Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κερδίζουν έδαφος τα μουσουλμανικά και καθολικά... ETF - Στα 1,9 δισ. οι επενδύσεις

tags :
Κερδίζουν έδαφος τα μουσουλμανικά και καθολικά... ETF - Στα 1,9 δισ. οι επενδύσεις
Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις προσθέτουν επίπεδα πολυπλοκότητας και η διαφωνία μπορεί να είναι ισχυρή ακόμη και στις ίδιες θρησκευτικές ομάδες
Ένα νέο είδος ETF έχει αναδυθεί τους τελευταίους μήνες στην αμερικανική αγορά, με τους δημιουργούς να ικανοποιούν τις ανάγκες των «πιστών» για... ηθικές τοποθετήσεις.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, πολλοί επενδυτές ανησυχούσαν ότι ορισμένες από τις εταιρείες των οποίων οι κινητές αξίες διαπραγματεύονταν, είχαν δεσμούς με το αλκοόλ ή τον καπνό ή τα τυχερά παιχνίδια.
Έτσι, η Wahed Invest, τον Ιούλιο του 2019 ξεκίνησε το πρώτο fund που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ και είναι σύμφωνο με τη Σαρία, το θρησκευτικό νόμο του Ισλάμ.
Είναι ένα από τα οκτώ ETF που εισήχθησαν στις ΗΠΑ πέρυσι και ενσωματώνει αρχές που βασίζονται στην πίστη, αυξάνοντας το σύνολο σε 11.
Τον Ιούνιο του 2020, το fund Global X υπέβαλε αίτηση για να ξεκινήσει ένα ταμείο ομολογιών ευθυγραμμισμένο με τις Καθολικές αξίες.
Ένα fund που εξυπηρετεί τους Καθολικούς αποφεύγει εταιρείες που πωλούν όπλα ή εκμεταλλεύονται την παιδική εργασία.
Αρκετά ETF για τους μουσουλμάνους αποφεύγουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη χρηματοδότηση βάσει τόκων, την οποία η θρησκεία απαγορεύει.
Αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια επενδύουν σε μια εναλλακτική λύση σύμφωνα με τη Σαρία, σε ομόλογα που ονομάζονται sukuk, τα οποία παρέχουν τακτικές πληρωμές που θεωρούνται κατανομή κερδών και όχι τόκοι.
Η άνοδος των θρησκευτικών προσφορών ETF έρχεται παράλληλα με την άνοδο της υπεύθυνης επένδυσης, που αναφέρεται συχνά από το ESG, για περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση.
Τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία σε ETFs στην κατηγορία ESG έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τον προηγούμενο χρόνο, φτάνοντας τώρα πάνω από 110 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
Υπάρχουν επίσης περίπου 1,9 δισ. δολάρια παγκοσμίως σε θρησκευτικά και αποκλειστικά ETF που εστιάζουν σε μετοχές.
Αυτό είναι πολύ μικρό, σε σύγκριση με τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία ETF άνω των 6 τρισ. δολαρίων, αλλά οι διαχειριστές χρημάτων πιστεύουν ότι υπάρχει μια μεγάλη ανεκμετάλλευτη αγορά.
Για παράδειγμα, το αμοιβαίο κεφάλαιο της Abedi, Wahed FTSE USA Shariah ETF, διαπραγματεύεται κάτω από το HLAL.
Ομοίως, το SP Funds S&P 500 Sharia Industry Excactions ETF ακολουθεί μια έκδοση του δείκτη S&P 500 που έχει ελεγχθεί για τις θρησκευτικές αρχές του.
Βέβαια, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις προσθέτουν επίπεδα πολυπλοκότητας και η διαφωνία μπορεί να είναι ισχυρή ακόμη και σε θρησκευτικές ομάδες.
«Αυτή είναι μια πολύ αμφισβητούμενη περιοχή.
Τι αποτελεί ηθική επένδυση;" αναρωτιέται ο Luke Bretherton, καθηγητής θεολογικής ηθικής στο Duke Divinity School.
Το ETF της Wahed, για παράδειγμα, δεν διαθέτει τράπεζες ή εταιρείες που λαμβάνουν έσοδα από την πώληση αλκοόλ ή χοιρινών προϊόντων.
Ωστόσο, ορισμένες από τις κορυφαίες συμμετοχές της, όπως η Tesla, φέρουν πολύ τοκοφόρο χρέος.
Και ενώ οι κατασκευαστές ή οι πωλητές όπλων αποφεύγονται από δείκτες που παρακολουθούνται από τα ταμεία Wahed και SP, ορισμένοι δείκτες που βασίζονται σε μουσουλμάνους επιτρέπουν αυτές τις εταιρείες.
Γενικά, τα ETFs πρέπει να ξεπεράσουν το όριο των περιουσιακών στοιχείων των 50 εκατομμυρίων δολαρίων για να γίνουν ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για έναν διαχειριστή κεφαλαίων.
Το εξάμηνο μετοχικό κεφάλαιο SP Funds ETF έχει προσελκύσει περίπου 25 εκατ. δολάρια από το ντεμπούτο του.
Το ETF της Wahed έχει δει εισροές περίπου 35 εκατ. δολαρίων από την έναρξη του Ιουλίου 2019.
Και ο στόχος είναι οι περισσότεροι από 3,45 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στις ΗΠΑ, επισημαίνουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης