Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πότε ανοίγουν τα μεγάλα ξενοδοχεία

tags :
Πότε ανοίγουν τα μεγάλα ξενοδοχεία
του Χάρη Ντιγριντάκη
Δόθηκε πριν λίγες ημέρες το εναρκτήριο λάκτισμα για τον ελληνικό τουρισμό με το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων, όμως κοινός τόπος είναι ότι ρεαλιστικά η κίνηση θα ξεκινήσει μετά τις 20 Ιουλίου.
Με στόχο να πετύχουν το 30% του περσινού τζίρου εισήλθαν στο παιχνίδι της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού οι ξενοδόχοι, οι οποίοι ποντάρουν στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου για να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις απώλειες που ήδη καταγράφουν, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης.
«Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες κατά την επανεκκίνηση του τουρισμού χθες, ωστόσο, εκτιμώ ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και τα μέτρα που λαμβάνονται, αν και αρχικά μπορεί να προξένησαν αντιδράσεις, στο τέλος θα λειτουργήσουν θετικά.
Θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση να νιώσουν ασφαλείς και να ταξιδέψουν οι τουρίστες. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος, να επιτύχουμε έσοδα 4-5 δισ. ευρώ. Θα μπορούμε να μιλήσουμε με βάση πραγματικά δεδομένα στο τέλος του μήνα», επισημαίνει στο tourismtoday ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος.
Η ρευστότητα που κυριαρχεί φέτος στην τουριστική αγορά κρατά μέχρι στιγμής κλειστά πολλά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, με εκείνα που λειτουργούν να καταγράφουν πληρότητα που δεν ξεπερνά το 20%. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μία χρονιά της τελευταίας στιγμής, με τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα αστικά κέντρα να δέχονται μεγαλύτερη πίεση.
«Εάν καταφέρουμε να πιάσουμε το 25%-30% των περσινών εσόδων θα είναι επιτυχία», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι την 1 Ιουλίου έφτασαν στο κυκλαδίτικο νησί 4 πτήσεις τη στιγμή που πέρυσι αντίστοιχη περίοδο στη Σαντορίνη προσγειώνοντας περισσότερα από 40 αεροπλάνα.
«Φέτος δεν μπορεί κανένας να κάνει προγραμματισμό. Η πληρότητα είναι χαμηλή και κινείται γύρω στο 10%-15%. Στόχος μας είναι να έχουμε ικανοποιημένους πελάτες έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη φήμη του προορισμού», τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, κ. Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, τονίζοντας ότι αρκετά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σε τροχιά επαναλειτουργίας
Σε ρυθμούς επανεκκίνησης μπήκαν την 1η Ιουλίου ορισμένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας, όπως το εμβληματικό Hilton και το Polis Grand, ενώ σε επαναλειτουργία έχουν τεθεί επίσης το Titania και το Novotel Athens.
Στις 11 Ιουλίου θα ξεκινήσει και πάλι τη δραστηριότητά του το Divani Palace Acropolis, ενώ από χθες λειτουργεί ξανά το ξενοδοχείο του ομίλου Διβάνη στην Κέρκυρα, το Divani Corfu Palace. Υπενθυμίζεται ότι το πολυτελές Divani Apollon Palace & Thalasso στη Γλυφάδα λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουνίου.
Τα ξενοδοχεία Electra Metropolis και Electra Athens Hotel του ομίλου Electra Hotels λειτουργούν ήδη κανονικά, με το Electra Palace στην Πλάκα να έχει προγραμματιστεί ότι θα επαναλειτουργήσει την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου.
Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα λειτουργήσει ξανά το ξενοδοχείο του ομίλου στη Θεσσαλονίκη, το Electra Palace, ενώ εκείνο της Ρόδου, το Electra Palace Rhodes, θα υποδεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες για το καλοκαίρι στις 18 Ιουλίου.
Για την επόμενη εβδομάδα, στις 9 ή 10 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί από τον όμιλο Λάμψα η επαναλειτουργία των δύο πιο εμβληματικών ξενοδοχείων της πλατείας Συντάγματος, της Μεγάλης Βρετανίας και του King George, ενώ η πρεμιέρα του νέου MGallery έχει τοποθετηθεί για την 1η Σεπτεμβρίου.
Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου θα μπει σε επανεκκίνηση το ξενοδοχείο του ομίλου Χανδρή στη λεωφόρο Συγγρού, το Athens Marriott Hotel, ενώ η μονάδα του ομίλου στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ήδη από τις 30 Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι το ιστορικό ξενοδοχείο Chios Chandris, δυναμικότητας 148 δωματίων, στο νησί της Χίου λειτουργεί κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown.
Την 1η Ιουλίου μπήκε σε τροχιά επανεκκίνησης και το πολυτελές Cape Sounio της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας ξενοδοχείων, της Grecotel, ενώ την Παρασκευή υποδέχθηκαν και πάλι τους επισκέπτες τους το Riviera Olympia & Aqua Park, το Casa Marron και το Filoxenia στην Καλαμάτα, ενώ άνοιξε και το ξενοδοχείο του ομίλου στη Μύκονο, το Mykonos Blu. Τις προσεχείς ημέρες ανοίγουν και άλλα ξενοδοχεία της Grecotel.
Στη Θεσσαλονίκη, το Macedonia Palace άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του, ενώ την περασμένη Παρασκευή επαναλειτούργησε το πολυτελές The Met.
Επίσης την 1η Ιουλίου, άνοιξαν τις πόρτες τους το πλήρως ανακαινισμένο Porto Sani και το Sani Asterias στο πολυτελές Sani Resort, όπως και το Ikos Olivia στη Χαλκιδική, με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία του ομίλου Sani/Ikos να ανοίγουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ανάλογα με τη ζήτηση.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι η πρώτη μονάδα του ομίλου εκτός Ελλάδας, το Ikos Andalusia στην Costa Del Sol της Ισπανίας, θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες την 1η Σεπτεμβρίου.

H Γερμανία
Κομβικός είναι ο ρόλος της γερμανικής τουριστικής αγοράς για την προσέλκυση τουριστικών εσόδων 5 δις. ευρώ το 2020.
Η TUI στις αρχές της περασμένης εβδομάδας δεσμεύτηκε για την έλευση 1,5 εκατ. πελατών της φέτος όμως οι αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν εξ αιτίας της αυστηρής φόρμας που ζητείται για υπογραφή από τους τουρίστες λίγο πριν το ταξίδι πήγε να τινάξει τα όποια deal για το τρέχον έτος στον αέρα. Θετικές είναι και οι προοπτικές από τον Der Touristic αλλά και άλλους Γερμανούς TOs
Κατά τα άλλα ΤΟ 45% των Γερμανών επιθυμεί να κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι, όμως το 55% θεωρεί τα ταξίδια ταμπού εξαιτίας του κορωνοϊού.
Αυτό δείχνει έρευνα που διενήργησε η εταιρία ερευνών αγοράς Hopp, αποκαλύπτοντας ότι οι προθέσεις των Γερμανών για διακοπές είναι εξαιρετικά ετερογενείς.
Οι ερωτήσεις σχετικά με τα ταξίδια δεν μπορούν να απαντηθούν με μια γενική απάντηση, καθώς οι Γερμανοί φαίνεται να διχάζονται.
Το 41% έχουν περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητες αναψυχής και ακύρωσαν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Ένα 14% θεωρούν την πανδημία εμπόδιο για οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός σπιτιού.
Το 30% νιώθει απειλή από τον κορωνοϊό όμως εμπιστεύεται την αποτελεσματικότητα των προστατευτικών μέτρων. Το 15% δεν νιώθουν απειλή από την πανδημία και δεν φοβούνται να μολυνθούν από τον ιό. Αυτές οι δύο ομάδες είναι εκείνες στις οποίες μπορεί να ελπίζει η ταξιδιωτική βιομηχανία.
Στην πλειονότητά τους οι Γερμανοί δεν επιθυμούν ταξίδια στο εξωτερικό το 2020. Ακόμη κι αν τα σύνορα είναι ανοικτά και δεν υπάρχουν μεγάλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, το 56% δήλωσε ότι πιθανόν ή σίγουρα θα τα απέφευγε.
Εν τω μεταξύ λιγότερο και για μικρότερες χρονικές περιόδους από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια θα ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι οι Γερμανοί, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank.
Οι προορισμοί εντός της Γερμανίας και οι γειτονικές χώρες, που είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο φαίνεται ότι θα προσελκύσουν τον μεγαλύτερο όγκο των Γερμανών τουριστών, ενώ οι μεσογειακοί προορισμοί για τους οποίους απαιτούνται αεροπορικές πτήσεις θα έχουν απώλειες, με πρώτη την Ισπανία που θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Η Ελλάδα θα είναι η 5η σε αρνητική επίδραση.
Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, επίσης, θα συρρικνωθούν, ενώ η έκρηξη της κρουαζιέρας, που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είναι πιθανό να τελειώσει απότομα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 2020 οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Γερμανών στο εξωτερικό θα είναι μειωμένες κατά 10-20%, ενώ μόλις τελειώσει η κρίση της πανδημίας οι κανονισμοί για το κλίμα και το περιβάλλον (ιδίως για τον τομέα των μεταφορών) θα επιστρέψουν ως η κύρια διαρθρωτική πρόκληση για τον τουρισμό.
Με βάση αυτήν την εκτίμηση, οι Γερμανοί θα ξοδέψουν φέτος έως 16,4 δισ.ευρώ λιγότερα στις διακοπές τους (από 82 δισ. ευρώ πέρυσι), τα οποία θα λείψουν κυρίως από τις Ισπανία, Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Πορτογαλία.

Λιγότερα ταξίδια διακοπών
Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν το 80% των Γερμανών πραγματοποίησαν ταξίδια διακοπών διάρκειας πέντε ημερών ή περισσότερο (2019: 78%). Αυτό το ποσοστό ενδέχεται να μειωθεί σε λιγότερο από 75% το 2020.

Οι λόγοι που περιορίζουν την ζήτηση:
– η ύφεση οδήγησε σε ανεργία ή περιορισμένη εργασία, επομένως σε απώλεια εισοδήματος και μείωση του προϋπολογισμού για ταξίδια των νοικοκυριών
– ορισμένοι γονείς έπρεπε να καταναλώσουν μέρος των διακοπών τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους κατά το κλείσιμο των σχολείων και των νηπιαγωγείων, επομένως δεν έχουν μέρες για διακοπές
– αρκετοί δεν έχουν διάθεση για διακοπές ή δεν θέλουν να ταξιδέψουν με μεταφορικά μέσα που έχουν πολύ κόσμο φοβούμενοι την μετάδοση του ιού
– δημοφιλείς τρόποι διακοπών δεν είναι εφικτοί φέτος, γι αυτό και πολλοί προτιμούν να μην κάνουν καθόλου διακοπές
– υπάρχει το ενδεχόμενο ακύρωσης ομαδικών εκδρομών λόγω του χαμηλού αριθμού συμμετεχόντων ή της χρεοκοπίας ταξιδιωτικών πρακτορείων.
– οι πτήσεις προς πολλούς προορισμούς ενδέχεται να ανασταλούν αυτό το καλοκαίρι λόγω ανεπαρκούς ζήτησης ή περιορισμών στα ταξίδια
– το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην ταξιδέψουν στις περισσότερες χώρες εκτός Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης