Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν … αγοράζει την προσδοκώμενη ανάπτυξη του 2021

Φέγγος (Prelium): Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν … αγοράζει  την προσδοκώμενη ανάπτυξη  του 2021
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της  PRELIUM Investment Services στο Bankingnews.gr
Σε μια ζεστή καλοκαιρινή εβδομάδα, ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου συνέχισε την παλινδρόμηση μεταξύ στηρίξεων και αντιστάσεων, αυτή τη φορά με ανοδικές τάσεις. Σε αυτό βοήθησε η κίνηση των ανεπτυγμένων ξένων χρηματιστηρίων τα οποία συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, παρά την κρίση του κορωνοϊού. 
Σημαντική ώθηση έδωσαν οι εξαγγελίες για δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων, που αυξάνουν την αισιοδοξία ότι η κρίση θα αποτελεί σύντομα μια δυσάρεστη ανάμνηση.
Φυσικά οι ψύχραιμες φωνές λένε ότι κάθε φάρμακο πρέπει να δοκιμαστεί εξαντλητικά πριν απελευθερωθεί στο γενικό πληθυσμό και αυτό κάνει το χρόνο μέχρι το φθινόπωρο να φαντάζει λίγος.
Όμως προσωρινά η απαισιοδοξία της άνοιξης έχει μειωθεί.
Στην Ελλάδα είχαμε την επιτυχή κάλυψη του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που αποδεικνύει ότι λεφτά υπάρχουν, όταν δίνεται προοπτική και καταβάλλεται προσπάθεια.
Γιατί ο κλάδος της ενέργειας είναι από τους πιο δημοφιλείς τελευταία και πρέπει να παραδεχτούμε πως τα δίκτυα των τραπεζών είναι πολύ αποτελεσματικά όταν πρόκειται να πουλήσουν ομόλογα. 
Άμεσα αναμένεται το νέο ομόλογο της ΛΑΜΔΑ που θα χρηματοδοτήσει το Ελληνικό και του Τιτάνα για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.
Οι εκδόσεις αυτές αποσπούν ρευστότητα από την αγορά αλλά και σηματοδοτούν την παραδοσιακή προτίμηση του τραπεζοκεντρικού μας συστήματος στη χρηματοδότηση με δανεισμό.
Επίσης στην Ελλάδα είδαμε «μπουλντόζες στο Ελληνικό» και πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.
Τέλος άνοιξαν σχεδόν τα πάντα για λειτουργία με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα αυστηρά μέτρα. 
Μαζί με το άνοιγμα, ενισχύθηκε και η γκρίνια για το πως τα αυστηρά μέτρα επηρεάζουν την αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων και αυτή τη φορά υπάρχουν απτά παραδείγματα που μπορούν να προβάλλουν τα δελτία ειδήσεων.
Χρηματιστηριακά στην Ελλάδα, έχουμε πάλι μπροστά μας την ανυπέρβλητη αντίσταση της ζώνης των 680 με 690 μονάδων, ενώ το άνοιγμα των αγορών παγκοσμίως θα προσδιορίσει την κίνηση που θα ακολουθήσουν τα διεθνή χρηματιστήρια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτά κινούνται σε σχεδόν ιστορικά υψηλά επίπεδα, έχοντας σαν δικαιολογία την ύπαρξη απεριόριστης ρευστότητας που δεν έχει πολλές εναλλακτικές επένδυσης λόγω των μηδενικών επιτοκίων.
Όσον αφορά τις Ελληνικές τράπεζες, η κατάσταση παραμένει αμφιλεγόμενη.
Από τη μία έχουμε τη λογική εκτίμηση ότι τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν και το δεδομένο ότι οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που συνήθως γίνονται σε χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές τιμές.
Από την άλλη έχουμε την εμφανή αύξηση των νέων δανείων που δίνουν οι τράπεζες λόγω χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά ταμεία αλλά και λόγω της αύξησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης με την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, με τα ομολογιακά δάνεια που εξέδωσαν οι ίδιες αλλά και την αύξηση των καταθέσεων.
Οι εκτιμήσεις είναι για περίπου 10 δις νέα δάνεια από την αρχή του έτους και αυτό αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο τους αναμενόμενους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η σταθεροποίηση αναμένεται να συνεχιστεί στο Ελληνικό χρηματιστήριο και αυτό δημιουργεί ένα ευρύ διάστημα διαπραγμάτευσης που προσφέρεται για trading, πάντα με τα απαραίτητα stop loss και take profit.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης