Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στέφανος Βλαστός (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου): Αμφισβητούμε τη νοοτροπία του χαμηλού ρίσκου και των χαμηλών αποδόσεων

tags :
Στέφανος Βλαστός (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου): Αμφισβητούμε τη νοοτροπία του χαμηλού ρίσκου και των χαμηλών αποδόσεων
Στη συνέντευξή του στον ΕΤ της Κυριακής ο επικεφαλής της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου κ. Στέφανος Βλαστός επιδαψιλεύει τις σκέψεις του για τον τρόπο αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων, αλλά και εκμετάλλευσης της περιουσίας ακινήτων του δημοσίου
Προσωπικότητα που γνωρίζει καλά τον κλάδο του Real Estate με παρακαταθήκες και παραστάσεις τόσο από τουριστικό κλάδο καθώς και από κορυφαίες εταιρείες του χώρου της κτηματαγοράς. Ανέλαβε σε μια δύσκολη περίοδο τον ρόλο να συντονίσει αλλά και να αξιοποιήσει το χαοτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ελληνικού δημοσίου.
Στη συνέντευξή του στον ΕΤ της Κυριακής ο επικεφαλής της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου κ. Στέφανος Βλαστός επιδαψιλεύει τις σκέψεις του για τον τρόπο αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων, αλλά και εκμετάλλευσης της περιουσίας ακινήτων του δημοσίου.

Αναλάβατε την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. περί τα τέλη Νοεμβρίου 2019. Μετά την εξάμηνη και πλέον θητεία σας, ποια είναι η πρώτη εντύπωση σας, προτεραιότητες και ποιο το όραμα σας για την εταιρεία;

Οι νέες προτεραιότητες της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου υπηρετούν αφενός το εθνικό στοίχημα της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου τη βασική αποστολή της Εταιρείας μας για την μεγιστοποίηση της εμπορικής αξίας του χαρτοφυλακίου μας και τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Η βασική πρόκληση που έχουμε, επομένως, μπροστά μας το επόμενο διάστημα είναι να αναβαθμίσουμε τον στρατηγικό ρόλο της ΕΤΑΔ, προωθώντας νέες και αποτελεσματικές πολιτικές στον τομέα αξιοποίησης των περιουσιακών μας στοιχείων σε μια βάση κόστους-οφέλους, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τόσο τους ιδιώτες επενδυτές, τους μετόχους, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Γνωρίζουμε ότι διαχρονικά η δημόσια ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει χιλιάδες δεκάδες τίτλων ακινήτων, που ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί και μένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη διαχρονική αυτή παθογένεια;

Πράγματι μέχρι σήμερα δεν έχουμε αξιοποιήσει ως χώρα τα περιουσιακά μας στοιχεία, καθώς στο χαρτοφυλάκιο μας περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που δεν έχουν καταγραφεί για διάφορους λόγους, αντικειμενικές δυσκολίες, γραφειοκρατικές αδυναμίες και διαχρονικές παθογένειες. Για το λόγο αυτό θέσαμε από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητα μας να εντοπίσουμε και να αποτυπώσουμε τα χιλιάδες αυτά ακίνητα που βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια με απώτερο στόχο πρώτον, να γνωρίζουμε τι πραγματικά περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μας και κατά δεύτερον, να μπορούμε να κρίνουμε τι θα μπορούσαμε και με ποιους τρόπους να αξιοποιήσουμε προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

Τι είδους ακίνητα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ; Ποιες είναι οι κατηγορίες των ακινήτων που διαθέτει η Εταιρεία;

Στο χαρτοφυλάκιο μας περιλαμβάνονται, κυρίως, τουριστικά ακίνητα και υποδομές, όπου και έχουμε και τη μεγαλύτερη διείσδυση μέχρι στιγμής. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι Μαρίνες, τα Κάμπινγκ, τα γήπεδα Γκολφ, τα Χιονοδρομικά Κέντρα, τα Πολιτιστικά Κέντρα, τα Σπήλαια, τα Τουριστικά Περίπτερα, οι Ιαματικές Πηγές και τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία. Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ βρίσκονται τα Ολυμπιακά Ακίνητα, που με καθυστέρηση εικοσαετίας καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τώρα, όπως και τα ακίνητα που αποτελούν το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, η ανάπλαση του οποίου αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα συνολικά. Τέλος, διαθέτουμε και μια σειρά από διαφορετικά ακίνητα της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου που μπορούμε να αξιοποιήσουμε με απλές αστικές μισθώσεις και αγρομισθώσεις, μέχρι την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε γεωθερμικά πεδία.

Επομένως γι’ όλα αυτά τα ακίνητα πώς αποφασίζετε ποια τελικά θα αξιοποιήσετε; Ποια είναι τα βασικά σας προαπαιτούμενα και ποια τα κριτήρια που εφαρμόζετε στον σχεδιασμό σας;

Ξέρετε, αυτό που έχει για εμάς τη μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ο αριθμός των δεκάδων χιλιάδων τίτλων των ακινήτων που διαθέτουμε. Το κρίσιμο στοιχείο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου μας και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Ποιοι είναι οι επόμενοι μεγάλοι διαγωνισμοί που θα προκηρύξετε;

Εκτός από το Ξενία στον Καρτερό βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στο τελικό στάδιο για τη υπογραφή της σύμβασης και της παράδοσης του Ξενία Χίου στην ανάδοχη εταιρεία, ενώ πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για το Ξενία Κομοτηνής και στη συνέχεια για το Ξενία Έδεσσας. Επιπλέον, το διάστημα αυτό έχουν προκηρυχτεί ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί πώλησης αστικών ακινήτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μέσα από την ηλεκτρονική μας πλατφόρμα www.e-publicrealestate.gr.
Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε προνομιακά σημεία εντός των πόλεων, ενώ προσεχώς προγραμματίζονται να βγουν και άλλα clusters αστικών ακινήτων. Επίσης, προχωρούμε στην προκήρυξη διαγωνισμού για παραθαλάσσιες εκτάσεις στη Ρόδο, που ενδείκνυνται για τουριστικές επενδύσεις, καθώς και διαγωνισμό για αυτοτελές κτήριο στο κέντρο του Βόλου για μεικτή χρήση.
Τέλος, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των ακινήτων της Αθηναϊκής Ριβιέρας, περιοχή που συνεχώς αναπτύσσεται μέσα από σημαντικές επενδύσεις και αναπλάσεις, ενώ συζητείται η αξιοποίηση των εδώ και πολλές δεκαετίες αναξιοποίητων Ολυμπιακών Ακινήτων, τα οποία, επίσης, βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ.

Γιατί το ελληνικό Δημόσιο ζητά επιστροφή των ακινήτων του από την ΕΤΑΔ;

Όπως γνωρίζετε η μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ έλαβε χώρα το 2018 με βάση κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς πρότερη επεξεργασία και τον έλεγχο που θα έπρεπε να γίνει. Αυτές οι αποφάσεις κρίνονται σήμερα άκυρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό που πρέπει να αποσαφηνίσουμε από την πλευρά μας είναι ότι μεταξύ των 10.119 ακινήτων υπήρχαν περίπου 2.450 ακίνητα που ήδη βρίσκονταν στην κυριότητα ή διαχειριστική αρμοδιότητα της Εταιρείας με βάση τον Ν. 4389/2016.
Τα συγκεκριμένα ακίνητα έχουν ήδη αξιοποιηθεί, ενώ άλλα βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης. Ωστόσο, η ΕΤΑΔ δεν έχει μεταγράψει κανένα ακίνητο με αιτία κτήσης την ακυρωθείσα Υπουργική απόφαση. Επομένως οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιφέρουν κάποια μεταβολή στην περιουσία της ΕΤΑΔ. Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι μη αξιοποιήσιμα, όπως ιστορικά μνημεία, δασικές εκτάσεις, λίμνες κ.α., τα οποία ορθώς εξαιρούνται.

Πώς επηρέασε η πανδημική κρίση τον τομέα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Κατά πόσο διαφοροποιούνται πλέον οι προτεραιότητες σας;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η πανδημική κρίση άλλαξε πολλά από όλα αυτά που θεωρούσαμε μέχρι πρότινος δεδομένα, επηρεάζοντας περισσότερο συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι ο τουρισμός και λιγότερο άλλους. Για το λόγο αυτό προτεραιότητα μας το επόμενο διάστημα είναι να επενδύσουμε σε κλάδους περισσότερο ανθεκτικούς, όπως είναι οι μεταφορές, τα logistics, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και ο κλάδος των επαγγελματικών γραφείων.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης