Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κύπρος: Πρόστιμο 650.000 ευρώ στην Commerzbank για χειραγώγηση στη μετοχή της Λαϊκής

Κύπρος: Πρόστιμο 650.000 ευρώ στην Commerzbank για χειραγώγηση στη μετοχή της Λαϊκής
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου επέβαλε πρόστιμο 650.000 ευρώ για χειραγώγηση μετοχών 
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 650.000 ευρώ στη Commerzbank για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής της Λαϊκής Τράπεζας από την ίδια την Λαϊκή Τράπεζα και τη Commerzbank, την περίοδο που η πρώην τράπεζα ανακοίνωσε την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), ύψους μέχρι 294 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σχετική διερεύνηση αποτελούσε μέρος της εμπεριστατωμένης έρευνας που διεξήγαγε η ΕΚΚ για τις δραστηριότητες και τον ρόλο της Λαϊκής Τράπεζας πριν από την οικονομική κρίση και του συνακόλουθου τραπεζικού bail-in το 2013.
H υπόθεση περιήλθε σε γνώση της ΕΚΚ μετά από καταγγελίες της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, επισημαίνεται.
Η ΕΚΚ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Λαϊκή Τράπεζα, σε συνεργασία με τη Commerzbank, χρησιμοποίησαν το δομημένο προϊόν με ISIN XS0345364227 ως όχημα, προκειμένου η Commerzbank να ενεργήσει ως παρένθετο πρόσωπο της Λαϊκής Τράπεζας και από κοινού να χειραγωγήσουν την αγορά, σε σχέση με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας.
Η ΕΚΚ δεν απαιτείται να αποδείξει δόλο για να επιβάλει δόλο και δεν εξέτασε σχέση της χειραγώγησης με την έκδοση των ΜΑΕΚ.
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΚ υπενθυμίζει ότι «η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), ύψους μέχρι €294 εκατ. στις 14 Απρίλιου 2011 και εξέδωσε το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο στις 19 Μαΐου 2011.
Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, ημερομηνίας 19 Μαΐου 2011, η τιμή υποχρεωτικής μετατροπής είχε ως εξής: θα υπολογίζεται σε ποσοστό 90% επί της μεσοσταθμικής τιμής της μετοχής της Τράπεζας περιόδου 20 Εργάσιμων Ημερών που θα προηγηθούν της ειδοποίησης Γεγονότος Έκτακτης Ανάγκης Κεφαλαίου ή Γεγονότος Βιωσιμότητας, με ελάχιστη τιμή την ονομαστική αξία ανά συνήθη μετοχή (σήμερα €0,85).
Η αναλογία μετατροπής θα προκύπτει με διαίρεση της ονομαστικής αξίας των ΜΑΕΚ με την ισχύουσα Τιμή Υποχρεωτικής μετατροπής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης