Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street, αλλά ο δείκτης φόβου τρομάζει τους επενδυτές

tags :
ΗΠΑ: Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street, αλλά ο δείκτης φόβου τρομάζει τους επενδυτές
Η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την πορεία της χρηματαγοράς συνεχίζεται
Η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την πορεία της χρηματαγοράς εξακολουθεί να είναι έντονη, παρά το ράλι.
Παρότι ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, έχει σημειώσει άνοδο περίπου 40% από τα χαμηλά του Μαρτίου, ο δείκτης φόβου (Cboe Volatility Index-VIX) παραμένει σε διπλάσια επίπεδα από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.
Να σημειωθεί πως ο δείκτης, ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέτρο της μεταβλητότητας της Wall Street, λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Από τη μια μεριά, λοιπόν, έχουμε μια επίπεδη αλλά με αυξητική τάση καμπύλη του δείκτη VIX, που προοιωνίζεται κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα, εν όψει ενός νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και των αμερικανικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, ενώ, από την άλλη, οι bull markets, λαμβανομένων υπόψη της δημοσιονομικής και της νομισματικής στήριξης που παρέχεται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, καλά κάνουν και αψηφούν τον VIX.
Implied volatility remains elevated even as stocks have rallied
«Οι αγορές και οι αξίες που συνδέονται με τη μεταβλητότητα δείχνουν προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις» σημειώνουν οι αναλυτές της Societe Generale, προσθέτοντας:
«Αυτή η διχοστασία αποτελεί σοβαρό ζήτημα για τους συμμετέχοντες σε ό,τι αφορά την αγορά μεταβλητότητας».
Στην εν λόγω αγορά κυριαρχούν τα κεφάλαια που ανοίγουν short θέσεις, που επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις ποντάροντας στην πτώση της αγοράς.
Επίσης, συνήθως, όταν οι μετοχές αυξάνονται, ο VIX πέφτει, καθώς οι traders εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν αναταραχές.
relates to The VIX Is Still Flashing Warnings for Stock Bulls on a Rampage
Σε κάθε περίπτωση, ενώ οι μετοχές σημειώνουν ράλι, οι αναταράξεις δεν έχουν εκλείψει.
Αντισταθμιστικές αξίες όπως ο χρυσός και τα ομόλογα του δημοσίου εξακολουθούν να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις, εν μέσω του φόβου για τη διαχείρισης της πανδημικής κρίσης και για το τέλος της δημοσιονομικής και της νομισματικής ενίσχυσης.
Η Loder θεωρεί ότι ο VIX μπορεί να πέσει λίγο, δεδομένης της χαμηλής θέσης των μετοχών και των τεχνικών συνεπειών που απορρέουν από τη διαγραφή του TVIX, του μεγαλύτερου προϊόντος ανταλλαγής συναλλαγών στον κόσμο.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την αγορά προς το παρόν είναι υπό έλεγχο.
Long and short bets on VIX futures are at or near multi-year lows
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης