Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γερμανού Weidmann και του Γάλλου Villeroy στην ΕΚΤ για το πρόγραμμα πανδημίας - Δοκιμάζεται η ηγεσία Lagarde

tags :
Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γερμανού Weidmann και του Γάλλου Villeroy στην ΕΚΤ για το πρόγραμμα πανδημίας - Δοκιμάζεται η ηγεσία Lagarde
Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η ευελιξία του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία
Σε μία ακόμη αποκάλυψη για το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης προχώρησε το Bloomberg, το οποίο βλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύντομα θα δοκιμαστεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το πρόγραμμα για την κρίση του κορωνοϊού, το PEPP, έχει γίνει το επίκεντρο της διαφωνίας μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Ενώ η διαμάχη παραμένει προς το παρόν σε ήπιους τόνους, θα μπορούσε να κρυσταλλωθεί καθώς η οικονομία αναδυθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο κίνδυνος είναι ότι μια τέτοια τριβή υπονομεύει ένα πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης για να καθησυχάσει τους επενδυτές για τη βούληση της ΕΚΤ να υπερασπιστεί την ακεραιότητα του ευρώ.
Η εσωτερική διάθεση αντικατοπτρίζεται σε διαφορετικά δημόσια σχόλια από τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ: ο Γερμανός Jens Weidmann και ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau.
Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η ευελιξία του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία.
Η Lagarde διακήρυξε ότι δεν είχε «όρια» αφού επέτρεψε στους συναδέλφους να συμφωνήσουν στο μέτρο κατά τη διάρκεια μιας επείγουσας συνεδρίασης στα μέσα Μαρτίου.
Αλλά αυτό το πρόγραμμα επέτρεψε στην ΕΚΤ να παρακάμψει τα όρια των αγορών ομολόγων από την Ιταλία, μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να αυξάνονται.
Έτσι, απετράπη μια νέα κρίση χρέους που σχεδόν απείλησε το μπλοκ το 2012.
Αλλά σήμαινε επίσης παρέκκλιση από έναν κανόνα που αποσκοπούσε στη συμμόρφωση της ΕΚΤ με έναν νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει τη χρηματοδότηση κρατικών δαπανών.
Το λεγόμενο κλειδί κεφαλαίου συνδέει τα προγράμματα ομολόγων με το σχετικό μέγεθος κάθε οικονομίας και ήταν ένας θεμελιώδης λόγος για τον οποίο το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς τίτλων μερικώς νόμιμο.
Επιπλέον, ενώ η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης είναι προσωρινό, δεσμεύεται επίσης να συνεχίσει «έως ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τελειώσει» - ένας αόριστος όρος που θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε ευρείες ερμηνείες.
Ο Weidmann, πρόεδρος της Bundesbank, θέλει να περιορίσει το εύρος του σχεδίου εν μέσω ανησυχίας ότι η υπερβολική χαλάρωση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ Villeroy της Τράπεζας της Γαλλίας έχει υποστηρίξει τη μέγιστη ευελιξία για να ενισχυθεί η υποστήριξη σε όσους το χρειάζονται περισσότερο.
«Η προσκόλληση στις κλείδες κεφαλαίου για τον προσδιορισμό των ποσών αγοράς κάθε χώρας θα ήταν ένας μη απαιτητικός περιορισμός που θα υπονόμευε την ίδια την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής μας», δήλωσε ο Villeroy στις 25 Μαΐου.
Από τη μεριά του, ο Weidmann υποστήριξε το πρόγραμμα λόγω της μεγάλης κλίμακας του οικονομικού σοκ.
Αλλά επιμένει επίσης ότι πρέπει είτε να είναι προσωρινό είτε, εάν μετατραπεί σε ένα ακόμη εργαλείο μακροχρόνιας τόνωσης, να τηρεί κανόνες όπως τα κλειδιά κεφαλαίου.
Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να βασίζονται στην ΕΚΤ για να διατηρήσουν το κόστος χρηματοδότησης για πάντα χαμηλό.
«Ευελιξία» δεν σημαίνει «χωρίς περιορισμούς», είπε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες, δίνοντας στους αξιωματούχους μια άλλη ευκαιρία να διασαφηνίσουν τις διαφορές τους σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί όταν η οικονομική κρίση επιδεινωθεί τελικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης