβαση και η αύξηση των μετοχών από αξιωματούχους της Κίνας;
Η απάντηση είναι απλή: Η Κίνα είναι απελπισμένη να αντιστρέψει τις τεράστιες εκροές κεφαλαίων από μετοχές καθώς χρειάζεται επειγόντως τη ροή των δολαρίων ΗΠΑ.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να δημιουργήσει μια αρχική ανοδική δυναμική στις τιμές των μετοχών, να σταματήσει τις πωλήσεις και να προσελκύσει νέους επενδυτές.
Το κατά πόσον η Κίνα πετυχαίνει τους στόχους της είναι ασαφές, ωστόσο απλώς δεν έχει άλλη επιλογή και πρέπει να ακολουθήσει αυτό το σχέδιο μέχρι τέλους ακόμη και εάν ξέρει ότι οι μετοχές είναι φούσκα.
Η Κίνα έστειλε ένα μήνυμα στον κινεζικό πληθυσμό μέσω της Securities Journal ότι η ανάπτυξη μιας «υγιούς» αγοράς ταύρων – bull market μετά την πανδημία είναι τώρα πιο σημαντική για την οικονομία από ποτέ.
Γιατί; Διότι χωρίς την «αγορά ταύρων» θα συνεχιστούν οι εκροές μετοχών και σύντομα η Κίνα θα εξαντλήσει τα δολάρια, αποτέλεσμα που θα είχε πολύ πιο καταστροφικές χρηματοοικονομικές, νομισματικές και γεωπολιτικές συνέπειες τόσο για την Κίνα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο από ένα 2ο (και 3ο και 4ο) κύμα Covid, σε συνδυασμό με μια νίκη Biden και έναν μόνιμα μπλοκαρισμένο εκτυπωτή χρημάτων της Fed.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/china%20record%20outflows.jpg?itok=uqFPyYyz

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης