Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλά τεσσάρων μηνών σκαρφάλωσε ο κλάδος υπηρεσιών τον Ιούνιο 2020 - Στις 48,3 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλά τεσσάρων μηνών σκαρφάλωσε ο κλάδος υπηρεσιών τον Ιούνιο 2020 - Στις 48,3 μονάδες ο δείκτης PMI
Η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020
Συνεχίστηκε για έναν ακόμα μήνα η σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (3/7) της Markit, στον απόηχο των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με τη δραστηριότητα να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 48,3 μονάδες, έναντι 30,5 μονάδων τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί τις προηγούμενες ημέρες, στις 47,3 μονάδες.
Μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η σημαντικότερη άνοδος σημειώθηκε στη Γαλλία, με τον δείκτη PMI να επιστρέφει σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο, στις 51,7 μονάδες.
Αν και οι δείκτες PMI στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία παρέμειναν κάτω από τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση, τα στοιχεία σε όλες τις περιπτώσεις ήταν τα καλύτερα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποίο υπολογίζεται και ο κλάδος μεταποίησης, αυτός διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες, έναντι 31,5 μονάδων τον Μάιο και έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 47,5 μονάδες.
«Ο δείκτης PMI για την Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο 17 μονάδων τον Ιούνιο, μία άνοδο που έρχεται δεύτερη μόνο εάν συγκριθεί με την αύξηση 18 μονάδων που είδαμε τον Μάιο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, διευκρινίζοντας ότι «η ανάκαμψη σηματοδοτεί μία εξεραιτερικά γρήγορη στροφή στην οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης εν μέσω της πανδημίας του Covid-19».
«Έχοντας βυθιστεί σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο, εν μέσω ενός εκτεταμένου κλεισίματος επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας του ιού, το PMI σκαρφάλωσε σε ένα επίπεδο που είναι ενδεικτικό συρρίκνωσης του ΑΕΠ με τριμηνιαία ρυθμό μόλις 0,2%, υποδηλώνοντας ισχυρά μηνιαία κέρδη για το ΑΕΠ τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο», πρόσθεσε ο κ. Williamson, ο οποίος τόνισε ότι «η βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα ενισχύει τις ελπίδες ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα συνεχιστεί το τρίτο τρίμηνο».
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «παρά τη σθεναρή επιστροφή στην εργασία μετά το κλείσιμο των επιχεριήσεων λόγω Covid-19, παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με την ισχύ μίας μακροπρόθεσμης ανάκαμψης μετά από μία άμεση επιστροφή», επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλές επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά τις δαπάνες τους και την πρόσληψη προσωπικού, εξαιτίας της ασθενέσθερης ζήτησης και της διατήρησης ορισμένων μέτρων κοινωνικής απόστασης.
«Ενώ η εμπιστοσύνη σχετικά με το μέλλον έχει βελτιωθεί, παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στην αρχή του έτους, αντικατοπτρίζοντας το ποσοστό των επιχειρήσεων που απέχουν ακόμα από το φυσιολογικό», τονίζει ο κ. Williamson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης