Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο οίκος Fitch έχει υποβαθμίσει ήδη 33 χώρες λόγω κορωνοϊού... και έρχονται ακόμη άλλες τουλάχιστον 40 υποβαθμίσεις

tags :
Ο οίκος Fitch έχει υποβαθμίσει ήδη 33 χώρες λόγω κορωνοϊού... και έρχονται ακόμη άλλες τουλάχιστον 40 υποβαθμίσεις
Η Fitch έχει υποβαθμίσει ήδη 33 κρατικές αξιολογήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020
Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν φτάσει οι υποβαθμίσεις από τον οίκο Fitch Ratings το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς έχει υποβαθμίσει 33 κρατικές αξιολογήσεις.
Και ο κύκλος των υποβαθμίσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει τα δημόσια οικονομικά.
Σύμφωνα με τον James McCormack, επικεφαλής παγκόσμιων αξιολογήσεων της Fitch, οι προοπτικές 40 χωρών ή κυρίαρχων οντοτήτων είναι ήδη σε αρνητικά εδάφη.
Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αξιολογήσεις πιθανόν να υποβαθμιστούν.
«Δεν είχαμε ποτέ στην ιστορία του Fitch 40 χώρες με αρνητικές προοπτικές ταυτόχρονα», ανέφερε ο ίδιος.
«Αυτό συμβαίνει αφού έχουμε ήδη υποβαθμίσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους 33 χώρες, κάτι που επίσης είναι πρωτοφανές.
Οι κρατικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις που έχει υποβαθμίσει ο Fitch περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.
Ο McCormack εξήγησε ότι πολλές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις δαπάνες για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από το να πληγούν σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτό αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση των χρηματοοικονομικών θέσεων και των 119 χωρών που αξιολογεί ο οίκος.
Αυτή η επιδείνωση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μεγαλύτερων ελλειμμάτων ή μικρότερων πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς ή αύξηση του χρέους, πρόσθεσε.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι τα μέτρα lockdown που επιβλήθηκαν σε πολλές χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία περισσότερο από το αναμενόμενο.
Το ταμείο προειδοποίησε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να φθάσει στο υψηλό όλων των εποχών πάνω από το 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στον κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Fitch έχει προειδοποιήσει ότι οι υποβαθμίσεις θα μπορούσαν να φθάσουν σε ρεκόρ φέτος λόγω της πανδημίας και της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.
Η εστίαση θα παραμείνει στο εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χρέους τους μετά την πανδημία.
«Η ανησυχία μας είναι πραγματικά αυτό που συμβαίνει αφού φτάσουμε στην άλλη πλευρά της περιόδου κρίσης του κορωνοϊού», είπε ο McCormack.
«Νομίζω ότι αυτό είναι το επίκεντρο που έχουμε και αυτός θα είναι πραγματικά ο παράγοντας που καθορίζει πού θα διαμορφωθούν οι αξιολογήσεις», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης