Τελευταία Νέα
Οικονομία

Aρνητικές εκπλήξεις από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ένας χρόνος κυβέρνησης ΝΔ με αύξηση χρέους, δημοσιονομική εκτροπή, το 2022… για τις επιδόσεις του 2019

Aρνητικές εκπλήξεις από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ένας χρόνος κυβέρνησης ΝΔ με αύξηση χρέους, δημοσιονομική εκτροπή, το 2022… για τις επιδόσεις του 2019
Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ με αύξηση χρέους, δημοσιονομικών ελλειμμάτων και χαμένης 3ετίας
Αρνητικές εκπλήξεις αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς με βάση πληροφορίες έως σήμερα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ στις 8 Ιουλίου 2020 έχει αυτό τον σκοπό να γεφυρώσει τις διαφορές.
Να σημειωθεί ότι στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου μπορεί η γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel να δηλώνει ότι πηγαίνει αποφασισμένη για συμφωνία αλλά… ακόμη αυτό αποτελεί απλά προσδοκία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen θα συναντηθεί με την Merkel την Γερμανίδα Καγκελάριο ως Προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Charles Michel τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 8 Ιουλίου 2020 ώστε να αποσαφηνιστεί που εστιάζονται οι διαφωνίες και να επιχειρηθεί μια συμφωνία έως την Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020.
Ωστόσο με βάση πληροφορίες από ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι
-Δεν υπάρχει βιασύνη να κλείσει το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του Ιουλίου, οι ολλανδοί που ανήκουν στην ομάδα των 4χωρών που διαφωνούν (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία) θεωρούν ότι μέχρι τον Οκτώβριο 2020 υπάρχει χρόνος άπαξ και χρήματα δεν θα δοθούν εντός του 2020.
-Ο Charles Michel προτείνει σχετικά μικρότερο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 1,1 με 1,4 τρισεκ. ευρώ αλλά διαφωνούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης λόγω επιδοτήσεων.
Επίσης προτείνει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης τα 750 δισεκ. να κατανεμηθούν όχι σε 4 χρόνια αλλά σε 6 χρόνια εκ των οποίων 525 δισεκ. να κατανεμηθούν τα πρώτα 3 χρόνια και τα υπόλοιπα 225 δισεκ. από το 2024 έως το 2026.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για την Ελλάδα εάν θεωρητικά παραμείνει το ποσό των 32 δισεκ. που αρχικώς αναφέρθηκε τα 22 δισεκ. θα δοθούν μεταξύ 2021 και 2023 δηλαδή 7,3 δισεκ. ετησίως.

Οι αρνητικές εκπλήξεις

Με βάση δημοσιεύματα και διαρροές ακόμη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει υπάρξει.
Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται ανησυχίες για επικείμενες αρνητικές εκπλήξεις
1)Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 και να απαιτηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στις 15 Οκτωβρίου ή κάποια έκτακτη τον Σεπτέμβριο.
2)Η αναλογία 66% επιδοτήσεις και 33% δάνεια δηλαδή 500 δισεκ. επιδοτήσεις και 250 δισεκ. δάνεια θα αλλάξει.
Με πιθανότερο σενάριο 50% δάνεια προς 50% επιδοτήσεις.
3)Σε αντίθεση με τις διαρροές ότι δεν θα περιλαμβάνονται όροι – τύπου μνημονίου – φαίνεται ότι ορισμένες χώρες όπως η Ολλανδία επιμένουν σε αυτό το ζήτημα και ζητούν μηχανισμό παρακολούθησης.
Επίσης η Αυστρία ξεκαθαρίζει ότι χώρες όπως η Ιταλία – περιλαμβάνει και την Ελλάδα – δεν μπορούν να πάρουν χρήματα χωρίς έλεγχο.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Blumel ανέφερε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να πάρει χρήματα από την Ευρώπη άνευ όρων.
Θα πρέπει να θεωρηθεί νομοτελειακό ότι θα επιβληθούν όροι τύπου μνημονίου με μεταρρυθμίσεις αλλά και μηχανισμός ελέγχου της κατανομής, διάθεσης και παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των κονδυλίων που θα δοθούν.
4)Θα αλλάξει πέραν από την αρχική πρόταση για την κατανομή σε δάνεια και επιδοτήσεις και το ύψος των ειδικών βαρών και κριτηρίων κατά χώρα.
Η Ελλάδα και η Ιταλία π.χ. ευνοήθηκαν από τις αρχικές κατανομές.
Αυτό θα αλλάξει με πιθανότητα να μειωθούν τα κεφάλαια από την Ελλάδα από αρχικώς 32 δισεκ. στην 4ετία σε 28 ή 26 δισεκ.
5)Επίσης φαίνεται ότι θα αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα αντί 4ετίας ίσως επιμηκυνθεί σε 6ετία.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ με αύξηση χρέους, δημοσιονομικών ελλειμμάτων και χαμένης 3ετίας

Η κυβέρνηση της ΝΔ ποντάρει στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς μέχρι τώρα για την ύφεση που η ίδια προκάλεσε με την καραντίνα στην οικονομία επικαλούμενη τον κορωνοιό, έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 24 δισεκ. εκ των οποίων 7 δισεκ. εγγυήσεις.
Από τα 17 δισεκ. έως σήμερα έχουν εισρεύσει στην οικονομία μόλις 7-8 δισεκ. που προφανώς είναι ελάχιστα με το μέγεθος της ύφεσης στο -7% με -8%.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε στην εξουσία με μεγάλες προσδοκίες από την κοινωνία.
Μπορεί την ύφεση να μην την προκάλεσε η ίδια αν και η κυβέρνηση ευθύνεται για το εγκληματικό lockdown στην οικονομία, ωστόσο δικαίως μπορεί να επικαλεστεί την επιδημία του κορωνοιού.
Στην πράξη όμως και ενώ ξεκίνησε η ΝΔ με μεγάλες προσδοκίες ήδη από τα τέλη του 2019 είχαν φανεί τα σημάδια κόπωσης στην οικονομία.
Η κοινωνία καταδίκασε την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δικαίως για σωρεία οικονομικών και πολιτικών λαθών.
Η ΝΔ ήρθε στην εξουσία με τον αέρα ότι θα αλλάξει την χώρα προ το καλύτερο.
Όμως με αφορμή τον κορωνοιό η οικονομία πάει προς το χειρότερο.
Ξεφεύγοντας από στατικές προσεγγίσεις όπως αύξηση χρέους κεντρικής διοίκησης και γενικής κυβέρνησης σε 340 και 370 δισεκ. μαζί με τα repos, την εκτόξευση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας στην οικονομία η κυβέρνηση της ΝΔ θα φθάσει στο 2022 για να επιτύχει τις επιδόσεις του 2019.
Η κυβέρνηση στηρίζεται στα ελαστικά κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί στην Ευρώπη σε χρέος και έλλειμμα αλλά στην πράξη όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξεως.
Η φάση της προσαρμογής θα μηδενίσει τις όποιες θετικές επιπτώσεις από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Είχε εκτιμηθεί ότι τις 2 από τις 4 μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ θα τα φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά αυτό θα συμβεί μόνο για το 2021 γιατί από το 2022 θα επανέλθουν τα αυστηρότερα δημοσιονομικά κριτήρια οπότε θα χαθεί ο θετικός αντίκτυπος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην οικονομία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει και το Ελληνικό υπό μια αίρεση όμως καθυστέρησε ένα χρόνο και θα χρειαστεί τουλάχιστον 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Στις δε αποκρατικοποιήσεις ή επενδύσεις ελάχιστα έχουν γίνει προφανώς λόγω του κορωνοιού αλλά από Φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει έργο και αποφασιστικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης