Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θα περικόψει κοινωνικές δαπάνες, θα μειώσει μισθούς και συντάξεις - Είμαστε εδώ για να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά αν χρειαστεί

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θα περικόψει κοινωνικές δαπάνες, θα μειώσει μισθούς και συντάξεις - Είμαστε εδώ για να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά αν χρειαστεί
«Δεν έχω μάθει να λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος, τα  στελέχη μας, είναι δημόσια πρόσωπα και κρίνονται διαρκώς», δηλώνει ο Α. Τσίπρας
Με τη φράση «ένας χρόνος όλα ανάποδα» αποτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ, σημειώνοντας ως είμαστε «έτοιμοι να ξαναβγάλουμε – αν χρειαστεί- τα κάστανα από τη φωτιά».
Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «‘Έθνος», κληθείς να εκτιμήσει εάν την ερχόμενη άνοιξη η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει υφεσιακά μέτρα, εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιδράσει όπως έχει κάνει διαχρονικά η παράταξή του σε τέτοιες περιπτώσεις, «θα περικόψει κοινωνικές δαπάνες που σήμερα όψιμα αποθεώνει. Θα μειώσει μισθούς και συντάξεις. Θα εφαρμόσει πιστά τον οδηγό διαχείρισης κρίσεων της παράταξής του.
Δηλαδή θα φροντίσει στα δύσκολα να τη γλιτώσουν για ακόμη μία φορά οι ελίτ που τον στηρίζουν, σε βάρος των εργαζομένων, των μεσαίων στρωμάτων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των νέων».
Ο ίδιος, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, αφού σημειώνει ότι ένα χρόνο πριν η οικονομία έτρεχε για 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης έχοντας φτάσει στο 2,9% και είχε μειωθεί επί διακυβέρνησή τους η ανεργία κατά δέκα μονάδες), τονίζει πως με το που εκλέγεται ο κ. Μητσοτάκης «πέφτει Αρμαγεδδώνας, πριν τον κορωνοϊό», με υφεσιακούς ρυθμούς από τον Οκτώβριο του ‘19.
«Όλος αυτός ο χρόνος ήταν ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου διαψεύστηκαν όλες οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ο κορωνοϊός «βολεύει κιόλας τον κ. Μητσοτάκη, διότι καλύπτει τη μεγάλη αποτυχία στην οικονομία. Τα χρεώνει όλα εκεί».
Μάλιστα, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για μέτρα «καθυστερημένα, είτε ανεπαρκή, είτε εγκληματικά για τον κόσμο της εργασίας».
Σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται ενώπιον μιας καταστροφής» και πως «είναι αδιανόητο να το αντιμετωπίζει με κόλπα του τύπου «μπόρα είναι θα περάσει» ή να εκμεταλλεύεται αυτή την πρωτοφανή συνθήκη για να εφαρμόσει ακραίες πολιτικές στα εργασιακά που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, απέναντι στη «δραματική» πραγματική εικόνα, «η κυβέρνηση ποντάρει τα πάντα στην επικοινωνία, βομβαρδίζει καθημερινά τους πολίτες με μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν και πως «μέχρι να ξυπνήσει από το όνειρο, οι πολίτες θα ζουν ένα νέο εφιάλτη».
Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση θα κριθεί όχι στις εύκολες αλλά στις σύνθετες αποφάσεις», όπως είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού με ασφάλεια, όπου «μέχρι στιγμής βλέπουμε ερασιτεχνισμό, ανευθυνότητα και μπάχαλο με υπογραφή Μητσοτάκη».
Σχετικά με το εάν θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για το θέμα με τη λίστα Πέτσα, απαντά πως «αυτό που ξεφουσκώνει είναι η όποια αξιοπιστία είχε ο κ. Μητσοτάκης.
Ενάμιση μήνα τώρα ζητάμε τη λίστα για να μάθει κάθε πολίτης που πήγαν τα λεφτά», αλλά και πως έχουμε «μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση μοίρασε 20 εκατ. ακόμα και σε ανύπαρκτα Μέσα και 90 μέρες προσπαθεί με αστείες δικαιολογίες να κερδίσει χρόνο».
Περαιτέρω, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην αντιπολίτευση  αποδεικνύει ότι είναι η παράταξη της εθνικής και δημοκρατικής ευθύνης» και «δεν αντιγράφει το λυσσαλέο λαϊκισμό της Δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη».
Ακόμη, τονίζει ότι δεν φοβάται πρόωρες εκλογές και «αυτός που θα πρέπει να φοβάται την οργή για τις συνέπειες της πολιτικής του» είναι ο κ. Μητσοτάκης.
Ασκεί έντονη κριτική και στο νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, σημειώνοντας ότι «η Δεξιά δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φοβικά σύνδρομα και την εκδικητικότητα προς όποιον θεωρεί ότι μπορεί να την αμφισβητήσει, μπροστά σε αυτό που έρχεται» και εκτιμά πως «η ωμή παρέμβαση στον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων θα εξελιχθεί σε ένα μεγαλοπρεπέστατο φιάσκο».
Κληθείς να απαντήσει εάν ήταν εύκολος, σε εσωκομματικό επίπεδο, ο χειρισμός των θεμάτων που προέκυψαν και που συνδέονται με τη συζήτηση για «το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», από τη στιγμή που αφορούσαν κορυφαία στελέχη όπως οι κ.κ. Παπαδημούλης και Παππάς, απαντά ότι «η ηθική της Αριστεράς και των ανθρώπων της είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι σε ένα παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα και σε ένα πολιτικό προσωπικό- και εν αναφέρομαι προφανώς σε όλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους- που έχει κριθεί για το ήθος του.
Ωστόσο αυτή η ηθική στάση κρίνεται καθημερινά.
Δεν είναι ένα εισιτήριο διαρκείας.
Και τα δικά μας στελέχη κρίνονται - και ορθά- πολύ πιο αυστηρά από τα στελέχη της Δεξιάς».
Προσθέτει πως «με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τις επιθέσεις των αντιπάλων μας, αποδείξαμε αυτό το πλεονέκτημα.
Δεν μείναμε στην άμυνα», αλλά «λειτουργήσαμε ως συλλογικότητα που στηρίζεται στην αξία της κριτικής και της αυτοκριτικής, που εντοπίζει με θάρρος και ειλικρίνεια τα λάθη όχι για να τα κουκουλώσει αλλά για να μη τα επαναλάβει».
Αντίθετα, όπως είπε, πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλαβαν ποτέ καμία πολιτική ευθύνη,  «ούτε για τη χρεοκοπία της χώρας, ούτε για το πάρτι στο χώρο της υγείας, ούτε για τίποτα», «βάφτισαν τη Novartis σκευωρία και μετέτρεπαν τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών του Τσοχατζόπουλου, σε αριθμούς κινητών τηλεφώνων».
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του «θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια καχεκτική δημοκρατία, σε ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης και φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης».
«Είναι διαχρονικό το φλερτ της Δεξιάς με τον αυταρχισμό» και «πάντα η πολιτική της Δεξιάς κατέληγε να είναι η σπίλωση, η συκοφαντία και ο αυταρχισμός», σημειώνει.
Απαντά στους αντιπάλους του πως  «έχουν επιλέξει λάθος γήπεδο».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «παραλάβαμε μια χώρα διαλυμένη και χρεοκοπημένη και την παραδώσαμε μετά από 5 χρόνια με 37 δισ. απόθεμα, χωρίς ελλείμματα, με ρυθμισμένο το χρέος και την ανεργία 10 μονάδες κάτω»,
«αυτοί έφτασαν τους Έλληνες να χρωστάνε για δέκα γενιές, χρεοκόπησαν τον τόπο» και σημειώνει  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κυβέρνηση από στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων που «σκορπούν τα λεφτά τους σε ΜΜΕ για να αποκτήσουν ασυλία σε ανοιχτές υποθέσεις με τη δικαιοσύνη».
«Αν νομίζει ο κος Μητσοτάκης ότι ανοίγοντας το καπάκι του υπονόμου θα πλήξει τους αντιπάλους του, μάλλον κάνει λάθος.
Ο πρώτος υποψήφιος να πέσει μέσα, είναι ο ίδιος», δηλώνει.
Προσθέτει πως «κρατούσαν για τέσσερα χρόνια μια παράνομη ηχογράφηση, μετά άλλαξαν το νόμο το Νοέμβρη του ‘19, ώστε να μπορούν να την αξιοποιήσουν. Μετά έστησαν ερωτήσεις στην Προανακριτική, από το Μάρτη του 20, γνωρίζοντας προφανώς το περιεχόμενο.
Για να επιλέξουν τελικά να το δημοσιοποιήσουν ως άσφαιρο αντιπερισπασμό, τη στιγμή που έβλεπαν να έρχεται οσυμβιβασμός-κόλαφος της Αμερικανικής Δικαιοσύνης με τη Novartis, που επιβεβαιώνει ότι χρηματίστηκαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σαμαρά».
Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι αυτό ακυρώνει τα περί σκευωρίας, ενώ κάνει λόγο και για αντιπερισπασμό για την οικονομία.
Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης θα το βρει μπροστά του «είτε είναι υποκινητής είτε τροχονόμος του παρακράτους».
Σχολιάζει δε πως αν δεν το υποκινεί θα σήμαινε «ότι δεν ελέγχει το μπλοκ των ακραίων στο κόμμα του που σπρώχνουν σε ακραίες επιλογές την πλειοψηφία της Προανακριτικής, για να καλύψουν το σκάνδαλο Novartis, και κυρίως ότι δεν ελέγχει συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα που στο όνομά του κάνουν τη βρώμικη δουλειά».
Κάνοντας αναφορά στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως θα ήταν προτιμότερο «να προβληματίζεται βαθύτερα για το τι σημαίνει μια προοδευτική στρατηγική στην Ελλάδα του 2020» και «να απαγκιστρωθεί επιτέλους από μια ρητορική που αθωώνει τη Δεξιά στα μείζονα για να την ψέξει στα ελάσσονα».
Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «σε ένα κόμμα μαζικό και λαϊκό που θα αποτελεί την καρδιά της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης του τόπου», που θα ανανεωθεί και θα αναδείξει άξια στελέχη και που σύντομα θα είναι έτοιμο να κυβερνήσει.
«Αυτό είναι για μένα το νέο μεγάλο ιστορικό στοίχημα», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι το κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον λαό είναι «ένα σχέδιο για το πώς θα καταφέρουμε συλλογικά να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας δεκαετίας».
 Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι και εντός του κόμματος θεωρούν ότι δεν εξαντλεί την αυστηρότητά του απέναντι σε στελέχη, απαντά πως  «δεν έχω μάθει να λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος.
Τα στελέχη μας, είναι δημόσια πρόσωπα.
Κρίνονται διαρκώς».

«Υπάρχει κενό στρατηγική απέναντι στην Τουρκία»

Αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει πως το πρόβλημα της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο είναι το ίδιο, «το κενό στρατηγικής απέναντι σε μία Τουρκία που υποστηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τις ΗΠΑ και σε μία ΕΕ που βυθίζεται στην εσωστρέφεια και αποδυναμώνεται στη Μεσόγειο».
 Κατά τον ίδιο, «πρέπει να επιστρέψουμε σε μία ενεργητική πολυδιάστατη και διεκδικητική εξωτερική πολιτική, που αναδεικνύει το ρόλο μας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας».
Να προχωρήσουμε άμεσα, τώρα που έκλεισε η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, με προοπτική επέκτασης και νότια της Κρήτης αν αποτύχουν οι συνομιλίες με την Αίγυπτο.
Και να παλέψουμε για συμφωνία και με την Αίγυπτο, γνωρίζοντας όμως ότι η Κρήτη δεν είναι Οθωνοί...».
Ο κ. Τσίπρας συμπληρώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαιτήσει αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, με απειλή κυρώσεων στο τραπέζι αλλά και την προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ.
«Η Καγκελάριος Merkel αυτά δεν πρόκειται μόνη της να τα βάλει επί τάπητος, εάν δεν την πιέσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία», τονίζει ο κ. Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης