Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικός ο Erdogan: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υποχωρήσουμε – Σκληρή επίθεση και στην ΕΕ

Προκλητικός ο Erdogan: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υποχωρήσουμε – Σκληρή επίθεση και στην ΕΕ
«H EE ενώ άνοιξε τις πόρτες της σε χώρες που οι υποδομές τους από την οικονομία μέχρι τη δημοκρατία είναι σαθρές, άφησε την Τουρκία απέξω κι αυτό είναι ένα σημάδι ανησυχητικό», είπε ο Erdogan
Προκλητικός εκ νέου εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος προανήγγειλε εντατικοποίηση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ΕΕ για τον τουριστικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στη χώρα του.
«Στις θάλασσες μας ξεκινήσαμε γεωτρήσεις με τα γεωτρύπανα Fatih και Yavuz.
Έτσι κατεδαφίσαμε όλα τα σχέδια και όλες τις παγίδες που είχαν στηθεί στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Τουρκίας, εναντίον της χώρας μας.
Μαζί με την ανατολική Μεσόγειο ξεκινήσαμε και για γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα.
Θα συνεχίσουμε αυτές τις εργασίες μας χωρίς να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.
Με την βοήθεια του Θεού θα λειτουργήσουμε και τον πρώτο αντιδραστήρια του πυρηνικού σταθμού ενέργειας Ακούγιου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
 
Επίθεση στην ΕΕ: Εάν χάσουμε μία, εσείς θα χάσετε 10

Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά στην ΕΕ, που απέκλεισε την Τουρκία στον τομέα του τουρισμού, λόγω του Covid -19.
«Εάν εμείς χάσουμε μία, εσείς θα χάσετε 10!», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan απευθυνόμενος στην ΕΕ
«H EE ενώ άνοιξε τις πόρτες της σε χώρες που οι υποδομές τους από την οικονομία μέχρι τη δημοκρατία είναι σαθρές, άφησε την Τουρκία απέξω κι αυτό είναι ένα σημάδι ανησυχητικό.
Αλλά ας κάνουν ό,τι θέλουν, δεν θα γίνουν εμπόδιο στους δημοκρατικούς και οικονομικούς στόχους της Τουρκίας.
Εάν εμείς χάσουμε μία, εσείς θα χάσετε 5, εσείς θα χάσετε 10!», είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan σύμφωνα με τον κυπριακό ιστότοπο Sigmalive.
Ο Εrdogan τόνισε ότι η Τουρκία αποδείχθηκε ασυναγώνιστη διεθνώς στον τομέα της υγείας και του τουρισμού μετά την πανδημία και κάλεσε τη Γερμανία να προβεί σε θετικά βήματα απέναντι στην Τουρκία.
«Ειδικά στον τομέα του τουρισμού και της υγείας δεν γνωρίζουμε κανένα άλλο έθνος να μπορεί να μας συναγωνιστεί σε κάθε τομέα!
Και στη Γερμανία αυτή τη στιγμή μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Τουρισμού έχουμε πει ότι αναμένουμε θετικά βήματα στο θέμα αυτό».

Οι μυστικές συνομιλίες στο Βερολίνο

Εν τω μεταξύ παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από την γερμανική προεδρία της ΕΕ για να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,. αν και η τουρκική προκλητικότητα μέσω δηλώσεων και ενεργειών βαίνει αμείωτη.
Στο πλαίσιo αυτό κλήθηκε ανεπίσημα στο Βερολίνο ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ibrahim Kalin.
Ο Kalin, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα προ δεκαημέρου και είχε πολύωρες συζητήσεις στην καγκελαρία, με στενούς συνεργάτες της Merkel.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», από τη συνάντηση δεν προέκυψε οτιδήποτε καινούργιο καθώς  ο Τούρκος αξιωματούχος επέμεινε σε όλη διάρκεια των συζητήσεων στο  αφήγημα περί δικαιωμάτων της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το εγχείρημα της γερμανικής πλευράς αν και δεν απέδωσε θα συνεχιστεί.
Άλλωστε της επίσκεψης Kalin ακολούθησε και η τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Erdogan καθώς και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu ( μαζί με το συνάδελφό του για τον Τουρισμό) στο Βερολίνο, την περασμένη Πέμπτη (2/7/2020).
 
Οι επιδιώξεις της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ

Το ζητούμενο για τη Γερμανία είναι να μην «εκραγεί η βόμβα» στην περιοχή στη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ.
Ως εκ τούτου, επιχειρείται με παρεμβάσεις τόσο δημόσιες όσο και παρασκηνιακές να προσεγγίσουν τους εμπλεκόμενους, με στόχο να αποτραπούν τα χειρότερα.
Πρώτη μεγάλη ανησυχία είναι η εκρηκτική κατάσταση στη Λιβύη.
Ο έλεγχος της χώρας αλλά και η συνεχιζόμενη σύγκρουση πόλων επιρροής αποτελεί ένα εκρηκτικό μίγμα.
Όπως και το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου με εμπλοκή κι άλλων χωρών της περιοχής.
Σε σχέση με αυτό, ανησυχία υπάρχει και αναφορικά με το μεταναστευτικό.
Εκτιμάται, κι αυτό είναι περισσότερο γαλλική θέση, πως εάν η Τουρκία ελέγξει τη Λιβύη, θα εκβιάζει και θα απειλεί την Ευρώπη καθώς θα έχει το κλειδί για τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.
Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας.
Το Βερολίνο διατηρεί κανάλι επικοινωνίας και με την Αθήνα ενώ αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Από τις επαφές που πραγματοποιούν οι Γερμανοί αξιωματούχοι με Τούρκους ομολόγους τους, επιβεβαιώνεται πως η Άγκυρα δεν κάνει πίσω,  ότι τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί και δεν φαίνεται να την απασχολεί ιδιαίτερα εάν τελικά κοπεί.
Για την κατοχική δύναμη αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση των σχεδιασμών της.
Η τρίτη μεγάλη ανησυχία αφορά τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η γερμανική θεώρηση είναι πως δεν αναμένεται σύγκρουση, σημειώνει το γεγονός ότι οι παρανομίες της Άγκυρας συνεχίζονται και διαμηνύει πως πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για εκτονωθεί η ένταση. Φόρμουλες που έχουν σχέση με παλαιότερες προτάσεις και ιδέες ( π.χ. τουρκικές προτάσεις για το φυσικό αέριο).
Ενδεικτικά των προθέσεων του Βερολίνου είναι και τα όσα είπε η καγκελάριος προ ημερών ενώπιον της Βουλής της χώρας της.
Στην ομιλία της ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, τα σχέδια της γερμανικής προεδρίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Η γερμανική Προεδρία, σύμφωνα με την Merkel, θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες τη διαμόρφωση μιας «συνεκτικής στρατηγικής» της Ε.Ε. απέναντι στην Άγκυρα.
Με βάση αυτό το σχεδιασμό, η προεδρία θα λάβει υπόψη της δυο παραμέτρους. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι «στρατηγικός εταίρος» και το μεταναστευτικό.
Πέραν των δυο αυτών παραμέτρων θα συζητηθούν και τα άλλα θέματα, όπως η Λιβύη, η Συρία και οι τουρκικές γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές Ελλάδος και Κύπρου.
Το Βερολίνο αν και εκτιμά πως υπάρχουν δυσκολίες υποστηρίζει πως πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με την  Τουρκία.
Κι αυτό αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο κι άλλες χώρες της περιοχής. Πώς, όμως, θα γίνει τούτο τη στιγμή που συνεχίζονται οι επιθετικές ενέργειες από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας;
Η Άγκυρα δεν πρόκειται να εισέλθει σε συζητήσεις εκτός κι εάν έχει επιβάλει τετελεσμένα.
Περαιτέρω, η λογική της Άγκυρας είναι η πακετοποίηση των θεμάτων, ώστε να τεθούν όλες οι διαφορές, όπως αναφέρει, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μέχρι σήμερα, οι Γερμανοί απέτρεπαν την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας στα πλαίσια της Ε.Ε.
Η χώρα τους έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, γεγονός που επηρεάζει και τη στάση τους. Από εκεί και πέρα θα διαφανεί κατά πόσο ως Προεδρία θα διαφοροποιήσει τη θέση της.
Τούτο, μάλλον θεωρείται απίθανο, καθώς η Γερμανία έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα χωρών, που λειτουργούν ως προπομπός των θέσεων της.
Την ίδια  ώρα, πάντως, που διαδραματίζονται οι παρασκηνιακές διεργασίες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Josep Borrell θα επισκεφθεί την Τουρκία τη Δευτέρα (6/7/2020).
Ο Borrell ο οποίος πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε Αθήνα και Λευκωσία, επιχειρεί να πάρει το «χρίσμα» του εν δυνάμει μεσολαβητή.
Αυτό μπορεί να γίνει εάν πάρει την εντολή από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Μέχρι τότε, θα έχει μια πλήρη εικόνα με τις προθέσεις των εμπλεκόμενων. Επιδίωξη του είναι να υπάρξει μια  εφ όλης της ύλης συζήτησης των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Η Άγκυρα αναμένεται ότι θα κάνει την επίσκεψη του δύσκολη κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα της Κύπρου, με την οποία η κατοχική δύναμη δεν συζητά καθώς ως γνωστό θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως… εκλιπούσα.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης