Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Tα assets που απογειώθηκαν και βυθίστηκαν το β’ τρίμηνο του 2020, στις χειρότερες θέσεις το ελληνικό χρηματιστήριο

Deutsche Bank: Tα assets που απογειώθηκαν και βυθίστηκαν το β’ τρίμηνο του 2020, στις χειρότερες θέσεις το ελληνικό χρηματιστήριο
Η Deutsche Bank σκιαγραφεί την πορεία που διέγραψαν οι αγορές το β’ τρίμηνο του 2020
Μια αναδρομή στις χρηματιστηριακές αξίες που υπεραπόδωσαν ή δεν απόδωσαν καθόλου επιχειρεί η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει την πορεία που διέγραψαν οι αγορές το β’ τρίμηνο του 2020.
Η τράπεζα έκανε, επίσης, μνεία στην επόμενη ημέρα, αναφέροντας πως το συναίσθημα ευφορίας στο χρηματιστήριο πιθανότατα θα αντικατασταθεί κατά 80% από την απαισιοδοξία που θα προκαλέσουν οι αρνητικές αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες.
Και ενώ η έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ πραγματικής οικονομίας και αξιών δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη, όπως παραδέχονται ακόμη και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο Ιούνιος επεφύλασσε ακόμα ισχυρότερες αποδόσεις.
Το φρικτό α’ τρίμηνο, οπότε οι αγορές αντέδρασαν στο ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, διαδέχθηκαν κέρδη.
Τα 13 από τα 38 assets της Deutsche Bank βρίσκονται σε θετικό έδαφος, τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε νομισματικούς όρους.
Πολλά από αυτά τα κέρδη βασίζονται στην επιβράδυνση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, στη σταδιακή επανεκκίνηση των μεγάλων οικονομιών, αλλά και στα μεγάλα δημοσιονομικά και νομισματικά πακέτα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν και πάλι ενδείξεις επιτάχυνσης της πανδημίας σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που αυξάνει την ανησυχία για το πού θα μπορούσαν να πάνε τα πράγματα το δεύτερο εξάμηνο.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, το πετρέλαιο το 2020 παρουσιάζει τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις από όλα τα περιουσιακά στοιχεία που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στις αγορές.
Μάλιστα, τον Απρίλιο έλαβε αρνητικές τιμές.
Κοιτάζοντας το τρίμηνο στο σύνολό του, οι WTI και Brent βρίσκονται στην κορυφή του «βαθμολογικού πίνακα», με αποδόσεις + 91,7% και + 81,0% αντίστοιχα, κάτι που τα καθιστά τις αξίες με την ισχυρότερη απόδοση από το γ’ τρίμηνο του 1990, όταν ξέσπασε ο Πόλεμος του Κόλπου.

Παρ 'όλα αυτά, παρά την καλύτερη τριμηνιαία απόδοσή τους εδώ και τρεις δεκαετίες, τόσο το WTI όσο και το Brent δεν κατέχουν τα πρωτεία σε ό,τι αφορά την απόδοσή τους, σύμφωνα με την Deutsche Bank, λόγω της τροχιάς που διέγραψαν το α’ τρίμηνο.
Ήτοι, σε ετήσια βάση έχουν απολέσει -5,7% και -37,7% της αξίας τους, αντίστοιχα.
Στα commodities, ο χρυσός συνεχίζει να σημειώνει την ισχυρότερη απόδοση σε ετήσια βάση, με + 17,4% στο α’ εξάμηνο του έτους.
Αυτή η επίδοση έρχεται έπειτα από μια θετική πορεία τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου το κίτρινο μέταλλο σημείωσε +2,9% - υψηλό 7ετίας.
Άλλα εμπορεύματα που είχαν επίσης εξαιρετική απόδοση ήταν ο χαλκός με 11,9% τον Ιούνιο – κατέγραψε την καλύτερη μηνιαία απόδοση από τον Νοέμβριο του 2016.
Σε τριμηνιαία βάση, η απόδοση + 21,8% είναι η καλύτερη από το γ’ τρίμηνο του 2010.

Εν τω συνόλω, σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για ένα ισχυρό τρίμηνο αναφορικά με τις μετοχές, καθώς ανέκαμψαν από τις ζημίες που παρουσίασαν το α’ τρίμηνο.
Στην πραγματικότητα, με βάση τις αποδόσεις τους, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, είχε το καλύτερο τρίμηνο από το 4ο τρίμηνο του 1998, χάρη στo +20,5% που κατέγραψε.
Ωστόσο, παρά αυτή την ισχυρή απόδοση, ο δείκτης εξακολουθεί να υπολείπεται -3,1% σε ετήσια βάση.
Πάντως, στην έρευνα της Deutsche Bank, ο μόνος πραγματικά θετικός δείκτης σε ετήσια βάση μέχρι στιγμής είναι ο NASDAQ, που επέκτεινε τα ετήσια κέρδη του τον Ιούνιο.
Μάλιστα, σημειώνει απόδοση + 12,7% από την αρχή του έτους.
Στην αγορά συναλλάγματος, ο Ιούνιος ήταν ένας κακός μήνας για το δολάριο, με τον δείκτη δολαρίου να πέφτει κατά -1,0% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Από την άλλη, το ευρώ είχε έναν ισχυρό μήνα, κερδίζοντας + 1,2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς η Γηραιά Ήπειρος είχε καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.
Τέλος, από την πλευρά των αξιών σταθερού εισοδήματος, τα κρατικά ομόλογα υποαπέδωσαν έναντι των μετοχών τον Ιούνιο.
Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν μόλις + 0,1%, ενώ γενικότερα τα ομόλογα αυξήθηκαν + 0,3%.
Παρ’ όλα αυτά, καταγράφουν τις ισχυρότερες επιδόσεις σε ετήσια βάση (ομόλογα αμερικανικού δημοσίου + 9,2% και, γενικότερα, χρεόγραφα + 2,3%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης