Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος: Να παραχθούν ωφέλιμα αποτελέσματα από χρηματοδότηση των 4 προτάσεων από το EDIDP

Παναγιωτόπουλος: Να παραχθούν ωφέλιμα αποτελέσματα από χρηματοδότηση των 4 προτάσεων από το EDIDP
Να παραχθούν ωφέλιμα αποτελέσματα από την επιτυχία έγκρισης χρηματοδότησης 4 προτάσεων από το EDIDP, προέτρεψε ο κ. Παναγιωτόπουλος
«Να φύγουμε από μία περίοδο σχετικής ακινησίας ή υπερβολικής εξάρτησης από λόγια και εξαγγελίες αλλά ελάχιστες πράξεις» και «να εξασφαλίσουμε όλοι, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία με τη δική του προσέγγιση, ότι θα παραχθούν αποτελέσματα από την ερευνητική προσπάθεια που θα γίνει, ότι από τη χρηματοδότηση που θα τύχουν αυτές οι ερευνητικές προσπάθειες θα παραχθούν αποτελέσματα».
Την  προτροπή αυτή απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προς τους εμπλεκομένους φορείς  της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της 'Αμυνας (EDIDP),  κατά την εισηγητική του ομιλία, στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης στο υπουργείο.
"Το ζητούμενο από δω και πέρα είναι πώς την εθνική επιτυχία έγκρισης χρηματοδότησης τεσσάρων προτάσεων που υποβάλατε (σ.σ. για την ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών συστημάτων από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της 'Αμυνας) σε συνέργεια μεταξύ ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκής κοινότητας υπό την έγκριση των Επιτελείων όσον αφορά στην περιγραφή των απαιτήσεων, πώς αυτό θα μεταφραστεί, όχι σε ακόμα μία ερευνητική προσπάθεια, αλλά σε αποτέλεσμα, δηλαδή σε κάποιο τελικό προϊόν το οποίο θα τεθεί στη διάθεση μεταξύ άλλων και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλο διάστημα να φύγει έτσι, πρέπει τώρα λοιπόν να κάνουμε πράγματα.
Πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα, διότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η ζημιά από το ευτύχημα να εγκριθούν οι προτάσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το κέρδος της έγκρισης αυτών των προτάσεων και ενδεχομένως η πόρτα που άνοιξε τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την πολύ μεγαλύτερη πόρτα που θα ανοίξει από την επόμενη προγραμματική περίοδο, που ξέρετε πόσο τεράστιος αριθμός κονδυλίων θα αφιερωθεί προς την 'Αμυνα και την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως στρατηγική πλέον στόχευση, η πόρτα αυτή θα κινδυνεύσει να κλείσει, αν δεν παραχθούν αποτελέσματα τώρα" ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Ως υπουργείο, θέλουμε να ασκήσουμε πολύ εντατική εποπτεία με όρους όμως συνέργειας και βοήθειας, όχι αυστηρού ελέγχου.
Ασφαλώς πρέπει να υπάρχει έλεγχος, αλλά το υπουργείο είναι δεσμευμένο να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια και κάθε κομμάτι της.
Το υπουργείο και η στρατιωτική ηγεσία, δηλώνουμε ότι θέλουμε να συνδράμουμε την προσπάθεια σας, δεν μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά αυτό θα γίνει με όρους παραγωγής αποτελέσματος.
Αποτελέσματος, το οποίο θα είναι μετρήσιμο, θα είναι απτό και εξάλλου θα αξιολογηθεί από τους φορείς που ενέκριναν την πρόταση σας. 
Κάθε τι άλλο για μένα θα είναι αποτυχία και θα είναι αποτυχία η οποία θα υπονομεύσει και το μέλλον αυτών των προσπαθειών" επισήμανε.
Σημείωσε δε ότι "πριν από 1-2 μήνες περίπου αποφασίσαμε στη σύσταση μιας ομάδας χάραξης πολιτικής, στελεχωμένη από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αναφέρονται στο γραφείο του υπουργού, προκειμένου όχι μόνο να παρακολουθήσουμε όλη την πορεία χρηματοδότησης και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να δημιουργήσουμε εντέλει με νομοθετική παρέμβαση, τον ενδιάμεσο φορέα που θα είναι το αυτόνομο εργαλείο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας για να επεξεργάζεται και να υποβάλει προτάσεις για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, φυσικά προτάσεις που αντανακλούν ευθέως στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην επόμενη προγραμματική περίοδο".
Εξάλλου ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι "είναι στρατηγική επιλογή μας να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, το διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους, αλλά δεν μένουμε μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων και εξαγγελιών, το κάνουμε και πράξη.
Όσοι παρακολουθείτε τι γίνεται στην αμυντική βιομηχανία της χώρας θα διαπιστώσετε μικρές νίκες εδώ και εκεί, πολλά προβλήματα ασφαλώς, κάποια από αυτά επιμένουν επικίνδυνα, όπως ας πούμε το πρόβλημα της ΕΑΒ.
Ωστόσο δεν πειράζει κι αυτό είναι στο χέρι μας να κάνουμε τα πάντα για να βελτιώσουμε την κατάσταση, γιατί όχι, να απογειώσουμε τις δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας".
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αναφέρθηκε στο ζωηρό ενδιαφέρον οίκων του εξωτερικού  να συζητήσουν με όρους συνέργειας προοπτικές εισόδου τους στην Ελλάδα, με εταιρείες μιας χώρας κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει πρόσβαση  σε αυτά τα συστήματα (PESCO, EDIDP κλπ), με όφελος για την Ελλάδα την παραγωγή αμυντικού υλικού εγχωρίως".
"Είναι η ώρα των αποφάσεων και είναι η ώρα θα έλεγα να οργανώσουμε την επόμενη μέρα και το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μας έλαχε αυτό το καθήκον, αυτή η δυσκολία, αλλά η δυσκολία είναι και η πρόκληση για μένα, είναι ευκαιρία, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, τίποτα λιγότερο", κατέληξε..  
Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της 'Αμυνας (EDIDP).  
Συμμετείχαν το σύνολο της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ, οι υπεύθυνοι επιτελείς από τις γενικές διευθύνσεις του υπουργείου και τα Γενικά Επιτελεία, καθώς και αρμόδιοι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιριών που είναι επικεφαλής στις ευρωπαϊκές κοινοπραξίες που δημιουργήθηκαν και διεκδίκησαν με επιτυχία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τεσσάρων προγραμμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών συστημάτων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης