Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία από Pfizer – BioNtech για εμβόλιο, αλλά ο κορωνοϊός θερίζει – Ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Στους 517 χιλ. οι νεκροί, στα 10,8 εκατ. τα κρούσματα

Αισιοδοξία από Pfizer – BioNtech για εμβόλιο, αλλά ο κορωνοϊός θερίζει – Ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Στους 517 χιλ. οι νεκροί, στα 10,8 εκατ. τα κρούσματα
Αναστέλλουν το άνοιγμα των οικονομιών τους πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ - Έξαρση κρουσμάτων σε Ινδία και Λατινική Αμερική - ΠΟΥ: 160.000 κρούσματα ημερησίως την τελευταία εβδομάδα
(upd7) Τη στιγμή που η επιδημία του κορωνοϊού θερίζει τον πλανήτη καθώς καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και θανάτων με νέα ημερήσια παγκόσμια ρεκόρ όσον αφορά τις νέες μολύνσεις από τον ιό, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από την επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική Pfizer σε συνεργασία με τη γερμανική BioNtech ανακοίνωσαν πως οι κλινικές δοκιμές εμβολίου τους έχουν θετικά αποτελέσματα καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους που χορηγήθηκε.
Αν και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν πως πρέπει να ακολουθήσουν ευρύτερες δοκιμές προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου, τα νέα ότι οι ασθενείς ανέπτυξαν αντισώματα απέναντι στον ιό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στις αγορές της Ασίας.
Πάντως, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να επιτίθεται.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων (περίπου 53.000), την ώρα που μια σειρά από Πολιτείες αναστέλλουν ή αναθεωρούν το σχεδιασμό τους για το άνοιγμα των οικονομικών και των κοινωνιών τους επιφέροντας μεγαλύτερο κόστος στην αμερικανική οικονομία.
Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, όπου οι θάνατοι στη Βραζιλία ξεπέρασαν τους 60.000 ενώ το Μεξικό ξεπέρασε σε θανάτους λόγω της επιδημίας την Ισπανία ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η Ινδία, η οποία τις τελευταίες 12 ημέρες είδε τα κρούσματα στην χώρα να αυξάνονται κατά 200.000.
Και ενώ η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορα της με απώτερο στόχο να επαναφέρει τον τουρισμό σε μια συνθήκη κανονικότητας, η Αυστραλία έθεσε σε εφαρμογή το lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο υπουργός Υγείας, David Clark υπέβαλε την παραίτηση του ύστερα από μια σειρά παραβιάσεων της καραντίνας από ταξιδιώτες.
Ενδεικτικοί των διαστάσεων της επιδημίας είναι οι αριθμοί που αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Βάσει αυτών εδώ και μια εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 ημερησίως, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο τον Ιούνιο αναφέρονταν περισσότεροι από 4.700 θάνατοι το 24ωρο, κάτι που σημαίνει ότι 196 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους την ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 18 δευτερόλεπτα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 517.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 10,7 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 10.742.416 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 517.162
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 2.699.658 και σε νεκρούς με 128.184
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 60.632 και σε κρούσματα με 1.448.753
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 43.991 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 314.992
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 661,165 και 9.683 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 604.641 και 17.834 νεκρούς
- Έκτο το Περού σε κρούσματα με 288.477 και 9.860 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 282.043 – Στους 5.753 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 249.659 και 28.364 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 240.760 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.788
- Στους 29.864 οι νεκροί στη Γαλλία, 202.981 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 195.228 και οι νεκροί σε 8.994
- Έκτο σε νεκρούς το Μεξικό με 28.510 – Δέκατο σε κρούσματα με 231.770
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.813 κρούσματα και 4.641 νεκροί
- Στους 5.150 οι νεκροί στην Τουρκία, 201.098 τα κρούσματα
Image
Αισιόδοξα μηνύματα από Pfizer και BioNtech για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Επιτυχείς οι κλινικές δοκιμές

Αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού στέλνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech, οι οποίες ανακοίνωσαν πως οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήταν θετικές καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση.
Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 45 ενήλικες υγιείς ανθρώπους.
Οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε ομάδες, εκ των οποίων κάποιοι έλαβαν δόση 10 microgram, άλλοι 30 μg, άλλοι 100 μg και εννέα ένα φάρμακο placebo.
Η Pfizer ανακοίνωσε πως ένα από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια της ανέπτυξε αντισώματα στον ιό, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για να αποκτήσει κανείς ανοσία, σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν δύο από τις δόσεις των 10 και 30 microgram ύστερα από 28  ημέρες.
Όπως ανακοινώθηκε τα επίπεδα των «εξουδετερωτικών» αντισωμάτων ήταν 1,8 έως 2,8 φορές υψηλότερα από εκείνα στους ασθενείς που ανέρρωσαν.
Σύμφωνα με την Pfizer, όλοι οι ασθενείς που έλαβαν τις δύο χαμηλότερες δόσεις του εμβολίου είχαν αναπτύξει σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων στον ιό ύστερα από 28 ημέρες.
Το εμβόλιο της Pfizer αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNtech.
Όπως ανακοίνωσε η Pfizer το εμβόλιο δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, αν και οι δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο προκαλεί πυρετό σε κάποιους ασθενείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που έλαβαν τη δόση των 100 microgram.
Άλλοι ασθενείς ανέφεραν πως ένιωθαν πόνο στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωσηη Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν.
Αυτές οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Pfizer δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μελέτες.
Απόρροια των θετικών αυτών νέων ήταν οι μετοχές της Pfizer και της BioNtech SE να εκτοξευτούν.
Η BioNTech και η Pfizer αναφέρεται ότι αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος των δόσεων που θα απαιτηθούν.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο αυτό είναι ένα από τα περίπου 100 που «τρέχουν» παγκοσμίως.
Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για τη διάθεση του εμβολίου στον πληθυσμό καθώς η ανάπτυξη του και ο έλεγχος για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητας είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.
Image
ΗΠΑ: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων – Αναστέλλουν το άνοιγμα της οικονομίας πολλές Πολιτείες

Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ, οι οποίες βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν τουλάχιστον 52.898 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με το σύνολο τους να προσεγγίζει τα 2,7 εκατομμύρια κρούσματα.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν άλλοι 706 θάνατοι, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται σε 128.062.
Η έξαρση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι Πολιτείες που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία να αναστέλλουν ή αναθεωρούν το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας τους σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Gavin Newsom υποστήριξε ότι ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς και για αυτό έδωσε εντολή για να κλείσουν τα μπαρ, απαγόρευσε την εστίαση σε κλειστούς χώρους και επέβαλε περιοριστικά μέτρα σε 19 κομητείες, στις οποίες διαμένει και το 70% του πληθυσμού της Πολιτείας.
Αναμφίβολα οι αποφάσεις αυτές θα επιφέρουν περαιτέρω οικονομικό κόστος στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.
Σημειώνεται πως η επιδημία έχει μετατοπιστεί από τα βορειοανατολικά  προς την Καλιφόρνια, την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό στα δυτικά, όπως και στο Τέξας, στη Φλόριντα και στη Τζόρτζια.
Το Τέξας έσπασε το ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε 24 ώρες, καταγράφοντας 8.076 νέες μολύνσεις Covid-19, σχεδόν 1.000 περισσότερες από την προηγούμενη ημέρα, η Νότια Καρολίνα ανέφερε 24 επιπλέον θανάτους στη διάρκεια της ημέρας, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει αναφέρει έως σήμερα, ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικό επέκτεινε έως τις 15 Ιουλίου τα έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενώ στην Ιντιάνα αποφασίστηκε να ανασταλεί έως τα μέσα Ιουλίου το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Image
Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Πάνω από 60.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική καθώς αυξάνονται δραματικά οι αριθμοί των θυμάτων και των κρουσμάτων.
Η πλέον πληττόμενη χώρα είναι η Βραζιλία, η οποία μετρά περισσότερους από 60.000 νεκρούς
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.016 επιπλέον θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 45.482 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού φτάνει τους 60.610 νεκρούς επί συνόλου 1.447.523 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο ξεπέρασε την Ισπανία όσον αφορά τους νεκρούς.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 741 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 5.681 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται σε 28.510 νεκρούς επί συνόλου 231.770 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Το όριο όμως των 100.000 κρουσμάτων ξεπέρασε και η Κολομβία παρά τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στην χώρα ανέρχονται πλέον σε 102.009, εκ των οποίων 54.941 είναι ενεργά.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων καθώς αναφέρθηκαν 4.163.
Τουλάχιστον 3.470 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της Covid-19.
Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά δήλωσε ότι το Σαββατοκύριακο η πόλη θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα αυστηρότερο lockdown καθώς οι ΜΕΘ έφτασαν το 70% της χωρητικότητας τους, αλλά απέκλεισε αυστηρότερα μέτρα αφού η κυβέρνηση παρέδωσε εκατοντάδες επιπλέον αναπνευστήρες.
Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και το lockdown, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Μάρτιο και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου, έχουν επιφέρει πλήγμα στη συνήθως υγιή οικονομία, με τις επιχειρήσεις να είναι κλειστές και τον δείκτη ανεργίας να αυξάνεται.
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020.
Σημειώνεται πως στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως βρίσκονται πέρα απο τη Βραζιλία και το Μεξικό, το Περού (στην 6η θέση με περισσότερα από 288 χιλ.κρούσματα) και η Χιλή (στην 7η με πάνω από 282 χιλ. κρούσματα).
Σε νέο lockdown έχει εισέλθει το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
Την περίοδο αυτή θα γίνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές

Μαύρος ο Ιούνιος για την Ινδία - Lockdown σε δύο Πολιτείες

Τέταρτη παγκοσμίως – πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία και Ρωσία – είναι σε επιβεβαιωμένα κρούσματα η Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 600.000 κρούσματα ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 17.384.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Ινδία όσον αφορά την πορεία της εξέλιξης της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς κατά τη διάρκεια του καταγράφηκε το 70% των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο στην Ινδία αναφέρθηκαν περισσότερα από 400.000 κρούσματα και 12.000 θάνατοι.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τις τελευταίες 12 ημέρες καταγράφηκαν τουλάχιστον 200.000 κρούσματα.
Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι αυτές του Νέου Δελχί, της Βομβάης και της Τσενάι ενώ δύο Πολιτείες αυτές της Tamil Nadu και της Maharashtra ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν νέα lockdowns στους κατοίκους τους έως τα τέλη Ιουλίου.
Πάντως το Tamil Nadu ανακοίνωσε πως από χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου θα ανοίξει τους θρησκευτικούς χώρους στις αγροτικές περιοχές, αν και συστήνει στους πολίτες άνω των 65 ετών, στις έγκυες και στα παιδιά κάτω των 10 ετών να παραμείνουν σπίτι τους.

Ρωσία: Πάνω από 9.600 οι θάνατοι

Ξεπέρασαν τα 9.600 τα θύματα του κορωνοΐού στη Ρωσία η οποία ανακοίνωσε 6.760 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί τον μικρότερο από τις 29 Απριλίου.
Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στη Ρωσία σε 661.165.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 147 νέοι θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχονται σε 9.683.
Image
Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της  - Εκτός λίστας με τις ασφαλείς χώρες οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία

Τα σύνορα της άνοιξε από την 1η Ιουλίου σε 14 τρίτες χώρες η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να διασώσει ότι μπορεί από τη φεττινή τουριστική χρονιά.
Από τη σχετική λίστα απουσιάζουν μεγάλες αγορές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό όπως είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα, αν και για την τελευταία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Εφόσον το Πεκίνο επιτρέψει την είσοδο σε Ευρωπαίους πολίτες, τότε θεωρείται πιθανό να επιτραπεί και στους Κινέζους πολίτες να επισκέπτονται την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ επιτρέπει την είσοδο στους πολίτες που προέρχονται από 14 κράτη.
Πρόκειται για τις Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Σημειώνεται πάντως ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να ανοίξει τα σύνορα της δεν συνοδεύτηκε από κοινές κινήσεις καθώς για παράδειγμα η Ελλάδα απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις από τη Μ. Βρετανία και τη Σουηδία έως τις 15/7  ενώ παράλληλα επέβαλε τεστ σε πολίτες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου έγινε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το  Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφει άνοδο των κρουσμάτων και μάλιστα κατά το τελευταίο 24ωρο υπερέβησαν τα 100, αριθμός ρεκόρ πολλών εβδομάδων.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα (23 Ιουνίου) το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.

Αυστραλία: Lockdowns σε 36 προάστια της Μελβούρνης

Μέτρα περιορισμού σε 36 προάστια της Μελβούρνης επιβάλλουν οι Αρχές της Βικτόρια, της δεύτερης μεγαλύτερης Πολιτείας της Αυστραλίας, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν άλλα 64 νέα κρούσματα.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως από την 1η Ιουλίου και για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα σε 36 προάστια της Μελβούρνης, τα οποία αφορούν ένα πληθυσμό της τάξης των 320.000 ανθρώπων.
Οι κάτοικοι στα προάστια αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός κι αν μετακικούνται για λόγους εργασίας, για να πάνε στο σχολείο, να ασκηθούν ή να προμηθευτούν τρόφιμα.
Τα καφέ και τα εστιατόρια θα περιοριστούν και πάλι στις υπηρεσίες takeaway, μερικές μόνο εβδομάδες αφού άρχισαν να σερβίρουν σε καθήμενους πελάτες στο πλαίσιο του γενικότερου ‘ανοίγματος’ της οικονομίας της χώρας.
Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόριας ζήτησε επίσης όλες οι πτήσεις να εκτρέπονται σε άλλες πολιτείες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων.
Η Βικτόρια καταγράφει διψήφια ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 για κάθε μία από τις προηγούμενες 14 ημέρες, ενώ οι περισσότερες άλλες πολιτείες καταγράφουν μηδενική ή χαμηλή μονοψήφια αύξηση.
Η αύξηση στη Βικτόρια έχει οδηγήσει την πανεθνική ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Απρίλιο.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Περισσότερα από 160.000 κρούσματα την ημέρα παγκοσμίως, εδώ και μία εβδομάδα

Ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται καθημερινά από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως υπερβαίνει τους 160.000 εδώ και μία εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Εδώ και μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 την ημέρα.
Το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19, που έχουν καταμετρηθεί έως χθες, έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tendros Adhanom Gebreyesus.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη που απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μηχανισμό που είχαν στη διάθεσή τους στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού θα δυσκολευτούν να τον νικήσουν.
«Ορισμένες χώρες… ακολούθησαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση.
Αυτές οι χώρες θα έχουν έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά τους», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, χωρίς να ξεχωρίζει κανένα κράτος.
«Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε αυτής της πανδημίας είναι να υιοθετήσουμε μια καθολική προσέγγιση», τόνισε ο Tendros Adhanom Gebreyesus, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εντοπίζονται και να απομονώνονται τα περιστατικά, να τίθενται σε καραντίνα οι επαφές τους και να χρησιμοποιείται μάσκα, όταν είναι απαραίτητο.
Πρέπει να «κάνουμε τα πάντα», επέμεινε, επισημαίνοντας πως οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτήν «την καθολική προσέγγιση» έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.
«Ένα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι ότι όποια κι αν είναι η κατάσταση μιας χώρας, μπορεί να αντιστραφεί.
Δεν είναι ποτέ πολύ αργά», υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ιταλία και η Ισπανία, αν και αντιμετώπισαν μια «αποθαρρυντική κατάσταση», όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο της πανδημίας τον Μάρτιο, κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία χάρη σε έναν «συνδυασμό ηγεσίας, σεμνότητας, ενεργούς συμμετοχής κάθε μέλους της κοινωνίας και εφαρμογής μιας καθολικής προσέγγισης».

Yale (Έρευνα): Η πανδημία τριπλασίασε τον αριθμό των νεκρών στη Νέα Υόρκη, +18% στις ΗΠΑ

Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε τουλάχιστον 122.000 επιπλέον θανάτους στις ΗΠΑ σε σύγκριση με μια «φυσιολογική» χρονιά, ήτοι 18% περισσότερους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη 1η Ιουλίου, στην ιατρική επιθεώρηση Jama Internal Medicine.
Όμως, δεν πρόκειται παρά για έναν μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο: η αυξημένη θνησιμότητα ήταν εξαιρετικά υψηλή στις μεγάλες εστίες την άνοιξη, αρχής γενομένης από τη Νέα Υόρκη: η πόλη έθαψε τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα και έως και επτά φορές περισσότερους κατά την κορύφωση της επιδημίας, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, εβδομάδα ανά εβδομάδα, την οποία συντόνισαν ερευνητές του πανεπιστημίου Yale.
Στη Νέα Υόρκη, ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων, σύμφωνα με ένα δημογραφικό μοντέλο που βασίζεται σε προηγούμενα έτη, ήταν 13.000 για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου. Ωστόσο, καταγράφηκαν 38.170 θάνατοι.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο επίσημος απολογισμός της Covid-19 είχε σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί, καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία.
Ο συνολικός αριθμός των επιπλέον θανάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων που αποδόθηκαν επισήμως στην Covid-19, καθώς σε πολλούς ανθρώπους που τελικά πέθαναν δεν είχαν διεξαχθεί εξετάσεις, αλλά κι επειδή ο τρόπος συμπλήρωσης των πιστοποιητικών θανάτου δεν ήταν εναρμονισμένος σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά, ένα ποσοστό 22% της αυξημένης θνησιμότητας δεν συνδεόταν επισήμως με τον κορονοϊό.
Πολιτείες, όπως το Τέξας και η Αριζόνα, που είχαν πληγεί ελαφρύτερα την άνοιξη (ωστόσο, χθες είναι οι ενεργότερες εστίες της νέας έξαρσης), έχουν τις χειρότερες επιδόσεις: ποσοστό άνω του 50% της αυξημένης θνησιμότητας δεν εξηγείτο και δεν είχε καμία επίσημη διασύνδεση με την Covid-19.
«Η διαφορά μεταξύ του επίσημου απολογισμού της Covid-19 και της συνολικής μη φυσιολογικής θνησιμότητας ελαττώθηκε με τον χρόνο και σχεδόν εξαφανίστηκε σε ορισμένες περιοχές, όπως η Νέα Υόρκη.
Όμως, η αξιοπιστία του επίσημου απολογισμού διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των πολιτειών», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Daniel Wineburger, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης