Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Σάλος από την παραίτηση του Κεντρικού Τραπεζίτη λόγω... πολιτικών πιέσεων

tags :
Ουκρανία: Σάλος από την παραίτηση του Κεντρικού Τραπεζίτη λόγω... πολιτικών πιέσεων
Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας αναγκάστηκε να ακυρώσει την πώληση ευρωομολόγου ύψους 1,75 δισ. δολαρίων
Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία από την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας, Yakiv Smolii, η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε και από τις αιχμές που άφησε ο ίδιος για πολιτικές πιέσεις.
Η θητεία του έπρεπε να διαρκέσει μέχρι το 2025, αλλά ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δέχτηκε την παραίτηση του.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας (NBU) ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε λόγω «συστηματικής πολιτικής πίεσης», που πολλοί πιστεύουν ότι προήλθε απευθείας από τον Zelensky.
Πολλοί συνδέουν την παραίτηση με το δάνειο που εξασφάλισε τον περασμένο μήνα το Κίεβο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου ύψους 5 δισ. δολαρίων για 18 μήνες, προκειμένου να διατεθεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης λόγω της κρίσης του COVID-19, εκ των οποίων 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη διανεμηθεί.
Η επιστολή παραίτησης του Smolii ανέφερε ότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας βρίσκεται υπό συστηματική πολιτική πίεση.
Αυτό καθιστά αδύνατο για μένα, ως Κυβερνήτης, να ασκήσω αποτελεσματικά τα καθήκοντά μου ως επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας και να αλληλεπιδράσω με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες».
Χωρίς αμφιβολία, αυτή η δήλωση του Smollii προκάλεσε και την αντίδραση του ΔΝΤ, καθώς θεωρείται από τους αναλυτές ότι «είναι μια προειδοποίηση για τις απόπειρες υπονόμευσης της θεσμικής ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας».
Έρχεται επίσης σε μια εξαιρετικά ευάλωτη στιγμή για την οικονομία της Ουκρανίας, η οποία ήδη αναμένεται να συρρικνωθεί 5% φέτος λόγω της πανδημίας.
"Υπό την ηγεσία του, η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντικά βήματα για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών, αποδεικνύοντας αρκετά ότι μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης μακροοικονομικής χάραξης πολιτικής", δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεξαρτησία της NBU βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ".
Το γραφείο της Zelensky προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές ανακοινώνοντας ότ «η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας παραμένει προτεραιότητά μας».
Και επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να ακυρώσει την πώληση ευρωομολόγου ύψους 1,75 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης