Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα στους μεγάλους χαμένους των Γερμανών τουριστών - Έως 16 δισ. ευρώ λιγότερα τα έσοδα

tags :
Deutsche Bank: Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα στους μεγάλους χαμένους των Γερμανών τουριστών - Έως 16 δισ. ευρώ λιγότερα τα έσοδα
Το 2020, οι Γερμανοί ενδέχεται να ξοδέψουν 10-20% λιγότερα στο εξωτερικό, καθώς κάνουν λιγότερα, συντομότερα και φθηνότερα ταξίδια σε ξένους προορισμούς
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του κορωνοϊού, οι Γερμανοί πιθανώς θα ταξιδέψουν λιγότερο και για μικρότερες χρονικές περιόδους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Οι προορισμοί των Γερμανών θα είναι κυρίως στις γειτονικές χώρες, καθώς θα μπορούν να φτάσουν ακόμη και με το αυτοκίνητο.
Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί διακοπών που συνήθως προσεγγίζονται με αεροπλάνο θα μειώσουν τον αριθμό των τουριστών το 2020.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της Deutsche Bank, η οποία εκτιμά ότι στους μεγάλους χαμένους θα είναι η Ισπανία, η Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων δεν θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο το 2020.
Η έκρηξη της κρουαζιέρας είναι πιθανό να τελειώσει απότομα.
Το 2020, το συνολικό ποσό που θα ξοδέψουν οι Γερμανοί στο εξωτερικό είναι πιθανό να μειωθεί κατά 10-20%.


Λιγότερα ταξίδια διακοπών

Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν το 80% των Γερμανών πραγματοποίησαν τακτικά ταξίδια διακοπών διάρκειας πέντε ημερών ή περισσότερο (2019: 78%).
Αυτό το ποσοστό ενδέχεται να μειωθεί σε λιγότερο από 75% το 2020.
Τον Απρίλιο του 2020, το 14% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν ήδη ακυρώσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Περισσότερο από το 30% δεν είχε κάνει κανένα ταξιδιωτικό πρόγραμμα ακόμη, και λίγο πάνω από το ένα πέμπτο είχε αναβάλει την κράτηση λόγω πανδημίας.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank οι λόγοι τόσο από πλευράς ζήτησης όσο και από πλευράς προσφοράς για τη μείωση των ταξιδιών το 2020 είναι οι εξής:
Πρώτον, η ύφεση οδήγησε σε ανεργία ή βραχυχρόνια εργασία και απώλεια εισοδήματος.
Δεύτερον, ορισμένοι γονείς έπρεπε να καταναλώσουν μέρος των διακοπών τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους κατά το κλείσιμο του σχολείου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν αφήσει ελεύθερες μέρες για ταξίδια διακοπών.
Τρίτον, ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν τη διάθεση για διακοπές ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Τέταρτον, πολλές δημοφιλείς έννοιες διακοπών δεν μπορούν να υλοποιηθούν το 2020, επομένως οι άνθρωποι προτιμούν να μην κάνουν καθόλου διακοπές.
Πέμπτον, οι οργανωμένες διακοπές (για παράδειγμα ομαδικές εκδρομές) ενδέχεται να ακυρωθούν λόγω του χαμηλού αριθμού συμμετεχόντων ή της χρεοκοπίας των ταξιδιωτικών πρακτορείων.
Έκτον, οι πτήσεις προς πολλούς προορισμούς θα ανασταλούν αυτό το καλοκαίρι λόγω ανεπαρκούς ζήτησης ή περιορισμών ταξιδιού.
Και έβδομο, το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε να μην ταξιδέψει ο κόσμος στις περισσότερες χώρες εκτός Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Την ίδια ώρα, οι προτιμήσεις προορισμού έχουν μετατοπιστεί σημαντικά το 2020.
Το 2019, το 74% όλων των ταξιδιών που χρειάστηκαν τουλάχιστον πέντε ημέρες ή περισσότερο ήταν σε ξένο προορισμό.
Το μερίδιο των ξένων προορισμών αυξήθηκε αργά, αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Το 2014, ήταν μόνο το 69% όλων των ταξιδιών διακοπών.
Το 2019, οι άνθρωποι προτίμησαν τους παραδοσιακούς προορισμούς γύρω από τη Μεσόγειο, δηλαδή την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία, με την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία να ακολουθούν.
Ωστόσο, με μερίδιο αγοράς 26%, η Γερμανία παρέμεινε ο πιο δημοφιλής προορισμός.
Πλέον, οι γερμανικοί προορισμοί είναι πιθανότατα μεταξύ των νικητών το καλοκαίρι του 2020.
Ενώ τα ξενοδοχεία υπέστησαν ανεπανόρθωτες απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια του lockdown, ενδέχεται να είναι σε θέση να τους αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό φιλοξενώντας περισσότερους επισκέπτες το καλοκαίρι, ιδίως τώρα που έχουν επιβληθεί επίσημοι περιορισμοί χωρητικότητας για ξενοδοχεία.

Ωστόσο, πολύ δημοφιλείς γερμανικοί προορισμοί είναι απίθανο να δουν τα έσοδά τους να ανεβαίνουν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αυξήσεις τιμών είναι η μόνη ευκαιρία για τη δημιουργία υψηλότερων εσόδων.
Οι γειτονικές χώρες με χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων είναι επίσης πιθανό να είναι μεταξύ των νικητών.
Η Αυστρία είναι ένα παράδειγμα.
Η χώρα μπορεί πιθανώς να προσφέρει διαμονή σε περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό του σκι κατά τη χειμερινή περίοδο.
Επιπλέον, οι διακοπές πεζοπορίας συνεπάγονται σχετικά χαμηλούς κινδύνους μόλυνσης, οι οποίοι μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για πολλούς επισκέπτες.
Ταυτόχρονα, προορισμοί που μπορούν να προσεγγιστούν με αυτοκίνητο είναι πιθανό να προσελκύσουν παραθεριστές το 2020.
Εκτός από την Αυστρία, αυτό ισχύει για τη βόρεια Ιταλία, τμήματα της Γαλλίας, τη βόρεια Κροατία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Δανία.
Η Ελβετία είναι απίθανο να προσελκύσει περισσότερους παραθεριστές από τη Γερμανία λόγω των υψηλών τιμών.
Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί διακοπών που συνήθως προσεγγίζονται με αεροπλάνο θα δουν μείωση του αριθμού των τουριστών το 2020.
Η Ισπανία πιθανότατα θα είναι ο μεγάλος χαμένος.
Τα προγράμματα πτήσεων προς ορισμένους ισπανικούς προορισμούς θα μειωθούν ή οι πτήσεις μπορεί ακόμη και να ανασταλούν εντελώς.
Οι άνθρωποι είναι επίσης λιγότερο πιθανό να ταξιδέψουν στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Πορτογαλία.
Ο αριθμός των μεγάλων αποστάσεων θα μειωθεί σίγουρα.
Οι κρουαζιέρες θα χάσουν επίσης, αφού είδαν τον αριθμό των επιβατών τους να δεκαπλασιάζεται τα τελευταία 25 χρόνια.
Ο τομέας θα υποφέρει έως ότου είναι διαθέσιμος ένας αξιόπιστος εμβολιασμός κατά του ιού.
Καθώς η κοινωνική απόσταση δεν είναι πραγματικά εφικτή σε ένα πλοίο, πολλοί παραθεριστές δεν θα θέλουν να κάνουν κρουαζιέρες.
Παράλληλα, οι Γερμανοί είναι πιθανό να ξοδέψουν 10-20% λιγότερα στο εξωτερικό το 2020.
Κατά κανόνα, η Γερμανία καταγράφει ένα σημαντικό έλλειμμα στις πληρωμές που σχετίζονται με διεθνή ταξίδια.
Το 2019, οι Γερμανοί ξόδεψαν πάνω από 82 δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, οι ξένοι δαπάνησαν συνολικά 37,2 δισ. ευρώ στη Γερμανία.
Το 2020, οι Γερμανοί ενδέχεται να ξοδέψουν 10-20% λιγότερα στο εξωτερικό, καθώς κάνουν λιγότερα, συντομότερα και φθηνότερα ταξίδια σε ξένους προορισμούς.
Το χαμηλότερο εισόδημα από τον τουρισμό είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι προβλέψεις μας για το ΑΕΠ για παραδοσιακούς προορισμούς διακοπών, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, είναι πιο απαισιόδοξες από αυτές της Γερμανίας.
Ταυτόχρονα, τα ξένα έσοδα στη Γερμανία πιθανότατα θα μειωθούν επίσης σημαντικά, επειδή ο αριθμός των ξένων επισκεπτών φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί λόγω της παγκόσμιας ύφεσης και οι ταξιδιώτες από ορισμένες χώρες μπορεί να χρειαστεί να περάσουν χρόνο σε καραντίνα ή να μην τους επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γερμανία.
Σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από την κρίση, οι χώρες που παράγουν μεγάλο μερίδιο του ΑΕΠ τους από τον τουρισμό θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις απώλειες για ορισμένα τρίμηνα ή ακόμη και χρόνια.
Θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει ο τουρισμός και να επιστρέψει σε μια αναπτυξιακή πορεία, αναφέρει η Deutsche Bank.
Στο τέλος, η κρίση του κορωνοϊού δεν μπορεί να ξεπεραστεί πλήρως έως ότου υπάρξει εμβολιασμός.
Ωστόσο, ο τουρισμός θα παραμείνει παγκόσμιος τομέας ανάπτυξης.
Καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται, οι άνθρωποι ξοδεύουν δυσανάλογα υψηλότερα ποσά για ταξίδια.
Μόλις οι κίνδυνοι για την υγεία ελαχιστοποιηθούν και τελικά εξαλειφθούν, ο τουρισμός θα επιστρέψει στην πορεία ανάπτυξης που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες, καταλή η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης