Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από το 2025 ξεκινάει η εξόρυξη της Σελήνης σε σίδηρο και τιτάνιο - Τελικά πως σχηματίστηκε

tags :
Από το 2025 ξεκινάει η εξόρυξη της Σελήνης σε σίδηρο και τιτάνιο - Τελικά πως σχηματίστηκε
Η υπόθεση υποστηρίζει ότι η Σελήνη σχηματίστηκε όταν ένα αντικείμενο μεγέθους Άρη συγκρούστηκε με τη Γη, εξατμίζοντας μεγάλα τμήματα του άνω φλοιού της Γης.
Η εξόρυξη της Σελήνης θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2025 με βάση την Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) καθώς ο φυσικός δορυφόρος της Γης μπορεί, κάτω από την επιφάνειά του, να είναι πλουσιότερος σε μέταλλα από είχε εκτιμηθεί.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το όργανο Miniature Radio Frequency (Mini-RF) στο Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA, μια ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υπέδαφος της Σελήνης περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση ορισμένων μετάλλων, όπως σιδήρου και τιτανίου.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters, αμφισβητεί την πιο δημοφιλή θεωρία σχετικά με την προέλευση της Σελήνης.
Η υπόθεση υποστηρίζει ότι η Σελήνη σχηματίστηκε όταν ένα αντικείμενο μεγέθους Άρη συγκρούστηκε με τη Γη, εξατμίζοντας μεγάλα τμήματα του άνω φλοιού της Γης.
«Βελτιώνοντας την κατανόησή μας για το πόσα μέταλλα έχει στην επιφάνεια η Σελήνη, οι επιστήμονες μπορούν να έχουν πιο καθαρή εικόνα για το πώς έχει σχηματιστεί η Σελήνη πώς εξελίσσεται και πώς συμβάλλει στη διατήρηση της βιωσιμότητας της Γης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Essam Heggy.
Τα στοιχεία ανακαλύφθηκαν ενώ οι επιστήμονες έψαχναν πάγο στο κάτω μέρος των κρατήρων στην περιοχή του σεληνιακού βόρειου πόλου, δήλωσε η NASA.
Αυτό σημαίνει ότι η λεπτή σκόνη που βρίσκεται στη βάση αυτών των οπών είναι μέρη των βαθύτερων στρωμάτων της Σελήνης, τα οποία εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια των μετεωρολογικών κρούσεων.
Οι ερευνητές βρήκαν ένα μοτίβο στο οποίο οι μεγαλύτεροι και βαθύτεροι κρατήρες έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μετάλλων από τις μικρότερες και πιο ρηχές.
Συγκεκριμένα, σε κρατήρες πλάτους περίπου 1 έως 3 μιλίων, η διηλεκτρική σταθερά ή η ηλεκτρική ιδιότητα αυξήθηκε μαζί με το μέγεθος του κρατήρα.
Ωστόσο, η ηλεκτρική ιδιότητα παρέμεινε σταθερή για κρατήρες πλάτους μεταξύ 3 και 12 μιλίων.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump ανακοίνωσε τον Απρίλιο οδηγία με στόχο την εξόρυξη της Σελήνης για εμπορικούς σκοπούς.
Ο νόμος ταξινομεί το διάστημα ως «νομικά και φυσικά μοναδικό τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας» αντί για «παγκόσμια κοινά», ανοίγοντας το δρόμο για την εξόρυξη του φεγγαριού χωρίς καμία διεθνή συνθήκη.
«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε εμπορική εξερεύνηση, ανάκτηση και χρήση πόρων στο διάστημα», αναφέρει έγγραφο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν υπογράψει ποτέ συμφωνία του 1979 γνωστή ως Συνθήκη της Σελήνης.
Αυτή η συμφωνία ορίζει ότι οποιεσδήποτε δραστηριότητες στο διάστημα πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.
Ο διαστημικός οργανισμός της Ρωσίας Roscosmos καταδίκασε γρήγορα την κίνηση του Trump, παρομοιάζοντας την με την αποικιοκρατία.
«Υπήρξαν ήδη παραδείγματα στην ιστορία, όταν μια χώρα αποφάσισε να αρχίσει να καταλαμβάνει περιοχές προς το συμφέρον της - όλοι θυμούνται τι προέκυψε», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής διεθνούς συνεργασίας του Roscosmos.
Το προτεινόμενο παγκόσμιο νομικό πλαίσιο για την εξόρυξη στο φεγγάρι, που ονομάζεται Άρτεμις, θα ήταν η τελευταία προσπάθεια προσέλκυσης συμμάχων στο σχέδιο της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) για την τοποθέτηση ανθρώπων και διαστημικών σταθμών μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Το 2015, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει στις εταιρείες και τους πολίτες να εξορύσσουν, να πωλούν και να κατέχουν οποιοδήποτε διαστημικό υλικό.
Αυτή η νομοθεσία περιελάμβανε μια πολύ σημαντική ρήτρα, η οποία δηλώνει ότι δεν παραχώρησε «κυριαρχία ή κυρίαρχα ή αποκλειστικά δικαιώματα ή δικαιοδοσία επί ή την ιδιοκτησία οποιουδήποτε ουράνιου σώματος».
Το τμήμα επικύρωσε τη Συνθήκη για το διάστημα, που υπογράφηκε το 1966 από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και από ορισμένες άλλες χώρες, η οποία αναφέρει ότι τα έθνη δεν μπορούν να κατέχουν έδαφος στο διάστημα.
H NASA είχε προηγουμένως περιγράψει τη μακροπρόθεσμη προσέγγισής της στην Σελήνη, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «στρατόπεδου βάσης» στο νότιο πόλο της Σελήνης.
Οι ΗΠΑ δεν είναι το πρώτο ούτε το μόνο έθνος που σχεδιάζει εξορύξεις στην Σελήνη.

Η Ρωσία εκπονεί σχέδια τα τελευταία χρόνια για να επιστρέψει στο φεγγάρι, ενδεχομένως να ταξιδέψει περισσότερο στο διάστημα.
Ο Roscosmos αποκάλυψε ότι το 2018 σχεδίαζε να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη βάση στο φεγγάρι τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ ο Πρόεδρος Putin έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει αποστολή στον Άρη «πολύ σύντομα».
Το Λουξεμβούργο, μια από τις πρώτες χώρες που εξέτασε τη δυνατότητα εξόρυξης ουράνιων σωμάτων, δημιούργησε το 2018 μια Υπηρεσία Διαστήματος (LSA) για την ενίσχυση της εξερεύνησης και της εμπορικής αξιοποίησης των πόρων
Σε αντίθεση με τη NASA, η LSA δεν διεξάγει έρευνα.
Σκοπός είναι να επιταχύνει τις συνεργασίες μεταξύ κρατών στον διαστημικό τομέα, των επενδυτών και άλλων εταίρων.
Χάρη στο ευρωπαϊκό δίκτυο για το διάστημα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πέρυσι σχέδια να ξεκινήσουν την εξόρυξη πόρων από το φεγγάρι σε πέντε χρόνια.
Η NASA εργάζεται σε σεληνιακές βάσεις που μπορούν να κινούνται σε τροχούς αυξάνοντας την ασφάλεια της ζώνης προσγείωσης, παρέχοντας εξοπλισμό και βελτιώνοντας τις πιθανότητες πραγματοποίησης βασικών ανακαλύψεων.
Η αποστολή, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος σε συνεργασία με την ArianeGroup, σχεδιάζει να ανακαλύψει πυρηνική ενέργεια χωρίς απόβλητα που πιστεύεται ότι αξίζει τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν επίσης προωθήσει ιδέες σχετικά με την εξαγωγή του Helium-3 από τον φυσικό δορυφόρο της Γης, την Σελήνη.
Η Κίνα έχει ήδη προσγειωθεί στο φεγγάρι δύο φορές τον 21ο αιώνα, με περισσότερες αποστολές να ακολουθούν.
Στον Καναδά, οι περισσότερες πρωτοβουλίες προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.
Η συνεργασία Deltion Innovations με έδρα το Βόρειο Οντάριο με τη Moon Express, την πρώτη αμερικανική ιδιωτική εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος που έχει λάβει κυβερνητική άδεια να ταξιδέψει πέρα από την τροχιά της Γης.
Οι διαστημικές επιχειρήσεις στα έργα περιλαμβάνουν σχέδια για την εξόρυξη αστεροειδών, την παρακολούθηση διαστημικών συντριμμιών, την κατασκευή του πρώτου ανθρώπινου οικισμού στον Άρη και το σχέδιο του δισεκατομμυριούχου Elon Musk για μια μη επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη.
Οι γεωλόγοι, καθώς και οι αναδυόμενες εταιρείες, όπως η Planetary Resources με έδρα τις ΗΠΑ, μια εταιρεία που πρωτοπορεί στη βιομηχανία εξόρυξης διαστήματος, πιστεύουν ότι οι αστεροειδείς είναι γεμάτοι με σιδηρομετάλλευμα, νικέλιο και πολύτιμα μέταλλα σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από αυτές που βρίσκονται στη Γη και αυτά αποτελούν μια αγορά που αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/1593811997-o_1ecb9i2k79v7r8i1nq8ij32mi8.jpg?itok=GPUE-UMs
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-07-05_8-30-04.jpg?itok=xcx96O3c
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης