Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στο Ελληνικό: Το έργο συμβολίζει τη νέα Ελλάδα - Θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης - Aθανασίου (Lamda): Στο α΄εξάμηνο 2021 τα έργα υποδομών

Μητσοτάκης στο Ελληνικό: Το έργο συμβολίζει τη νέα Ελλάδα - Θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης - Aθανασίου (Lamda): Στο α΄εξάμηνο 2021 τα έργα υποδομών
Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον
(upd2) Τη θέση ότι το έργο στο Ελληνικό θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε το παρών στην τελετή έναρξης των εργασιών στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, μια συμβολική μέρα.
Γκρεμίζοντας τα παλιά άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό.
Ένα από τα μεγαλύτερα -ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο- θα δημιουργηθεί σε αυτόν τον, για 19 χρόνια, εγκαταλελειμμένο χώρο.
Το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, 2500 στρέμματα, αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης.
Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον, ένα έργο που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα, όπως πιστεύω ότι όλοι την οραματιζόμαστε» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε το παρών στην τελετή έναρξης εργασιών της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
«Όλο το κυβερνητικό επιτελείο, εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς που εργάστηκαν για να ξεκινήσει το έργο, και συγκεκριμένα τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τους υφυπουργούς Νίκο Παπαθανάση και Δημήτρη Οικονόμου καθώς και τους γενικούς γραμματείς και τα στελέχη της διοίκησης, αλλά και τους τρεις δημάρχους των όμορων δήμων.
Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι αντιλήψεις για το πως αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του δημοσίου χώρου.
«Διότι, εδώ στο Ελληνικό, συγκρούστηκαν για πολλά χρόνια δύο διαφορετικές αντιλήψεις: Η μια που ήθελε τον χώρο ένα τεράστιο πάρκο, λαχανόκηπο, τελικά μια αντίληψη αδράνειας, και η άλλη αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έρχεται και επενδύει σημαντικά κεφάλαια, με το δημόσιο το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους της Αττικής».

Σήμερα κάνουμε μια αρχή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

«Σήμερα κάνουμε μια αρχή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Αυτό είναι ένα έργο μακράς πνοής.
Θα χρειαστεί μπορεί και μια δεκαετία για την πλήρη του ανάπτυξη, αλλά εν προκειμένω κάθε μέρα το ταξίδι - όπως λένε και οι Κινέζοι - ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα και το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα.
Και βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε το πρώτο βήμα, να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση μετοχών, ο επενδυτής να κινητοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια κεφάλαια σε πρώτη φάση και 8 δισ. στην πλήρη του ανάπτυξη, έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες το παρελθόντος» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
«Σήμερα λοιπόν τραβάμε μια γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Θα είμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο.
Θα ξαναβρισκόμαστε εδώ να επιτηρούμε την πρόοδό του, να βλέπουμε αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτήρια να μετατρέπονται σε κυψέλες δημιουργικής εργασίας, θέσεις εργασίας που είναι τόσο σημαντικές, ειδικά τώρα που η χώρα πλήττεται, όπως και όλος ο κόσμος, από την κρίση του κορωνοϊού.
Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυστοκίας η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα, το Ελληνικό, ξεκινάει σήμερα να γίνεται πραγματικότητα» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Γεωργιάδης για Ελληνικό: Το έργο ξεκίνησε η Ελλάδα και η Αθήνα αλλάζουν - Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Το έργο ξεκίνησε η Ελλάδα και η Αθήνα αλλάζουν!»
Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια των έργων στο Ελληνικό, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα στην ανάρτηση του υπουργού αναφέρονται τα εξής: «Επειδή με ρωτάγατε συνέχεια «πότε θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό»....τώρα οι μεμψίμοιρες δηλώσεις των Συριζαίων ας γίνουν τμήμα αυτής της υπέροχης μέρας ως υπενθύμιση από ποιους μας γλίτωσε ο Ελληνικός Λαός.
Το έργο ξεκίνησε η Ελλάδα και η Αθήνα αλλάζουν!».
Σε δεύτερη ανάρτησή του ο υπουργός, απαντώντας σε δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β' Αθηνών για το Ελληνικό, Νίκου Παπά, αναφέρει μεταξύ άλλων: «...Λέτε σήμερα να γκρεμίζαμε 900 κτίρια; Σήμερα 5 έως τέλος του χρόνου όλα.
Το έργο ξεκίνησε και δουλέψατε και εσείς γί´αυτό.
Αντί να μπαίνετε στην εικόνα γκρινιάζετε, κρίμα».

Αθανασίου (Lamda Development): Στο α΄εξάμηνο του 2021 θα ξεκινήσουν τα έργα υποδομής στο Ελληνικό

Την πεποίθηση του ότι το έργο του Ελληνικού «θα κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες» εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη στα εγκαίνια των πρόδρομών έργων της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
«Από εδώ όπου απογειώνονταν αεροπλάνα, το έργο του Ελληνικού μπορεί να αποτελέσει το σύμβολο απογείωσης στην νέα εποχή για την χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου στον πρωθυπουργό, εξαίροντας την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης για την έναρξη των εργασιών.
«Είναι ακριβώς χάρη στην πέρα από κάθε προσδοκία προσπάθεια και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που μπορούμε να αρχίσουμε σήμερα το έργο, λίγους μήνες πριν την επίσημη μεταβίβαση των μετοχών», είπε.
Ο κ. Αθανασίου ευχαρίστησε επίσης τον βασικό μέτοχο της Lamda που οραματίστηκε το έργο, «το στήριξε ανελλιπώς για 7 χρόνια και λίγους μήνες πριν έδειξε ξανά την εμπιστοσύνη του στην χώρα και την οικονομία της επενδύοντας πάνω από 350 εκατ. ευρώ».
Επίσης ευχαρίστησε την ομάδα της Lamda, που με «δονκιχωτικό πάθος», όπως είπε, «πίστεψε ότι θα φτάσουμε στο σήμερα όταν μια μια ελάχιστη μειοψηφία πίστευε σε αυτό το έργο».
Επίσης ευχαρίστησε τις δημόσιες υπηρεσίες για την συνεργασία τους.
Την επόμενη χρονιά, στο πρώτο εξάμηνο, είπε ο κ.Αθανασίου, ξεκινούν τα έργα υποδομής μεταξύ των οποίων και το παράκτιο πάρκο, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς. Δημιουργείται ένα παραλιακό μέτωπο που θα αφήσει πίσω μας το γκρίζο τοπίο που βλέπετε πίσω μας, που έχουμε ζήσει τα τελευταία 20 χρόνια, πρόσθεσε.
«Το όραμα μας θέλει ψυχραιμία, η υλοποίηση του είναι ένας μαραθώνιος όπως όλα τα μακροπρόθεσμα οράματα και πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι στο έδαφος.
Θα κάνουμε υπερήφανους, ως Lamda Development, όχι μόνον τους μετόχους μας και όσους σε λίγο θα συμμετέχουν στο εθνικό ομόλογο, αλλά όλους τους Έλληνες που θέλουμε να γίνουν κοινωνοί του έργου», είπε ο Οδυσσέας Αθανασίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Το επικοινωνιακό σόου στο Ελληνικό αξίζει μια θέση στο εγχειρίδιο εξαπάτησης και ανικανότητας

«Πέντε κατεδαφίσεις και χιλιάδες ψέματα δεν φέρνουν την ανάπτυξη», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «το επικοινωνιακό σόου στο Ελληνικό κερδίζει, όμως, επάξια μία σελίδα σε εγχειρίδιο συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών και ανικανότητας».
Αυτό, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μόνο για το οποίο αξίζει συγχαρητήρια ο κ. Μητσοτάκης.
Ειδικότερα αναφέρει ότι «ένα χρόνο μετά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δήθεν "ξεμπλοκάρισμα" της επένδυσης στο Ελληνικό σε μία εβδομάδα, προχώρησε σήμερα ένα βήμα παραπέρα στην εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας βαφτίζοντας ως "ανάπτυξη" τις εργασίες κατεδάφισης πέντε (5) εκ των εννιακοσίων (900) αυθαίρετων κτισμάτων». Αυτά, σημειώνει, «τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «μετά και τη διάψευση της υπόσχεσης του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, ότι η επένδυση θα ξεκινούσε έως το τέλος του 2019, είναι προφανές ότι το θράσος και οι επικοινωνιακές φούσκες αποτελούν τα μοναδικά εργαλεία άσκησης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας

Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ): Φιέστα Μητσοτάκη για να γκρεμίσει πέντε κτίρια στο Ελληνικό

«Ο κ. Μητσοτάκης "πουλά" δήθεν στήριξη στους μικρομεσαίους, ηλιοβασιλέματα στον τουριστικό κλάδο και γκρεμίσματα αντί για επενδύσεις», σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, την επένδυση στο Ελληνικό.
«Η απάτη της κυβέρνησης είναι πλέον καθολική και ορατή από όλους», προσθέτει.
Ειδικότερα, ο κ. Παππάς, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «έναν χρόνο πριν, οι μπουλντόζες θα έμπαιναν στο Ελληνικό τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης της ΝΔ και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστησε φιέστα για την κατεδάφιση μόλις πέντε κτιρίων και για τα υπόλοιπα 895 "βλέπουμε"».
Επίσης, κάνει λόγο για «εικονική πραγματικότητα της ΝΔ» στην οποία, όπως σχολιάζει, «απαντά η ίδια η πραγματικότητα». Συγκεκριμένα, τονίζει: «Ως σήμερα:
- Το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι να καταθέσει και να ψηφίσει σειρά τροπολογιών, προς όφελος κυρίως του επενδυτή.
- Δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών από το Δημόσιο στον επενδυτή, προϋπόθεση απαραίτητη για να ξεκινήσει η επένδυση.
- Η άδεια του καζίνο και οι δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν είναι ζητήματα που μένουν ανοιχτά.
- Παραμένει ασαφές ποιος θα αναλάβει το κόστος για τις παρούσες εργασίες. Το Δημόσιο ή ο επενδυτής;».

ΜεΡΑ25: Ο Μητσοτάκης αφού γκρέμισε την εργασία, εγκαινίασε τις μπουλντόζες του Γεωργιάδη στο Ελληνικό

Για μια ακόμα αποεπένδυση που άρχισε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί με ζήλο η ΝΔ κάνει λόγο το ΜεΡΑ25 αναφερόμενο στη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην τελετή έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό.
«Ο κ. Μητσοτάκης, αφού πρώτα γκρέμισε την εργασία και τώρα προωθεί το τσάκισμα του λαϊκού δημοκρατικού κινήματος με ένα χουντικό νομοθέτημα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, εγκαινίασε σήμερα τις περίφημες μπουλντόζες του κ. Γεωργιάδη στο Ελληνικό.
Με μία δήθεν επένδυση ενός καζίνο της ολιγαρχίας, στην οποία έχουν γίνει άλλωστε και αρκετά δωράκια για το συγκεκριμένο "έργο", μια ακόμα αποεπένδυση που ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την οποία με ζήλο υλοποιεί σήμερα η ΝΔ ως συνέχεια του μνημονιακού κράτους.
Ένα έργο που πραγματοποιείται με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, όπως και άλλες μνημονιακές επενδύσεις όπου ο "επενδυτής" δανείζεται από τις ανακεφαλαιοποιημένες από τον ελληνικό λαό τράπεζες -το ίδιο έγινε με τη Fraport και τα αεροδρόμια επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ - για να σαρώσουν οι μπουλντόζες του τον δημόσιο χώρο, να υποβαθμίσουν το περιβάλλον και να προάγουν σχέσεις εργασίας χρεοδουλοπαροικίας» επισημαίνει το ΜεΡΑ25.

Ξένα ΜΜΕ για την επένδυση στο Ελληνικό: Το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια σχολιάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ η εκκίνηση των έργων στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, με την πλειονότητά τους να κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στη Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα ξεκίνησε τις εργασίες την Παρασκευή για ένα έργο ακινήτων που θα μετατρέψει ένα αχρησιμοποίητο αεροδρόμιο στις ακτές της Αθήνας σε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης, τρεις φορές το μέγεθος του Μονακό» σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την έναρξη μετά από χρόνια καθυστέρησης της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, προσθέτοντας:
Ο πρώην αερολιμένας στο Ελληνικό, ένας τεράστιος χώρος που είχε μείνει για χρόνια αναξιοποίητος, ήταν αφημένος στη μοίρα του για περίπου δύο δεκαετίες.
Ύστερα από χρόνια αναβολών και γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας, οι μπουλντόζες μπήκαν στον χώρο και άρχισαν να γκρεμίζουν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που στοίχειωναν μια τεράστια έκταση των 1.500 στρεμμάτων.
Η Lamda Development, η οποία εξασφάλισε τη μακροχρόνια μίσθωση από το 2014, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα συγκρότημα πολυτελών σπιτιών, ξενοδοχείων, γραφείων, μαρίνας σκαφών αναψυχής και καζίνο με συνολικό κόστος 8 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Πρόκειται για ένα έργο που συμβολίζει μια νέα Ελλάδα», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να επιταχύνει το έργο, σε τελετή έναρξης.
Σύμφωνα με το Reuters, η εν λόγω επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 80.000-100.000 νέες θέσεις εργασίας.
Image
Το ABC κάνει και αυτό με τη σειρά του αναφορά στην Ελλάδα και στο Ελληνικό, υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Ξεκινούν οι εργασίες στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο» αναφέρει το χρονικό της μεγάλης επένδυσης αναμεταδίδοντας το τηλεγράφημα του Associated Press.
Image
Για έκταση «διπλάσια του Central Park» μιλά το Bloomberg.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, δεν ήταν εύκολη η εκκίνηση των εργασιών, λόγω καθυστερήσεων που αποδίδονται στη γραφειοκρατία, σε αποφάσεις για ύπαρξη αρχαιολογικών τοποθεσιών, σε τοπικές διαμαρτυρίες και σε περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Το πρακτορείο επικαλείται σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωσε πως «κάνουμε μια αρχή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη», αλλά και παλαιότερη αναφορά του στο Bloomberg, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως πρόκειται για την πιο εμβληματική από τις προγραμματισμένες επενδύσεις στη χώρα, δείχνοντας τον δρόμο για μια «νέα Αθήνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης