Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αγία Σοφία: Στο στόχαστρο της «Hurriyet» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - Οι Ρώσοι ζητούν να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις τους

tags :
Αγία Σοφία: Στο στόχαστρο της «Hurriyet» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - Οι Ρώσοι ζητούν να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις τους
«Ο Αρχιεπίσκοπος ξεπέρασε τα όρια» αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος ξεπέρασε τα όρια» η εφημερίδα Hurriyet απαντά στις επικρίσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του Ιερώνυμου για την Αγία Σοφία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, με δηλώσεις του στο mesogeios tv είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί.
«Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι.
Πιστεύω δεν θα τολμήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιερώνυμος με τις δηλώσεις του αυτές να πυροδοτούν το κλίμα στη γειτονική χώρα.
Το δημοσίευμα, μάλιστα, δίνει έμφαση στην έκφραση του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας ότι «η Τουρκία δεν θα τολμήσει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», ενώ αναφέρεται και στη γενικότερη αντιδραστική στάση της Ελλάδας απέναντι στο θέμα, ακόμη και με διοργάνωση ειδικών λειτουργιών-δεήσεων στην Πάτρα για να μη γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

Η πολιτική συγκυρία ευνοεί τη μετατροπή

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα «Hurriyet» εκτιμά ότι την απόφαση για τη μετατροπή ενδέχεται να την πάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας, διαφορετικά θα προκληθεί αντιπαράθεση στην Τουρκία, αν παραπεμφθεί στην εκτελεστική εξουσία, προκαταβάλλοντας έτσι το σκεπτικό των δικαστών.
Ο ίδιος αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας (με πηγές από το προεδρικό) δεν αποκλείει πάντως οι 5 δικαστές του ΣτΕ (πρόεδρος και 4 μέλη) να παραπέμψουν το ζήτημα σε άλλο τμήμα του δικαστηρίου, πιο αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση.
Όπως εκτιμά πάντως η πολιτική συγκυρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας δεν ήταν ποτέ ευνοϊκότερη για τον Recep Tayyip Erdoğan, εξηγώντας και τους λόγους:
1- Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, επιθυμεί τη μετατροπή. Και το κόμμα του στέκεται πίσω από την πόρτα.
2- Ο ηγέτης των εθνικιστών MHP, Devlet Bahçeli, το υποστηρίζει ένθερμα.
3- Το ακροδεξιό Καλό Κόμμα της Meral Akşener θέλει να ανοίξει αμέσως η Αγία Σοφία ως τζαμί. Υπέβαλε μέχρι και πρόταση στη βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.
4- Το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP δεν έχει αντίρρηση.
5- Η αξιωματική αντιπολίτευση CHP δεν αντιτίθεται. Αντιθέτως, αναφέρει «αν θέλετε, ανοίξτε τη, αλλά μην πολιτικοποιείτε το θέμα».
6- Οι Τούρκοι, πάντως, περιμένουν το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας

Ο Erdogan κάνει την επανάστασή του

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Ερευνών στην Ουάσιγκτον, Soner Tsagatai, εκτιμά πάντως στην τουρκική δεξαμενή σκέψης Al-Monitor  ότι ο Erdogan έναν αιώνα μετά κάνει την επανάστασή του, φέρνοντας την Τουρκία στο σχήμα που ο ίδιος επιθυμεί: κοινωνικά συντηρητική, πολιτικά ισλαμική και με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή.
Χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία για να βάλει την υπογραφή του στη δική του επανάσταση, μία θρησκευτική επανάσταση, που στόχο έχει να πλημμυρίσει με θρησκεία το δημόσιο χώρο της Τουρκίας, από την εκπαίδευση μέχρι και την κυβέρνηση».

Το Κρεμλίνο απαντά στην Τουρκία για την Αγία Σοφία

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η Τουρκία, στην απόφαση που θα πάρει για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, θα λάβει υπόψη της ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά παράλληλα θεωρεί ότι η απόφαση για το μέλλον της είναι «εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας».
«Αναμφισβήτητα ελπίζουμε φυσικά ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς θα ληφθεί υπόψη», δήλωσε τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, Dmitry Peskov.
«Φυσικά είναι ένα αγαπημένο παγκόσμιο αριστούργημα για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία απ’ όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών που φθάνουν από την Ρωσία, για τους οποίους εκτός από τουριστική αξία η Αγία Σοφία έχει και βαθιά ιερή πνευματική αξία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και επανέλαβε: «Φυσικά , προσβλέπουμε στο ότι όλα αυτά θα τα λάβουν υπόψη οι Τούρκοι συνάδελφοι και εταίροι μας».
Παράλληλα, ο Peskov υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί να σχολιάσει την ίδια την απόφαση της Τουρκίας.
«Αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Peskov, υπενθυμίζοντας ότι σχετικές δηλώσεις για το θέμα έκαναν ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Sergey Vershinin.

Προειδοποιεί τον Erdogan ο Κύριλλος

Σε μια παρέμβαση που προκάλεσε αίσθηση, καθώς οι σχέσεις του Πατριάρχη Μόσχας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είχαν πληγεί πρόσφατα, λόγω της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, προχώρησε ο Ρώσος Πατριάρχης, Κύριλλος.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, με ανακοίνωσή του την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, εξήγησε ότι «όπως πριν, έτσι και τώρα, ο ρωσικός λαός αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια προσβολής ή καταπατήσεως της χιλιετούς πνευματικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με πικρία και αγανάκτηση».
Και προσθέτει ότι «έως και σήμερα για κάθε Ρώσο Ορθόδοξο Χριστιανό η Αγία Σοφία είναι ένα μέγιστο χριστιανικό προσκύνημα», καθώς στον ιστορικό αυτό Ναό οι πρέσβεις του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου «αιχμαλωτίσθηκαν από το ουράνιο κάλλος του» και με τις διηγήσεις τους ο Άγιος σήμερα Βλαδίμηρος αποφάσισε να βαπτισθεί ο ίδιος και βάπτισε τη χώρα των Ρως, πράξη με την οποία η Ρωσία εισήλθε στον χριστιανικό κόσμο.
Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απευθυνόμενος στην τουρκική ηγεσία υπογραμμίζει σε προειδοποιητικούς τόνους ότι «υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους είναι να περιφρουρεί την ισορροπία, να συμφιλιώνει τις αντιθέσεις στην κοινωνία και όχι να τις οξύνει, να συνδράμει στην ενότητα των ανθρώπων και όχι στη διαίρεσή τους».
Και κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις του λέγοντας ότι στις αναπτυσσόμενες σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας δεν μπορεί να μην «λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια χώρα με πληθυσμό, ο οποίος στην πλειονότητά του είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί», οι οποίοι θα αισθανθούν «βαθύ πόνο», εάν συμβεί το απευκταίο με την Αγία Σοφία.
«Ελπίζω στη σωφροσύνη της πολιτειακής ηγεσίας της Τουρκίας.
Η διαφύλαξη του σημερινού, ουδέτερου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, ενός από τα μέγιστα αριστουργήματα του χριστιανικού πολιτισμού, ναού-συμβόλου για εκατομμύρια Χριστιανούς παγκοσμίως, θα υπηρετήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Τουρκίας, την εμπέδωση της διαθρησκειακής ειρήνης και ομόνοιας».
Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/sophia.jpg?itok=fxe3YIUL
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης