Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Απαράδεκτη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

tags :
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Απαράδεκτη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον Μεσαίωνα τώρα», δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας
Η μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη», δήλωσε το Σάββατο (4/7/2020) ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
O Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan πρότεινε τη μετατροπή του καθεστώτος του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενός κτίσματος του 6ου αιώνα στην καρδιά τόσο των χριστιανικών βυζαντινών όσο και των μουσουλμανικών οθωμανικών αυτοκρατοριών και τώρα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας με τις περισσότερες επισκέψεις, υπενθυμίζει το Reuters.
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον Μεσαίωνα τώρα», δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας, πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο, ζούμε σε έναν κόσμο πολλών ομολογιών και πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των πιστών» δήλωσε.
Είπε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αντιλαμβάνεται το κίνητρο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας ενώ πιστεύει ότι η εγχώρια πολιτική βρίσκεται πίσω από την κίνηση αυτή.
«Πιστεύουμε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες αυτή η πράξη είναι απαράδεκτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», ανέφερε.
Η πρόταση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος έχει επικριθεί και από άλλους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πνευματικός αρχηγός περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως δήλωσε ότι η μετατροπή του σε τζαμί θα απογοητεύσει τους Χριστιανούς και θα διχάσει την Ανατολή και τη Δύση.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης