Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κροατία – Βουλευτικές εκλογές: Στις κάλπες οι πολίτες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού

Κροατία – Βουλευτικές εκλογές: Στις κάλπες οι πολίτες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού
Στους ψηφοφόρους που προσέρχονται για να ψηφίσουν συνιστάται να φορούν μάσκες
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 5/7, περίπου  3,85 εκατομμύρια πολίτες της Κροατίας  για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση,  σε μια περίοδο που τα κρούσματα μόλυνσης του κορωνοϊού αυξάνονται στη χώρα, και με την οικονομία να αντιμετωπίζει απότομη κάμψη.
Τα εκλογικά τμήματα, που άνοιξαν στις 08:00,  θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), οπότε και αναμένονται τα exit-polls, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται περίπου δύο ώρες αργότερα.
Στους ψηφοφόρους που προσέρχονται για να ψηφίσουν συνιστάται να φορούν μάσκες και να σέβονται τα υγειονομικά μέτρα.
Στο μεταξύ, η κυβερνώσα κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) καταγράφει μικρό προβάδισμα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SDP), αν και κανένα κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, η Κροατία αξίζει να ηγηθεί από έμπειρους και υπεύθυνους ανθρώπους», δήλωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός και ηγέτης του HDZ, ο Andrej Plenkovic σε υποστηρικτές του κόμματος.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το HDZ και το SDP κινούνται στο 30%, ενώ το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Domovinski Pokret (Κίνημα Πατρίδα) του τραγουδιστή Miroslav Škoro κινείται λίγο πάνω από το 10%.
Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπορεί να αναγκαστούν να συμμαχήσουν, καθώς η εναλλακτική λύση προσπάθειας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης με μικρότερους εταίρους, όπως το Κίνημα Πατρίδα του Skoro ή το συντηρητικό κόμμα Most (Γέφυρα), μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.
Πάντως, ο Andrej Plenkovic (HDZ), αλλά και ο επικεφαλής του SPD Davor Bernardić έχουν απορρίψει ην ιδέα ενός «μεγάλου συνασπισμού».
Η νέα κυβέρνηση θα έχει μια δύσκολη αποστολή για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιχειρώντας παράλληλα και την ανάκαμψη της οικονομίας, που αναμένεται να συρρικνωθεί περίπου 10% φέτος, με τα έσοδα από τον τουρισμό να μειώνονται κατά 70%.
Σημειώνεται ότι η Κροατία έχει καταγράψει 3.094 κρούσματα κορωνοϊού και 113 θανάτους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης