Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Σε υψηλά τεσσάρων μηνών ο κλάδος υπηρεσιών τον Ιούνιο 2020 - Στις 45 μονάδες ο δείκτης PMI

Ιαπωνία: Σε υψηλά τεσσάρων μηνών ο κλάδος υπηρεσιών τον Ιούνιο 2020 - Στις 45 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 40,8 μονάδες, έναντι 37,9 μονάδων τον Μάιο του 2020
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών σκαρφάλωσε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (3/7) στοιχεία της Markit, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνεχίστηκε για ακόμα έναν μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες, έναντι 26,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ωστόσο, τα τελικά στοιχεία της Markit αποτελούν επί τα βελτίω αναθεώρηση σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη Ιουνίου, ενώ η μηνιαία μεταβολή του δείκτη ήταν η μεγαλύτερη που έχιε σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2007.
«Μέχρι η ζήτηση να αυξηθεί με σταθερό ρυθμό, μπορούμε να αναμένουμε μία αργή ανάκαμψη», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία της Ιαπωνία βρισκόταν ήδη σε ύφεση πριν το δεύτερο τρίμηνο και το 2020 ήταν μία οικονομική πρόκληση».
Όσον αφορά την σύνθετο δείκτη PMI, ο οποίος περιλαμβάνει και τον κλάδο μεταποίησης, αυτός διαμορφώθηκε στις 40,8 μονάδες, έναντι 27,8 μονάδων τον Μάιο, και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 37,9 μονάδες.
«Τα στοιχεία για τον δείκτη PMI του κλάδου υπηρεσιών της Ιαπωνίας κινούνται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον δείκτη παραγωγής να αυξάνεται κατά σχεδόν 20 μονάδες σε μηνιαία βάση, καθώς η λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει βελτιώσει την κοινωνική κινητικότητα και έχει ενθαρρύνει μία αργή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας», υπογράμμισε ο κ. Hayes.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «η ανάπτυξης δεν έχει επιστρέψει δυναμικά και τα περαιτέρω στοιχεία που βρίσκονται κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνουν ότι η ύφεση απλά μετριάζεται, όχι ότι τελειώνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης