Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα στις ευρωαγορές, θετικά μηνύματα για εμβόλιο, αγορά εργασίας ΗΠΑ - Στο +2,3% ο DAX - Τα futures της Wall έως +1,2%

Άλμα στις ευρωαγορές, θετικά μηνύματα για εμβόλιο, αγορά εργασίας ΗΠΑ - Στο +2,3% ο DAX - Τα futures της Wall έως +1,2%
Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ
(upd) Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με «όχημα» τα θετικά μηνύματα για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και το ρεκόρ που κατέγραψαν οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 1,2%, καταγράφοντας κέρδη για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής, σημειώνοντας άνοδο μεταξύ 1,5% και 2%.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως 1,2%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί  στις 28 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει άνοδο 2,3% στις 12.539 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 6.193 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 1,4% στις 4.994 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 2% στις 19.727 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.411 μονάδες με κέρδη 2,5%.

ΗΠΑ: Ρεκόρ στις νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, στα 4,8 εκατ. - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις - Στο 11,1% υποχώρησε η ανεργία

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς ξεκίνησε σταδιακά η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο αριθμός των μισθωτών θέσεων εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκε κατά 4,8 εκατ. τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για 3 εκατ. θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1939.
Ο αριθμός των μισθωτών θέσεων εργασίας ανέκαμψε κατά 2,5 εκατ. τον Μάιο, μετά τη βουτιά-ρεκόρ κατά 20,687 εκατ. τον Απρίλιο.
Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 11,1% από το 13,3% τον Μάιο.
Η μείωση είναι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.

Όσον αφορά τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, ανήλθαν στα 1,427 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων (1,38 εκατ. )
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 59 χιλ. στα 19,3 εκατ. την εβδπμάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου.

Ευρωζώνη: Στο 7,4% αυξήθηκε οριακά η ανεργία τον Μάιο

Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Μάιο από το 7,3% του Απριλίου, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Στο σύνολο της ΕΕ των 27 κρατών - μελών, η ανεργία αυξήθηκε τον Μάιο στο 6,6% από 6,5%.
Κατά τη διάρκεια του Μαϊου, πολλές μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης προχώρησαν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αισιοδοξία από Pfizer - BioNtech για εμβόλιο, αλλά ο κορωνοϊός θερίζει

Τη στιγμή που η επιδημία του κορωνοϊού θερίζει τον πλανήτη καθώς καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και θανάτων με νέα ημερήσια παγκόσμια ρεκόρ όσον αφορά τις νέες μολύνσεις από τον ιό, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από την επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική Pfizer σε συνεργασία με τη γερμανική BioNtech ανακοίνωσαν πως οι κλινικές δοκιμές εμβολίου τους έχουν θετικά αποτελέσματα καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους που χορηγήθηκε.
Αν και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν πως πρέπει να ακολουθήσουν ευρύτερες δοκιμές προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου, τα νέα ότι οι ασθενείς ανέπτυξαν αντισώματα απέναντι στον ιό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στις αγορές της Ασίας.
Πάντως, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να επιτίθεται.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων (περίπου 53.000), την ώρα που μια σειρά από Πολιτείες αναστέλλουν ή αναθεωρούν το σχεδιασμό τους για το άνοιγμα των οικονομικών και των κοινωνιών τους επιφέροντας μεγαλύτερο κόστος στην αμερικανική οικονομία.
Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, όπου οι θάνατοι στη Βραζιλία ξεπέρασαν τους 60.000 ενώ το Μεξικό ξεπέρασε σε θανάτους λόγω της επιδημίας την Ισπανία ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η Ινδία, η οποία τις τελευταίες 12 ημέρες είδε τα κρούσματα στην χώρα να αυξάνονται κατά 200.000.
Και ενώ η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορα της με απώτερο στόχο να επαναφέρει τον τουρισμό σε μια συνθήκη κανονικότητας, η Αυστραλία έθεσε σε εφαρμογή το lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο υπουργός Υγείας, David Clark υπέβαλε την παραίτηση του ύστερα από μια σειρά παραβιάσεων της καραντίνας από ταξιδιώτες.
Ενδεικτικοί των διαστάσεων της επιδημίας είναι οι αριθμοί που αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Βάσει αυτών εδώ και μια εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 ημερησίως, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο τον Ιούνιο αναφέρονταν περισσότεροι από 4.700 θάνατοι το 24ωρο, κάτι που σημαίνει ότι 196 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους την ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 18 δευτερόλεπτα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 517.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 10,7 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας, αισιοδοξία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Στο +0,11% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +2,13%

Με  κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (2/7) οι αγορές της Ασίας, καθώς η αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού αντιστάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με το Χονγκ Κονγκ και την κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,11% στις 22.145,9 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,66% και τις 6.032,7 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,36% στις 2.135,3 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,7% στις 4.948,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +2,48% στις 25.033,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο +0,87% στις 11.805,1 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +2,13% στις 3.090,5 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,29% και τις 12.269,4 μονάδες.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech ανακοίνωσαν πως οι πρώτες κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ήταν θετικές καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτές.
Όπως ανακοίνωσε η Pfizer το εμβόλιο δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, αν και οι δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο προκαλεί πυρετό σε κάποιους ασθενείς, ενώ ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν πως ένιωθαν πόνο στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωση η Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες, οι οποίες θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι οποίες στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν.
«Ενώ οι ελπίδες για το εμβόλιο είναι ευπρόσδεκτες, δε μπορούν να εγγυηθούν μία οικονομική ανάκαμψη τύπου V», υπογραμμίζει σε σημείωμά της η Mizuho Bank, αναφερόμενη στην άνοδο των αγορών.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με νέα κέρδη της τάξεως του +0,5% στις 3.115,8 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,3% στις 25.734,9 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σκαρφάλωσε σε νέα ιστορικά υψηλά, και συγκεκριμένα στο +0,95% και τις 10.154,6 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης