Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέος πτωχευτικός κώδικας: Ποιοι δεν μπορούν να υπαχθούν σε εξωδικαστική ρύθμιση

tags :
Νέος πτωχευτικός κώδικας: Ποιοι δεν μπορούν να υπαχθούν σε εξωδικαστική ρύθμιση
Ποια είναι τα αδικήματα που φρενάρουν την υπαγωγή νομικών ή φυσικών προσώπων στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου
Τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις οφειλές τους – αρκεί να μην έχουν επιλέξει να κηρύξουν σε πτώχευση τις επιχειρήσεις τους – δίνει ο νέος πτωχευτικός νόμος.  
Εξαιρούνται, όμως, από την εξωδικαστική ρύθμιση περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 114 του σχεδίου νόμου, που συζητά αυτή την περίοδο η Αθήνα με τους δανειστές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς – αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων – ούτως ώστε από την επόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη να πάρουν οι επικεφαλής των θεσμών για την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση με στόχο να δημοσιοποιηθεί η έκθεση τον Σεπτέμβριο.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021, οι ιδιωτικοποιήσεις και η περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.  

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 114, φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να κάνει αίτηση για να υπαχθεί στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών του, εάν:
- έχει κάνει αίτηση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου για υπαγωγή σε άλλες διαδικασίες του παρόντος κώδικα -δηλαδή στην πτωχευτική διαδικασία-, εκτός εάν έχει υπάρξει έγκυρη παραίτησή του από τις εν λόγω διαδικασίες μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών,
- έχει τεθεί σε εκκαθάριση,
- έχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής του οφειλέτη στο πτωχευτικό πλαίσιο ή έχει συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου η αίτηση υπαγωγής του στην παραπάνω διαδικασία και εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης,
- έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση το ίδιο το φυσικό πρόσωπο ή στην περίπτωση των νομικών προσώπων οι πρόεδροι ή οι διευθύνοντες σύμβουλοι ή οι διαχειριστές ή οι εταίροι ή και κάθε πρόσωπο εντεταλμένο στη διαχείριση αυτών από το νόμο, ή από ιδιωτική βούληση, ή με δικαστική απόφαση για ένα από τα ακόλουθα αδικήματα:
Φοροδιαφυγή, εκτός αν αφορά μη απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας, φόρου κύκλου εργασιών, φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων τελών ή εισφορών ή φόρου πλοίων.
Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δωροληψία, λαθρεμπορία, καταδολίευση δανειστών, χρεοκοπία ή απάτη, σε βαθμό κακουργήματος. Στην περίπτωση της απάτης, αν ο παθών είναι το Δημόσιο ή Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αρκεί η καταδίκη σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι άλλες κατηγορίες

Εκτός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών μένουν, ακόμη, οι εξής:
•        οι πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών παρόχων επενδυτικών υπηρεσιών που λειτουργούν στην Ελλάδα
•        οι Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), καθώς και οι Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) και οι διαχειριστές αυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης