Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Κορωνοϊός, προεδρικές εκλογές ΗΠΑ και λάθη πολιτικής από Fed οι μεγάλοι κίνδυνοι

tags :
JP Morgan: Κορωνοϊός, προεδρικές εκλογές ΗΠΑ και λάθη πολιτικής από Fed οι μεγάλοι κίνδυνοι
Ο κίνδυνος λάθους πολιτικής σχετίζεται με την ιδέα ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα κίνητρα και εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν το κάνουν
Στα τελευταία πρακτικά της FOMC, η Fed κατέστησε σαφές ότι σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς δεν θα επιχειρήσει να ελέγξει την καμπύλη των αποδόσεων.
Ωστόσο επανέλαβε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο μηδέν και θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα "για πολλά χρόνια".
Κι εδώ είναι το πρόβλημα, όπως διαπιστώνει η JP Morgan, η οποία εκτιμώντας για την πορεία των αγορών το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δεν είναι ούτε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, ούτε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που ανησυχεί τους επενδυτές.

Αυτό που προκαλεί ανησυχίες είναι ένα λάθος πολιτικής, ειδικά από τη Fed.
Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης τις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι αρνητικοί κίνδυνοι για τις μετοχές και οι επικίνδυνες προοπτικές της αγοράς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Από τους τρεις βασικούς κινδύνους που αναφέρονται στη Wall Street είναι ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, το προβάδισμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και ένα λάθος πολιτικής.
Και το τρίτο είναι που ανησυχεί περισσότερο.

Όπως εξηγεί η JP Morgan, «ο κίνδυνος λάθους πολιτικής σχετίζεται με την ιδέα ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα κίνητρα και εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποτύχουν να το επιτύχουν.
Με άλλα λόγια, έχοντας εισφέρει ρευστότητα άνω των 3 τρισ. δολαρίων τους τελευταίους τρεις μήνες, η JP Morgan υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Με λίγα λόγια, η JPMorgan συμφωνεί και υποστηρίζει ότι σύντομα η Fed θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να καθησυχάσει την αγορά για άλλη μια φορά ή να διακινδυνεύσει μια σημαντική αποτυχία στην αγορά τους επόμενους μήνες.
Αναφορικά με το πως οι επενδυτές μπορούν να διαπιστώσουν τα λάθη πολιτικής της Fed, η JP Morgan υποστηρίζει ότι η καμπύλη είναι μια σημαντική μέτρηση που πρέπει να προσέξει κανείς για να εκτιμήσει εάν ο κίνδυνος σφάλματος πολιτικής επανεμφανιστεί.
Αυτό, σύμφωνα με την JP Morgan, "οφείλεται στο γεγονός ότι το περιεχόμενο πληροφοριών της καμπύλης απόδοσης στο 10ετές ενδέχεται να αμβλυνθεί από τις ροές των επενδυτών και τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ομολόγων παρά από τις προσδοκίες σχετικά με την πολιτική", που είναι ένας ευγενικός τρόπος να πούμε ότι η καμπύλη απόδοσης χάνει τις δυνάμεις της.
Ως αποτέλεσμα, η σωστή καμπύλη που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές είναι αυτή όπως φαίνεται στο Σχήμα 2:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης