Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reichel (Γερμανός πρέσβης): Είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην πληγεί η εικόνα της ΕΕ

Reichel (Γερμανός πρέσβης): Είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην πληγεί η εικόνα της ΕΕ
Η ΕΕ οφείλει να δείξει ότι είναι σε θέση να ξεπεράσει τον εαυτό της σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπογραμμίζει ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα
Τον Ιούλιο 2020 το Ταμείο Ανάκαμψης, η διάθεση 750 δισεκ. ευρώ για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας θα αποτελέσει μείζον θέμα και είναι σημαντικό για την Ελλάδα να επιτευχθεί γρήγορα μία συμφωνία στο ζήτημα αυτό, τονίζει ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Ernst Reichel.
Μετά τη θερινή διακοπή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα βρεθούν στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»
«Διότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η οικονομία θα υποστεί περαιτέρω πλήγμα» ενώ το «Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται κατηγορηματικά τη χρονική επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου που χάθηκε λόγω πανδημίας», αναφέρει ο Ernst Reichel.
«Έτσι είμαστε ‘’καταδικασμένοι να επιτύχουμε τον Σεπτέμβριο/ Οκτώβριο. Μόνο μετά από αυτό θα μπορέσουμε να στραφούμε και σε άλλα καίρια ζητήματα, όπως η μεταναστευτική πολιτική, και η πολιτική για το κλίμα, δηλαδή προστάσεις για ένα πράσινο συμβόλαιο, το κράτος δικαίου, η πολιτική διεύρυνσης και άλλα πολλά», σημειώνει ο Γερμανός πρέσβης.
 Επιμένει, εξάλλου, πως μία πολιτική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα πρέπει να επιτευχθεί τον  Ιούλιο.
Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτει, δεν θα υπάρξουν μόνο καθυστερήσεις στη διάθεση των επειγόντως αναγκαίων κονδυλίων αλλά θα πληγεί η εικόνα της ΕΕ.
Η ΕΕ οφείλει να δείξει ότι είναι σε θέση να ξεπεράσει τον εαυτό της σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πιστεύω ότι όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ πρέπει να κατανοήσουν την ευθύνη αυτή.
Γι΄αυτό είμαι αισιόδοξος, θα υπάρξουν ολονύχτιες και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις αλλά στο τέλος θα επιτευχθεί συμφωνία πριν τις θερινές διακοπές», υποστηρίζει ο Ernst Reichel.
«Μαζί με την Ελλάδα θέλουμε να δώσουμε ώθηση σε ζητήματα που αφορούν το μέλλον, όπως είναι η υγεία, το κλίμα, η πράσινη ενέργεια, η ψηφιακή οικονομία και η τεχνολογική καινοτομία.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση μόνο όλοι μαζί.
Αυτή είναι η βασική αρχή του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά η ίδια αρχή διέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ και τον ρόλο της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ.
Γι΄αυτό και αποφασίσαμε να μην ακυρώσουμε τη συμμετοχή μας παρά τους περιορισμούς λόγω πανδημίας», λέει ο Γερμανός πρέσβης.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως η Γερμανία επιδιώκει στη Λιβύη την εκεχειρία, τη συμφιλίωση και ένα λειτουργικό κράτος μέσω διαπραγματεύσεων.
«Εκείνο που απορρίπτουμε είναι να στηρίξουμε μία πλευρά στρατιωτικά και με εξοπλισμό ώστε να τη βοηθήσουμε να καταφέρει μία στρατιωτική νίκη», σημειώνει εκφράζοντας τις ανησυχίες του Βερολίνου για την περίπτωση που η Λιβύη εξελιχθεί σε μία νέα Συρία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης