Παραλήρημα Erdogan για την Αγία Σοφία: Άμεση επίθεση στην εθνική μας κυριαρχία οι κατηγορίες κατά της Τουρκίας - Οργή για Pompeo

Παραλήρημα Erdogan για την Αγία Σοφία: Άμεση επίθεση στην εθνική μας κυριαρχία οι κατηγορίες κατά της Τουρκίας - Οργή για Pompeo
«Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας», δήλωσε ο Erdogan
Οργισμένη ήταν η απάντηση του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan στις επικρίσεις που δέχεται για το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, κάνοντας λόγο για επίθεση στη εθνική κυριαρχία της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις επικρίσεις εναντίον της δηλωμένης πρόθεσής του να μετατραπεί σε τζαμί η πρώην βασιλική της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Τουρκία και το εξωτερικό.
«Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας», δήλωσε ο Erdogan.
Tην οργή του Τούρκου προέδρου έχει προκαλέσει η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo το προηγούμενο διάστημα.
O Pompeo προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως μουσείου, μετά την πρόταση του Τούρκου προέδρου T. Erdogan να μετατραπεί σε τέμενος το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Pompeo πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας συνιστά υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.

Το μπαλάκι στον Erdogan από το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας πέταξε το μπαλάκι στον Τούρκο πρόεδρο, σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της από μουσείο σε τέμενος.
Το ΣτΕ της Τουρκίας απεφάνθη ότι οι προηγούμενες αποφάσεις για τη διατήρηση του καθεστώτος ήταν σύννομες, παραπέμποντας σε παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις.
Γνωμοδότησε ωστόσο ότι για την αλλαγή του καθεστώτος αρκεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος.
Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί σε 15 ημέρες.
Το ζήτημα αποκτά σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις που αφορούν τις ελληνοτουρικές σχέσεις, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης από την Άγκυρα.
Ενδεικτική της  βαρύτητας του ζητήματος είναι η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, με την Άγκυρα να εκφράζει την έκπληξή της, διαμηνύοντας ότι το μνημείο αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκίας.
Το ζήτημα προκάλεσε και την παρέμβαση της Angela Merkel, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Erdogan.
Σε μία ιστορική παρέμβαση προχώρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προειδοποιώντας ότι πιθανή απόφαση για μετατροπή σε τέμενος, «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».
Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Erdogan θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ευελιξία κινήσεων που του προσφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο, είτε για να διακηρύξει ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου που σέβεται τη δικαιοσύνη, είτε για να εκμεταλλευτεί για ψηφοθηρικούς λόγους, το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του τάσσονται υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας (Danistay) κλήθηκε να αποφανθεί επί μίας προσφυγής του 2016, την οποία είχε καταθέσει ο «Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον».
Η συζήτηση στο 10ο Τμήμα του τουρκικού ΣτΕ αφορούσε την ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου του 1934, με την οποία η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τέμενος σε μουσείο, κατόπιν εντολής του Kemal Ataturk, η οποία κρίθηκε σύννομη.
Τουρκικές οργανώσεις πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο Εrdogan υιοθέτησε το αίτημα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους.

Η παρέμβαση Βαρθολομαίου

«Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας εις τέμενος θα στρέψη εκατομμύρια Χριστιανών εις όλον τον κόσμον εναντίον του Ισλάμ, και η Αγία Σοφία, η οποία, λόγω της ιερότητός της είναι ένα ζωτικόν κέντρον, εις το οποίον αγκαλιάζονται η Ανατολή με την Δύσιν, θα διασπάση τους δύο αυτούς κόσμους και μάλιστα εις μίαν στιγμήν, κατά την οποίαν η ανθρωπότης, η οποία δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται λόγω της θανατηφόρου πανδημίας του νέου κορονοϊού, έχει ανάγκην ενότητος και κοινού προσανατολισμού».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε σαφή θέση σε όσους επιχειρούν να αμφισβητήσουν αυτό το «παγκόσμιο κλασικό σύμβολο του Χριστιανισμού και Πολιτισμου».
Η ιστορική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Αγία Σοφία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία.
Ο γγ. του εθνικιστικού κόμματος MHP I. Büyükataman δήλωσε πως πρόκειται για κεκαλυμμένη δήλωση που ξεπερνά τα όριά του Πατριάρχη, ο οποίος δεν τολμά να πει ότι θέλει η Αγία Σοφία να ξαναγίνει εκκλησία.
Σχεδόν σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές που χαρακτηρίζουν την παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου από έκκληση έως και ανοιχτή απειλή, με αυτές που είναι ήπιες να αποτελούν ωστόσο την πλειοψηφία.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS