Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Πονοκέφαλος» τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από Βρετανία, στοπ στους Σέρβους - Στους 192 οι θάνατοι

«Πονοκέφαλος» τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από Βρετανία, στοπ στους Σέρβους - Στους 192 οι θάνατοι
Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στους  ελέγχους που γίνονται καθημερινά σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά σύνορα
(upd) Με αγωνία για εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, παρακολουθούν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς το άνοιγμα των αεροδρομίων της χώρας και την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στους  ελέγχους που γίνονται καθημερινά σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά σύνορα, ενώ ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια περιοχή ή περιοχές.
Σε περίπτωση που σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερη έκταση, μελετάται ακόμα και η αλλαγή ταξιδιωτικών οδηγιών, αν χρειαστεί.
Στα 43 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοιού στη χώρα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Στα 36 υπολογίζονται τα εισαγόμενα κρούσματα.
Όλα έχουν εντοπιστεί κατά την διενέργεια ελέγχων στον Προμαχώνα.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων (20) αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία.
Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών. Τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
Δύο κρούσματα εντοπίζονται στην  περιφερειακή ενότητα Καρπάθου.
Τέλος ένα κρούσμα εντοπίζεται στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Ανατολικής Αττικής.
Όπως αποτυπώνεται στον σημερινό χάρτη επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοιού στις κόκκινες περιοχές συγκαταλέγονται η Ξάνθη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Κοζάνη κι η Καστοριά.
Αμέσως μετά ακολουθούν οι περιοχές του Έβρου, Δράμας , Εύβοιας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας κι η Αττική.
Ενώ περιοχές με την λιγότερη και ελάχιστη επίπτωση θεωρούνται οι νομοί μεσσηνίας, Σερρών, Φθιώτιδας, η Κρήτη και το Βορειανατολικό Αιγαίο, αντίστοιχα.

Άνοιγμα των συνόρων με Ελλάδα ζητά η Σερβία 

Την έντονη αντίδραση της Σερβίας έχει προκαλέσει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απαγόρευση εισόδου των Σέρβων πολιτών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dačić, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων.
Ο Dačić σε συνέντευξή του σήμερα (6/7/2020) το πρωί στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες.
Εκτίμησε ότι, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας χαρακτήρισε «δυσάρεστη και κακή την απόφαση» υπογραμμίζοντας ότι «κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας».
Έντονη δυσφορία εκφράζεται και από τους τουριστικούς πράκτορες.
Ειδικότερα, η Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων Σερβίας (YUTA) χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και κάλεσε τους τουριστικούς φορείς στην Ελλάδα να αντιδράσουν.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε χθες την αναστολή της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και την έξαρση του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.
«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.  
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Ανοίγουν τα σύνορα με τη Βρετανία

Την έναρξη των απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία στις 15 Ιουλίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Η απόφαση όπως ανέφερε, ελήφθη κατόπιν εισήγησης των ειδικών και σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για τη Σουηδία, για την οποία συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση.
«Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας το επόμενο διάστημα» δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την απαγόρευση των απευθείας πτήσεων από Σουηδία και Βρετανία έως τις 15 Ιουλίου, λόγω του υψηλού ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού.

ΕΚΠΑ: Υποτιμημένος είναι πιθανότατα ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται σε λοίμωξη COVID-19

Υποτιμημένος είναι πιθανότατα ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται σε λοίμωξη COVID-19 στις επίσημες αναφορές, όπως σχολιάζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα ευρήματα μελέτης, που αναλύει τους δείκτες θνησιμότητας και νοσηρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι θάνατοι που σχετίζονται έμμεσα με τον ιό και επιπλοκές της λοίμωξης, καθώς και όσοι σχετίζονται εμμέσως με τα ληφθέντα μέτρα για περιορισμό του ιού SARS-CoV-2.
Στην αρχή της πανδημίας, τα άτομα που πέθαναν λόγω COVID-19 μπορεί να μην είχαν αναγνωριστεί λόγω ανεπαρκούς γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 ή/και έλλειψης υλικοτεχνικών δομών.
Έτσι, οι θάνατοι αυτών των ασθενών μπορεί να έχουν αποδοθεί σε άλλη αναπνευστική νόσο, όπως η γρίπη.
Άνθρωποι που κατέληξαν στο σπίτι ή σε γηροκομεία μπορεί να μην είχαν εξεταστεί ή διαγνωστεί με COVID-19 και αυτοί οι θάνατοι δεν υπολογίζονται στη θνησιμότητα που σχετίζεται με την πανδημία.
Επιπλέον, άλλοι θάνατοι που δεν προέρχονται άμεσα λόγω λοίμωξης COVID-19 ενδέχεται να προήλθαν από την πανδημία, ιδίως όταν σχετίζονται με ανησυχίες σχετικά με την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μία σχετική μελέτη έδειξε ότι οι νοσηλείες σε εγκαταστάσεις βετεράνων στις ΗΠΑ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώθηκαν κατά 41,9% κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.
Συμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να μην αναζήτησαν ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές εάν αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε επιπλέον θανάτους ή ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις σε αυτούς τους ασθενείς.
Αντίθετα, τα μέτρα καραντίνας μπορεί, επίσης, να έχουν οδηγήσει σε μείωση των θανάτων από άλλες αιτίες, όπως τροχαία ατυχήματα, επειδή λιγότερα άτομα οδηγούσαν στους δρόμους. Ακόμη, τα κοινωνικά μέτρα αποστασιοποίησης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την επίπτωση της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών, και πιθανώς οδηγούν σε μείωση των θανάτων από αυτές τις αιτίες.
Υπό αυτό το πρίσμα, η αξιολόγηση των επιπλέον θανάτων πέραν των αναμενόμενων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Κατά την έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν επιπλέον 87.001 θάνατοι, εκ των οποίων το 65% μπορούσε να αποδοθεί σε λοίμωξη από COVID-19, ενώ το υπόλοιπο 35% αποδόθηκε είτε σε σφάλματα καταγραφής των δεδομένων είτε στην αποφυγή ιατρικής φροντίδας λόγω φόβου COVID-19.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπονται και οι δείκτες νοσηρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όπως και με τη θνησιμότητα, υπάρχουν άμεσες και έμμεσες συσχετίσεις με τη νοσηρότητα, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν πλήρως.
Οι νοσηλείες λόγω COVID-19 αποτελούν σημαντικό και άμεσο μέτρο για την εκτίμηση της νοσηρότητας.
Ωστόσο, είναι δυσχερής η εκτίμηση των μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου COVID-19, όπως -για παράδειγμα- σε ασθενείς με υπολειμματική καρδιαγγειακή και πνευμονική βλάβη.
Επιπλέον, η κοινωνικο-οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία και οι επιπτώσεις στον ψυχολογικό τομέα, τόσο των ασθενών όσο και όλων των πολιτών που τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σαφώς και έχουν έμμεση επίπτωση στους δείκτες νοσηρότητας.

Ουρές στον Προμαχώνα - Επετράπη η είσοδος σε εγκλωβισμένους Σέρβους

 Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση των αυτοκίνητων και από τις δυο μεριές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στον Προμαχώνα.
Λόγω των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται στο συνοριακό φυλάκιο από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τον μεγάλο αριθμό των τουριστών – επισκεπτών, το διαβατηριακό έλεγχο που πραγματοποιείται και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Προμαχώνας είναι το μοναδικό συνοριακό φυλάκιο για τη τουριστική διέλευση στα χερσαία σύνορα της χώρας, παρατηρείται όχι μόνο αυξημένη ροή στην κίνηση των αυτοκίνητων αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους εμπλεκόμενους στον τελωνειακό και συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
Στο μεθοριακό σταθμό σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων καθώς εγκλωβίστηκαν πολλοί Σέρβοι τουρίστες που είχαν εκεί από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να περάσουν στην Ελλάδα πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση στις 6 το πρωί.
Η πρόσβαση Σέρβων πολιτών στην Ελλάδα έχει ανασταλεί έως τις 15 Ιουλίου, από όλα τα σημεία εισόδου.
Όπως επισήμαναν στελέχη του αστυνομικού τμήματος του Προμαχώνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την πρωινή προσωρινή οδηγία που δόθηκε για την ελεύθερη διέλευση των Σέρβων τουριστών που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα, πλέον ισχύει κανονικά η αρχική απόφαση για απαγόρευσης της διέλευσης των τουριστών – επισκεπτών από τη Σερβία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Ανησυχία για τις εικόνες συγχρωτισμού

Κακό σημάδι που μαρτυρά εφησυχασμό, χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τις εικόνες έντονου συνωστισμού και συγχρωτισμού σε δημόσιες συναθροίσεις ανά την Ελλάδα.
Μιλώντας στο MEGA, επισήμανε ότι «Ένα ή δύο από τόσα άτομα να είναι ασυμπτωματικά και να έχουν κορωνοϊό, μπορούν να τον μεταδώσουν σε 100 άτομα και να υπάρξει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
Σημασία έχει η απόσταση, όχι τον αν βρίσκονται σε ανοιχτό η κλειστό χώρο.
Είναι πολλαπλά επικίνδυνα καταστάσεις.
Ελπίζω  να μη γίνει ατύχημα και να μη χάσουμε κάποιον άνθρωπο από τέτοιες συμπεριφορές».
Ως εκ τούτου, επισήμανε ότι σε χώρες όπως η Σερβία ή πολιτείες όπως το Τέξας, μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα «οι πολίτες χαλάρωσαν και ήρθε ακαριαία δεύτερο κύμα κορωνοϊού».
«Η Σερβία, η Βουλγαρία, η  Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, είναι παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα αν δεν κάνουμε το σωστό» συμπλήρωσε.
Σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στους Σέρβους τουρίστες, είπε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα όσο και ότι πολλοί Σέρβοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊού, κατά τους διαγνωστικούς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα.
Όσον αφορά στους Βρετανούς, εξήγησε ότι θεωρούνται υψηλού κινδύνου και «ενδεχομένως να κάνουμε τεστ σε όλους τους Βρετανούς. Εφόσον το επιτρέψουν και οι δυνατότητες που έχουμε».
Υποστήριξε πάντως ότι εάν ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων τουριστών κυμαίνεται στα μέχρι τώρα επίπεδα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Δεύτερο κύμα το φθινόπωρο
Σχετικά με την επιστολή εδικών στον ΠΟΥ, όπου γίνεται λόγος για αερογενή μετάδοση του ιού, ο κ. Σύψας, εξήγησε πως ακόμα δεν υπάρχει επαρκής απάντηση στον τρόπο μετάδοσης του Covid-19, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για αερογενή μετάδοση, παρά μόνο για σταγονίδια.
Στο ερώτημα εάν μειώθηκε η θνησιμότητα του κορωνοϊού, υπογράμμισε την αλλαγή στην ηλικιακή ομάδα προσβολής.
«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προφυλάσσονται κατά κύριο λόγο, οπότε δεν τους προσβάλλει ο ιός. Κυρίως, προσβάλλονται οι νέοι, και  γι’ αυτό ίσως ελαττώθηκε η θνησιμότητα του ιού. Υπήρξε αλλαγή ηλικιακών ομάδων. Πάντως η Ευρώπη είναι σε ύφεση αυτό το διάστημα» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: 43 νέα κρούσματα -3.562 συνολικά - 192 θάνατοι 

Στα 43 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες 6/7 η ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 06 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 43, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.562 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 54,6% άνδρες.
Image
Image
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (54,5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 3.562 κρουσμάτων, 852 (23,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.936 (54,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Image
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 340328 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5716 (1.7%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 34.225 (10,1%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου).
Εξ’αυτών τα 62 (0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.
Image 
 
Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.
Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.
 
Yποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας PLF από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα έως 31/8

Η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, προβλέπεται με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε και ισχύει από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).
Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/.
Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.  
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης