Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά την ανοδική αναλαμπή, ελεγχόμενη πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -0,52% στις 658 μον. - Δύσκολη η υπέρβαση των 680-690 μον.

Μετά την ανοδική αναλαμπή, ελεγχόμενη πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -0,52% στις 658 μον. - Δύσκολη η υπέρβαση των 680-690 μον.
Η υπέρβαση του Γενικού Δείκτη στην ζώνη των 680-690 μονάδων πρέπει να συνοδευτεί με αύξηση των συναλλαγών η οποία προσώρας είναι καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα
(upd18) Ήπια πτωτικά έκλεισε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 658 μονάδες, μετά την χθεσινή ανοδική αναλαμπή, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών και με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καθώς σήμερα 3/7 οι αγορές στην Wall Street είναι κλειστές λόγω του εορτασμού της 4ης Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αβεβαιοτητα των επενδυτών, καθώς τα τελευταία θετικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας αντισταθμίζονται από την έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων παγκοσμίως από τον κορωνοϊό..

Από την άλλη, στο χώρο των φαρμάκων, μετά την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNtech που ανακοίνωσαν πως οι κλινικές δοκιμές εμβολίου τους έχουν θετικά αποτελέσματα καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους που χορηγήθηκε, η Κίνα έκανε γνωστό πως έξι παρασκευάσματα εμβολίων της βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, τρία από τα οποία βρίσκονται ήδη στην τρίτη φάση.
Ο Κ. Μητσοτάκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ελληνικό με στόχο να επιβλέψει την έναρξη των εργασιών που ξεκίνησαν τυπικά από σήμερα 3 Ιουλίου με την κατεδάφιση κτηρίων, διαδικασία που θα κρατήσει 3 χρόνια, σε ένα έργο που θα αλλάξει την όψη της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού… αλλά θα δώσει και ώθηση στο ομολογιακό που εκδίδει η Lamda ύψους 320 εκατ ευρώ με επιτόκιο 3,50% με 3,60%.
Σημειώνεται ότι οι προσφορές θα ξεκινήσουν στις 10 ή 13 Ιουλίου για να ολοκληρωθούν 15 Ιουλίου.
Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2028 δηλαδή σε 8 χρόνια, ενώ εάν είχαν όλα ξεκινήσει έγκαιρα… το έργο έπρεπε να έχει ξεκινήσει το 2014 και να ολοκληρωθεί το 2022, υπήρξαν όμως τεράστιες καθυστερήσεις λόγω των αντιδράσεων δημοτών και άλλων εμπλεκομένων.
Εν τω μεταξύ, νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ με έμφαση στις τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την πανδημία του κορωνοίού, ανακοίνωσε ο σήμερα 3 Ιουλίου, ο Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ανοίγοντας την βεντάλια των παρεμβάσεων στην οικονομία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 658 μονάδες ενώ δύσκολος στόχος αποτελεί η υπέρβαση των 680-690 μονάδων η οποία προϋποθέτει αύξηση των συναλλαγών η οποία προσώρας είναι καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -2,28%, και ακολούθησαν Εθνική -1,66%, Πειραιώς -1,09% και Eurobank -0,45%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Lamda -2,56%, Eλλάκτωρας -2,26%, Τιτάνας -2%.....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +2,7% και ΕΥΔΑΠ +2,61%.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των Financial Times, η αβεβαιότητα σχετικά με την κλίμακα των πιθανών χρηματοοικονομικών απωλειών που προκαλούνται από  την πανδημία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες ρευστοποίησης των διεθνών και Ευρωπαίων διαχειριστών από τις τραπεζικές μετοχές ενώ οι θέσεις τους πια έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο για τουλάχιστον μια δεκαετία..
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας τα πράγματα  δεν είναι  πολύ  διαφορετικά απλώς η αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες πραγματοποιήθηκε μάλλον σε προηγούμενο χρόνο.
Οι επενδύσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι της τάξης των 900 εκατ. ευρώ  ενώ οι επενδύσεις σε τράπεζες δεν ξεπερνούν σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τα 15 εκατ. ευρώ.
Κάτι το οποίο σημαίνει πως τα ελληνικά αμοιβαία παραμένουν υποεπενδυμένα σε μετοχές τραπεζών παρά το γεγονός πως αρκετές εταιρίες διαχείρισης ανήκουν σε τραπεζικούς ομίλους.
Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να πει με σχετική ασφάλεια πως οι τράπεζες δεν αποτελούν μια πρώτης τάξεως επένδυση ιδιαίτερα τώρα που τα πράγματα δυσκολεύουν για τον κλάδο ενώ οι παγκόσμιοι επενδυτές αποσύρονται από τις τράπεζες καθώς εκτιμούν επιδείνωση των  χρηματοοικονομικών συνθηκών για επιχειρήσεις και ιδιώτες,  στο πλαίσιο της πανδημίας και των προβλημάτων που αυτή έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία.
Οι τράπεζες ελληνικές και ξένες έχουν να αντιμετωπίσουν νέα κόκκινα δάνεια κάτι το οποίο διαμορφώνει καινούρια δεδομένα για τους διαχειριστές.
Εν τω μεταξύ, μια ακραία στρέβλωση διαπιστώνει η Deutsche Bank στην τελευταία έκθεσή της για το τι προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η κρίση του κορωνοϊού, καθώς ενώ οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι το κρατικό και ιδιωτικό χρέος θα φτάσει το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 90% των κρατικών ομολόγων εμφανίζει αποδόσεις κάτω του 1%, ωσάν να μην υπάρχει κίνδυνος!
Παράλληλα, μόλις το 7% των κρατικών ομολόγων εμφανίζει αποδόσεις 1% - 2% και σχεδόν αμελητέο είναι το μέγεθος των ομολόγων που εμφανίζουν αποδόσεις άνω του 3%.
Και αυτό οφείλεται κυρίως στις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες έχουν αγοράσει ένα τεράστιο ποσό κρατικών ομολόγων, στηρίζοντας τα ελλείμματα των κυβερνήσεων.

Στην σημερινή ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,15% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - ενώ επιδείνωση καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές στο 1,32%  και με το μεταξύ τους spread στις -17 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση  καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 141 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,30% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,81%.
Λίγο πριν τις 11:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,33% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,37%.
Περί τις 16:30, με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank -2,85%...αλλά και στην πλειονότητα των blue chips με την Coca Clola -1,97%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,01% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,92%.  
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,52% στις 658 μονάδες έχοντας υψηλό στις 664,43 μονάδες και χαμηλό 655,94 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα της Lamda, ο όγκος 18,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,36 εκατ. ευρώ και όγκου 723,5 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Lamda

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 658 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 640-630 μονάδες και  ακολουθούν οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 680-690 μονάδες και ακολουθούν οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 376 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 350 μονάδες και ακολουθούν οι 330 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 380 μονάδες και ακολουθούν οι 400 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Στις 29 Ιουνίου ήταν να υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές από τους υποψηφίους ενδιαφερομένους – μεταξύ αυτών την Pimco, την Cerved Credit Management, Cerberus, Bain Capital Credit, Apollo, Centerbridge – για το πρόγραμμα Galaxy των 10 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs) της Alpha Bank, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε καθώς ήταν  πολύ χαμηλές μη δεσμευτικές προσφορές για το mezzanine bond.
Η Alpha bank για το πρόγραμμα Galaxy θα εκδώσει 3,2 δισεκ. senior ομόλογο, περίπου 1,6 δισεκ. mezzanine και 5,2 δισεκ. junior ομόλογο.
Είχε εκτιμηθεί ότι οι προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy μαζί με την Sepal κατά τα πρότυπα Eurobank, FPS, doValue θα ανέλθουν στα 350 εκατ από αρχική εκτίμηση 400 με 420 εκατ.
Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι σε προγράμματα τύπου Galaxy ο υποψήφιος αγοραστής πέραν από την εταιρία διαχείρισης αγοράζει και ένα μέρος του mezzanine ομολόγου και είναι αλήθεια ότι… η αποτίμηση που δινόταν για το συγκεκριμένο ομόλογο της Alpha bank ήταν εντυπωσιακά…. χαμηλό προκαλώντας προφανώς πρόβλημα υλοποίησης του deal.
Το θέμα σε σημαντικό βαθμό ξεπεράστηκε… με τα mezzanine ομόλογα και σύντομα θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις ενώ έχει καταστεί αντιληπτό ότι το τίμημα δεν θα είναι υψηλό .
Eπίσης, πρόσφατα η Alpha bank πούλησε 1,1 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων εταιριών με εξασφαλίσεις ακίνητα ή πρόγραμμα Neptune στο 24% της λογιστικής αξίας ή 264 εκατ ευρώ στην Fortress η οποία σχετίζεται με την DoValue με την οποία έκλεισε την συμφωνία Cairo 7,5 δισεκ. NPEs η Eurobank.
Σημειώνεται ότι όταν ένα fund αγοράζει προβληματικά δάνεια το τίμημα να καταβάλλεται 50% μετρητά και 50% είτε με δανεισμό από τράπεζα είτε να χορηγείται εγγυητική επιστολή.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι υπήρχε πρόταση την παρεχόμενη εγγύηση στην Fortress να την καλύψει η Eurobank αλλά το deal δεν προχώρησε και έτσι η .
η Fortress απευθύνθηκε στην NatWest θυγατρική πλέον της βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland η οποία έδωσε εγγυητική επιστολή 130 εκατ με επιτόκιο… 1,7%.
Η εγγυητική επιστολή καλύπτει την Alpha bank αλλά στην πράξη εγγυάται για το τίμημα της Fortress το οποίο προφανώς είναι αδύνατο να μην πληρωθεί δηλαδή τα 264 εκατ ευρώ.

H επικαιρότητα

Σαρώνει παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την αμερικανική ήπειρο, καθώς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Λατινική Αμερική καταγράφονται καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων.
Στις ΗΠΑ, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 55.274 κρούσματα, αριθμός που συνιστά τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.
Και μπορεί ο πρόεδρος Trump να αποδίδει την έξαρση αυτή στα επιτυχημένα μαζικά και καλά τεστ που διενεργούνται στις ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή οι 37 από τις 50 Πολιτείες αναθεωρούν το σχεδιασμό τους, αναστέλλοντας την επανεκκίνηση των οικονομιών και των κοινωνιών τους.
Την ίδια στιγμή, βαρύ πλήγμα δέχεται και η Λατινική Αμερική ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως βρίσκονται πέρα από τη Βραζιλία, το Μεξικό, το Περού και η Χιλή.
Και ενώ η αμερικάνικη ήπειρος βρίσκεται στο «κόκκινο», στην Ευρώπη το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο άνοιγμα του τουρισμού ενώ η Μ. Βρετανία αναμένεται να ανακοινώσει την άρση της καραντίνας σε Ευρωπαίους πολίτες που θα επισκεφθούν την Αγγλία από τις 10 Ιουλίου.
Μετά την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNtech που ανακοίνωσαν πως οι κλινικές δοκιμές εμβολίου τους έχουν θετικά αποτελέσματα καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους που χορηγήθηκε, η Κίνα έκανε γνωστό πως έξι παρασκευάσματα εμβολίων της βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, τρία από τα οποία βρίσκονται ήδη στην τρίτη φάση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 521.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 10,9 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 5,75 εκατομμύρια.
Την ανησυχία τους για τα διάσπαρτα ανά την επικράτεια κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην άφιξη των χιλιάδων τουριστών και στον κίνδυνο που αυτοί μπορεί να συνιστούν για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Πάντως, τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Βάσει των αποτελεσμάτων από τα πρώτα 2.000 τεστ επί συνόλου 5.889 τεστ που έγιναν την 1η Ιουλίου, πρώτη ημέρα άφιξης των τουριστών, εντοπίστηκαν μόλις 5 θετικά, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να γίνουν γνωστά και τα υπόλοιπα αποτελέσματα.
Οι ειδικοί επιστήμονες από την πρώτη στιγμή έχουν επισημάνει πως το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας είναι ένα μεγάλο πείραμα και ένα τεράστιο πλην επιβεβλημένο για οικονομικούς λόγους, ρίσκο.
Και το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι ειδικοί είναι να μην επιτρέψουν στην επιδημία να διασπαρθεί ανεξέλεγκτα στην κοινότητα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.458 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 192.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα Παρασκευή 3/7 οι ασιατικές αγορές, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά τα τελευταία θετικά μακροοικονομικά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,66%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +2,01%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,28% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +0,80%.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς επιμένει η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο -1%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1,4%..  
Κλειστές θα παραμείνουν οι αγορές στην Wall Street, για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου.

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες  με χαμηλές συναλλαγές

Με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισαν οι τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,3305 ευρώ, με πτώση -1,66% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6850 ευρώ, με πτώση -2,28%, με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5450 ευρώ, με πτώση -1,09% με όγκο 690 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 675 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4221 ευρώ, με πτώση -0,45% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,63 ευρώ, με πτώση -1,41% και με κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2080 ευρώ, με πτώση -2,58% και όγκο 140 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,80 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda, Ελλάκτωρας, Τιτάνας, Coca Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,90 ευρώ με πτώση -1,88% και κεφαλαιοποίηση στα 8,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,50 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,6820 ευρώ, με άνοδο +0,27% και αποτίμηση 854 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,35 ευρώ, με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 545 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,90 ευρώ με πτώση -0,56% και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση 890 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,04 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με άνοδο +2,7% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,70 ευρώ με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,80 ευρώ με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,08 ευρώ, με άνοδο +2,61% και κεφαλαιοποίηση 754 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,1450 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 216 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0627 ευρώ, με πτώση -1,26% και κεφαλαιοποίηση 59 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,15% και επιδείνωση στην Ιταλία, το 10ετές στο 1,32% με το μεταξύ τους spread -17 μονάδες βάσης 

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση χθες 2 Ιουλίου 2020 προσεγγίζοντας τα ιστορικά χαμηλά και με το 10ετές στο 1,15% ενώ το Ιταλικό επιδεινώνεται στο 1,32% και το μεταξύ τους spread -17 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6,8 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,15% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,32%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,15% με το αμερικανικό 10ετές 0,67% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -17 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,53 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,23% και απόδοση πώλησης 0,25%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,86 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,92%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07% με απόδοση αγοράς 1,08% και απόδοση πώλησης 1,05%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,28 και μέση απόδοση 1,15% με απόδοση αγοράς 1,16% και απόδοση πώλησης 1,14%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,20%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,95 μονάδες βάσης και 1,20% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 139,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 150,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47%
Το ιστορικό χαμηλό 1,47% σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,41% ή 141 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης -Επιδείνωση στην Ιταλια
 
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης με εξαίρεση την αγορά της Ιταλίας.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3 Ιουλίου 2020 στο 1,27%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/7/2020 στο -0,43% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,32% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,93%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης