Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σύσκεψη τραπεζών - ΥΠΟΙΚ - Στο επίκεντρο διορθωτικές κινήσεις στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων μέσω ΤΕΠΙΧ

Σύσκεψη τραπεζών - ΥΠΟΙΚ - Στο επίκεντρο διορθωτικές κινήσεις στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων μέσω ΤΕΠΙΧ
Σύσκεψη τραπεζιτών με Σταϊκούρα για την  απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας
Σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα είχαν χθες 1 Ιουλίου 2020 οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και μάλιστα μια σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία των επικεφαλής των τραπεζών στο γραφείο του Υπουργού. 
Στη σύσκεψη αυτή μετείχε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο που μόλις ξεκινάει η τουριστική δραστηριότητα ενώ ενόψει Σεπετμβρίου τα δεδομένα για τις επιχειρήσεις φαντάζουν δύσκολα.
Αλλωστε υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της κινητικότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων που πραγματοποιούν αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ΤΕΠΙΧ και Αναπτυξιακή Τράπεζα ήταν δύο από τα θέματα συζήτησης.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές αναζητείται τρόπος ικανοποίησης όλων όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις σε σχέση με το ΤΕΠΙΧ αλλά δεν στάθηκε δυνατόν τελικώς να χρηματοδοτηθούν διότι τελείωσαν τα χρήματα του προγράμματος.
Με βάση τα νέα δεδομένα  λοιπόν αναζητούνται κεφάλαια ύψους 1 δισ. περίπου προκειμένου να δοθούν στους δικαιούχους που δεν πρόλαβαν τη χρηματοδότηση.
Τα κεφάλαια αυτά αναζητούνται από την κυβέρνηση μέσω ΕΣΠΑ.
Εν τω μεταξύ μεταβάλλονται ως γνωστόν οι όροι χρηματοδότησης και για τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας αφού αίρεται η εφαρμογή των διατάξεων περί  προβληματικών επιχειρήσεων που δεν επιτρέπουν σε μικρομεσαίες εταιρίες των οποίων τα κεφάλαια έχουν υποχωρήσει στο μισό να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος.
Τώρα ως προβληματική θεωρείται μόνον η επιχείρηση η οποία έχει πραγματοποιήσει παύση πληρωμών.
Yπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά τους τελικούς αποδέκτες λίγες ημέρες πριν πάλι είχαν συντελεστεί σημαντικές μεταβολές από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα οι  επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΕΑΤ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ ή ΕΤΕΑΝ) και κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης εμφάνισαν κατ΄ αρχή δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά, αλλά στη συνέχεια αποπλήρωσαν το σύνολο των οφειλών τους προς την ΕΑΤ, στο εξής δεν θα απορρίπτονται από το πρόγραμμα  Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων CoViD- 19.
Ας σημειωθεί πως η ζήτηση για τα συγκεκριμένα προγράμματα προς τις τράπεζες είναι πολύ μεγάλη.Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι επιχειρήσεις δεν στράφηκαν προς την επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς με βάση έγκυρες πηγές αναμενόταν 300.000 αιτήσεις ενώ το σύστημα υποδέχθηκε μόνον 100.000 αιτήσεις.
Αυτό συνέβη καθώς οι περισσότερες εκ των επιχειρήσεων δεν επιθυμούν να αυξήσουν το χρέος τους προς το Δημόσιο. Παρ' όλα αυτά εκτιμαται πως  μπορεί α υπάρξει και τρίτο κύμα επιστρεπτέας προκαταβολής.
Η κυβέρνηση είναι φανερό πως επιθυμεί να στηρίξει με κάθε τρόπο τις ελληνικές επιχειρήσεις έως ότου ξακινήσει να ανατάσσεται η οικονομία.
Ζητά λοιπόν από τις τράπεζες γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες προκειμένου να διανεμηθούν τουλάχιστον τα κονδύλια τα οποία φέρουν εγγυήσεις .

Ειρήνη Σακελλάρη
Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης