Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο ανασχηματισμός δεν είναι της παρούσης - O Erdogan δεν ήθελε να μιλά μαζί μου - Δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές

Μητσοτάκης: Ο ανασχηματισμός δεν είναι της παρούσης - O Erdogan δεν ήθελε να μιλά μαζί μου - Δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το lockdown ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που έλαβε
Τα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απέρριψε για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανασχηματισμό όταν ο ίδιος κρίνει πως είναι απαραίτητο.
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.
Ωστόσο, ο ίδιος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τον ανασχηματισμό που σύμφωνα με τις φήμες των τελευταίων ημερών τοποθετείται μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Ιουλίου του 2020.
«Ό,τι και να πω για ανασχηματισμό, θα είναι παρεξηγήσιμο.
Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση, δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές.
Αν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες, είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά, άρα το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση έχει μεγάλη σημασία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για πιθανή «αναδιανομή αρμοδιοτήτων» και «αναδιατάξεις δομών» στην κυβέρνηση.
«Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης που έθεσε ως προτεραιότητά του τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων και «να περάσουμε την μπόρα με λιγότερες αμυχές».
Γι’ αυτό, όπως είπε, «είναι εστιασμένη η προσοχή μου στην οικονομία».


Το lockdown, η δυσκολότερη απόφαση

Ερωτηθείς για τη δυσκολότερη απόφαση μέσα στο πρώτο χρόνο διακυβέρνησης υπό τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο lockdown.
«Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθειά ύφεση.
Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθειά ύφεση» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η δυνατότητα ανάκαμψης αναμένεται να επιβεβαιωθεί.
Αυτό αποτυπώνεται και στις μετρήσεις, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά».
 
Τουρισμός και κορωνοϊός

Αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι ο Ιούλιος συνεχίζει να είναι ένας δύσκολος μήνας.
Ωστόσο, «όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν».
Με αφορμή την επανέναρξη των πτήσεων από τη Βρετανία, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα ξανακλείσει τα σύνορα στην περίπτωση μεγάλης αύξησης των εισαγόμενων κρουσμάτων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα της χώρας».
Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε αντίστοιχη απόφαση για τους τουρίστες που προέρχονται από τη Σερβία και περνούσαν τα σύνορα από τον Προμαχώνα για τους οποίους απαγόρευση τη διέλευση έως τις 15 Ιουλίου.
«Για Σερβία ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή.
Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης του τόνισε «αποδείξαμε ως χώρα και κράτος ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας δύσκολες ασκήσεις όπως αυτή με τον κορωνοϊό.
Όταν συζητώ με τους Ευρωπαίους είναι σαφές ότι είμαστε μια χώρα που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις».

Νέα μέτρα για την οικονομία εάν χρειαστεί

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, εάν χρειαστεί.
«Η προσοχή απόλυτα προσανατολισμένη στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία.
Όταν χρειαστεί να υπάρξουν και αλλά μέτρα στήριξης δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά για συμπληρώσει «η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης και να κάνουμε αλλαγές που υπάρχουν στο οικονομικό μας πρόγραμμα».
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του πρώτου έτους διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στους 12 μήνες, η κυβέρνηση παρήγαγε 85 νομοσχέδια, άρχισαν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, βελτιώθηκε η κατάσταση στον τομέα της  τάξης και της ασφάλειας.
«Παρά τις δυσκολίες είμαστε συνεπείς απέναντι στο ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που δώσαμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στήριξε την οικονομία με ένα συνολικό πακέτο 24 δισ. ευρώ.

Η επικοινωνία με Erdogan

Εν των μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
«Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε.
Ο Erdogan δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο.
Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τα περί μεσολάβησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Erdogan.
«Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος».
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της.
«Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης