Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δυσοίωνα τα πρώτα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό - Ανύπαρκτες οι κρατήσεις - Τσίπρας: Θα δούμε συσσίτια το φθινόπωρο

Δυσοίωνα τα πρώτα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό - Ανύπαρκτες οι κρατήσεις - Τσίπρας: Θα δούμε συσσίτια το φθινόπωρο
Η κυβέρνηση διατηρεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ενώ η ανησυχία στον τουριστικό κλάδο είναι διάχυτη
(upd) Δυσοίωνα είναι τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας, καθώς οι πρώτες αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι κρατήσεις είναι ανύπαρκτες.
Η κυβέρνηση διατηρεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ενώ η ανησυχία στον τουριστικό κλάδο είναι διάχυτη.
Tα στοιχεία είναι ενδεικτικά, καθώς χθες 1η Ιουλίου, κατά την πρώτη ημέρα πλήρους λειτουργίας και των περιφερειακών αεροδρομίων, προσγειώθηκαν μόλις 235 διεθνείς πτήσεις σε 17 αεροδρόμια.
Aναλυτικότερα, οι αφίξεις πτήσεων στην Ελλάδα: 53 στην Αθήνα, 21 στην Κέρκυρα, 16 στα Χανιά,54 στο Ηράκλειο, 10 στη Μύκονο, 4 στην Σαντορίνη, 8 στην Κω, 14 στην Ρόδο, 23 στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Σκιάθο, 2 στο Άκτιο, 1 στην Καλαμάτα, 2 στην Κεφαλονιά, 2 στη Σάμο, 1 στην Πάρο και μια στην Κάρπαθο.

Χαμηλά οι προσδοκίες από την κυβέρνηση

Με 4.500 τεστ την πρώτη μέρα στα αεροδρόμια, ξεκίνησε και επίσημα την Τετάρτη η πιο δύσκολη τουριστική περίοδος των τελευταίων ετών στη χώρα, στη σκιά της απειλής του κορωνοϊού.
Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να παραμείνει ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στον κόσμο την ώρα που η πανδημία παραμένει ενεργή με πάνω από 160.000 κρούσματα την ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία εβδομάδα.
Η επίσημη πρεμιέρα για τον ελληνικό τουρισμό έγινε με περισσότερες από 200 διεθνείς πτήσεις να φτάνουν στα αεροδρόμια της χώρας και τους πρώτους τουρίστες να τυγχάνουν πανηγυρικής υποδοχής.
Την ίδια ώρα, επικρατεί πυρετός στις υγειονομικές αρχές με τη διαδικασία των ελέγχων να κυλά μέχρι στιγμής ομαλά.
Οι περισσότεροι από αυτούς διενεργήθηκαν, όπως είναι αναμενόμενο, στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 2.000 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 1.000 στο «Μακεδονία»- ενώ στον απολογισμό της πρώτης ημέρας επανεκκίνησης του τουρισμού περιλαμβάνονται και τα αεροδρόμια δημοφιλών τουριστικών προορισμών στη νησιωτική χώρα.
Στην κυβέρνηση, κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών σε ότι αφορά τον τουρισμό, έχουν ως κεντρική επιδίωξη να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασίας της υγείας των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε ότι η χώρα μας δέχεται διεθνείς πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμιά της, έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα προηγμένο σύστημα για την εξέταση ταξιδιωτών και την ιχνηλάτηση τυχόν κρουσμάτων, και χρησιμοποιώντας έναν σύνθετο αλγόριθμο και λεπτομερή πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν σε όλους τους επισκέπτες να αισθάνονται πρωτίστως ασφαλείς.
Ωστόσο, τόνισε, ότι η επιτυχής αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν πρέπει να οδηγήσει σε απερισκεψία ή απροσεξίες.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς ανοίγουμε και εμείς και εσείς, να εξακολουθούμε να είμαστε εξαιρετικά υπεύθυνοι στην τήρηση των πρωτοκόλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση η επανεκκίνηση του τουρισμού, είναι ένα μεγάλο και πολυσύνθετο στοίχημα από τις υγειονομικές αρχές της χώρας οι οποίες με μία πολύ δύσκολη διαδικασία θα προσπαθήσουν να ελέγξουν και να κάνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.
Και δυσάρεστη κατάσταση θα είναι μια επιδημική έξαρση σε κάποια περιοχή της χώρας η οποία εννοείται πως θα έχει αρνητικές συνέπειες και για την οικονομία της περιοχής που θα εντοπιστούν ενδεχομένως πολλά κρούσματα αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στην κυβέρνηση κινούνται με γνώμονα την πεποίθηση πως από την επιτυχία του εν λόγω εγχειρήματος θα κριθεί ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και κατ’ επέκταση το εύρος της ύφεσης που αναμφισβήτητα θα πλήξει την ελληνική οικονομία στη διάρκεια του 2020.

Τσίπρας: Δραματική η εικόνα στην Κέρκυρα – Θα μιλάμε για οργάνωση συσσιτίων το φθινόπωρο και όχι για μέτρα στήριξης αν δεν αλλάξει πολιτική ο Μητσοτάκης

Για τη δραματική εικόνα που εκπέμπουν στην Κέρκυρα οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη αποδίδοντας του την απόλυτη ευθύνη για το πρωτοφανές μπάχαλο στην επανεκκίνηση του τουρσμού και επισημαίνοντας ότι αν δεν αλλάξει πολιτική, τότε το φθινόπωρο δεν θα μιλάμε για μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, αλλά για οργάνωση συσσίτιων.
Κατά την επίσκεψη του στην Κέρκυρα, ο κ.Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για «ανυπαρξία σχεδίου, ασυνεννοησία, ερασιτεχνισμό», με αποτέλεσμα όπως είπε, ένα «πρωτοφανές μπάχαλο» στην επανεκκίνηση του τουρισμού.
Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «δραματική και τραγική» εικόνα σε όλα τα μεγάλα νησιά, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης και κάλεσε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις και κυρίως να σταματήσουν αυτό το απίστευτο αλαλούμ σε σχέση με την επανεκκίνηση του τουρισμού».
«Η εικόνα που προσλαμβάνει κανείς σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και ιδιαίτερα στα μεγάλα νησιά όπως η Κέρκυρα, είναι μια εικόνα δραματική, εικόνα τραγική για τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και στου ίδιους τους επιχειρηματίες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδεινώσει την κατάσταση αυτή με την ασυνεννοησία, με την έλλειψη σχεδιασμού, τον ερασιτεχνισμό, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ο εδώ και έναν μήνα υπό ανασχηματισμό υπουργός όσο παραμένει πέφτει από γκάφα σε γκάφα και οδηγεί τον τουρισμό σε κατάσταση τραγική, δραματική.
Ήταν ούτως ή άλλως δύσκολα τα πράγματα αλλά με την στρατηγική της ανυπαρξίας σχεδίου, με την κατάθεση πρωτοκόλλων την τελευταία στιγμή, με την επίταξη δωματίων για καραντίνα μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μπάχαλο και για το μπάχαλο αυτό την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Οι αφίξεις θα είναι πολύ περιορισμένες φέτος και θα είναι ακόμα λιγότερες εξαιτίας της πρωτοφανούς ανυπαρξίας σχεδιασμού.
Η Κέρκυρα όπως και όλα τα μεγάλα νησιά μας βγάζουν κραυγή αγωνίας, εκπέμπουν SOS, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες, υπάρχουν εποχικοί εργαζόμενοι που ενδεχομένως να κάνουν 18 μήνες να δουν εργασία και προφανώς δεν μπορούν να επιβιώσουν, γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη στηρίξει την εργασία αλλά να επιδοτήσει την αναστολή της.
Οι επιχειρηματίες εκπέμπουν SOS γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να έχουν κεφάλαιο κίνησης, γιατί δεν στηρίχθηκαν ουσιαστικά.
Από όλους όσους συζήτησα μαζί τους, ούτε ένας δεν μου είπε ότι κατάφερε να έχει πρόσβαση σε δανεισμό.
Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης πού πήγαν;
Σε ποιους πήγαν;
Όταν οι τράπεζες δεν έχουν ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας, παρότι διαθέτουν κεφαλαία και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και δεν βγει έξω από τη φούσκα της εικονικής πραγματικότητας στην οποία ζει, το φθινόπωρο αν ξανάρθω εδώ ή σε άλλα μεγάλα νησιά μας, στην Ρόδο, στην Κρήτη, δεν θα μιλάμε πια για μέτρα στήριξης της εργασίας ή των επιχειρήσεων, αλλά για οργάνωση συσσιτίων».

Ανύπαρκτες οι κρατήσεις - Μόνο τα μισά ξενοδοχεία θα ανοίξουν για την σεζόν του 2020

«Η όποια τουριστική κίνηση στην χώρα μας θα είναι από 20 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου.
Αυτή είναι η αλήθεια και ο Θεός να βάλει το χέρι του».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Δημήτρης Καραλής, Μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος των Ξενοδόχων Μεσσηνίας την κατάσταση που εκτιμάται ότι θα επικρατήσει στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος έκανε πρεμιέρα χτες 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα είναι σε λειτουργία το 30% των ξενοδοχείων της χώρας και σταδιακά το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει στο 50%.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι μισές ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα ανοίξουν φέτος.
«Τα περισσότερα ξενοδοχεία που δεν έχουν ανοίξει ακόμη είναι αυτά τα μεγάλης δυναμικότητας, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κρατήσεις σύμφωνα με τον κ. Κάραλη δεν υπάρχουν, οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, περί το 20% με 30%, ενώ εκτιμάται ότι ενδεχομένως αγγίξουν το 70%, όμως για το διάστημα από 20 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, ήτοι για ένα μήνα περίπου.
Αναφορικά με την τουρισμό της Μεσσηνίας, η οποία αποτελούσε την ανερχόμενη δύναμη στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κάραλης επισημαίνει ότι «δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τους ξένους τουρίστες και αυτό γιατί οι κύριες χώρες από όπου προέρχεται ο τουρισμός της περιοχής (Μ. Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες), παραμένουν κλειστές.
Να σημειωθεί ότι από 1η Ιουλίου επιτρέπεται και ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, ενώ άνοιξαν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων, αποκαθιστώντας την πλήρη οδική σύνδεση της Ελλάδας με την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Αντίθετα, απαγορευτικό θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου για τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, ενώ για τις τρίτες χώρες (εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ και σύμφωνα με πληροφορίες βάζει μπλόκο στην έλευση τουριστών από ΗΠΑ, Ρωσία και Βραζιλία.

Κοινωνικός τουρισμός: Αυξημένο ενδιαφέρον από τους δικαιούχους, αλλά περιορισμένο από τα καταλύματα

Στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού, έως το τέλος της σημερινής ημέρας, στις 23:59, μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις για το ενισχυμένο και διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, περισσότερες από 350.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί.
Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των τουριστικών καταλυμάτων και των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, έως την Τρίτη, 7 Ιουλίου, στις 23:59.
Σημειώνεται ότι εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, το ενδιαφέρον των καταλυμάτων και των ακτοπλοϊκών, είναι περιορισμένο.
Ως ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής φέτος επιταχύνεται η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων του προγράμματος, καθώς αυτή θα ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών.
Για πρώτη φορά, επιδοτούνται ακτοπλοϊκά εισιτήρια και έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου επιβατηγού ναυτιλίας.
Παράλληλα, αυξάνεται η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων από πέντε σε έξι βράδια, μειώνεται η ιδιωτική συμμετοχή σε όλα τα ξενοδοχεία και προστίθεται ο νομός Έβρου στο ειδικό πλαίσιο των 10 διανυκτερεύσεων και της μηδενικής ιδιωτικής συμμετοχής.
Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1η Αυγούστου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Άνοιξε η ακτοπλοϊκή γραμμή Ηγουμενίτσα - Ιταλία

Με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων άνοιξε για επιβάτες και ΙΧ αυτοκίνητα η γραμμή Ηγουμενίτσα -Ιταλία.
Χθες το βράδυ έφτασε το πρώτο πλοίο από το Μπρίντιζι και λίγο αργότερα αναχώρησε με επιβάτες για την Ιταλία.
Σήμερα, από το πρωί έχουν καταπλεύσει τέσσερα πλοία, από Ανκόνα, Μπάρι και Μπρίντιζι. Το μεσημέρι αναμένονται άλλα δύο πλοία και το βράδυ ακόμη ένα από το Μπρίντιζι.
Η κίνηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι αυξημένη.
Στην πύλη εξόδου όλοι οι επιβάτες επιδεικνύουν το ειδικό έντυπο που συμπλήρωσαν και υπέβαλαν ηλεκτρονικά κατά την αναχώρησή τους από την Ιταλία, προκειμένου οι λιμενικοί να παραπέμψουν όσους χρειαστεί στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στο λιμάνι για δειγματοληπτικό έλεγχο.
Σημειώνεται, ότι και το προσωπικό του λιμανιού τηρεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης