Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λύση με τροπολογία στον Πτωχευτικό Κώδικα για τις αποζημιώσεις των εργαζόμενων της Ελευθεροτυπίας

tags :
Λύση με τροπολογία στον Πτωχευτικό Κώδικα για τις αποζημιώσεις των εργαζόμενων της Ελευθεροτυπίας
Η σκληρή γραμμή των Θεσμών  για την προστασία  της πρώτης κατοικίας.
Ελευθερία κινήσεων από τους Θεσμούς επιζητεί το οικονομικό επιτελείο έχοντας ως βασικό επιχείρημα τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός στους συντελεστές της οικονομίας.
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να  δώσει παράταση ζωής στους πληγέντες και η πρόθεση αυτής αποτυπώνεται και στην νομοθετική  πρωτοβουλία  της να λύσει το θέμα των αποζημιώσεων των εργαζόμενων της Ελευθεροτυπίας.
Πρόκειται για διευθέτηση  της κόντρας που ξέσπασε ανάμεσα στους εργαζόμενους  με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, οι οποίες να σημειωθεί προχώρησαν σε ανακοπή κατά του πίνακα διανομής του τιμήματος από τον πλειστηριασμό του ακινήτου  της εταιρείας στο Νέο Κόσμο.
Η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στον Πτωχευτικό Κώδικα  με την οποία  θα ορίζει ρητά ότι η κατανομή των χρημάτων να γίνει έχοντας ως βάση το χρόνο αίτησης  πτώχευσης της εταιρεία.
Με την κατάθεση της αναμένεται οι τράπεζες να αλλάζουν τακτική καθώς η παραμονή της στην ίδια  τακτική θα τους κοστίσει περισσότερο αφού οι ενδιαφερόμενο θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.  
Την ίδια στιγμή πάντως τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών θυμήθηκαν την εποχή των σκληρών μνημονίων αφού    απορρίπτουν την πρόταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να δοθεί προστασία  στο σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν απo τον COVID 19  για την  πρώτη κατοικία.
Η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με το  «καυτό» θέμα της πρώτης κατοικίας η οποία στο τέλος πιθανόν να υποχρεωθεί να βάλει κριτήρια  για την ένταξη των κορωνοϊόπληκτων. Τα κλιμάκια ζητούν να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν  έως τώρα για την 1η κατοικία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι περισσότεροι 300.000  δανειολήπτες δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα από την υγειονομική βόμβα που έσκασε.
Στην  περίπτωση που τα τεχνικά κλιμάκια επιμένουν μέχρι τέλους στην σκληρή γραμμή τους το θέμα θα συζητηθεί με τους επικεφαλής των Θεσμών αναζητώντας μία πιο ευνοϊκή λύση. 
Στο σενάριο η προστασία να δοθεί με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών  στοιχείων και με το υπόλοιπο του δανείου αναμένεται να μείνουν απροστάτευτοι  χιλιάδες  δανειολήπτες.
Σε αυτό το ενδεχόμενο περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες που χτυπήθηκαν από τον COVID 19  θα  αντιμετωπίσουν την απειλή να χάσουν  το σπίτι τους  επειδή εμφάνιζαν ικανοποιητικά εισοδήματα την περυσινή χρονιά ενώ θα απουσιάζει από το κριτήρια η τρέχουσα  οικονομική κατάσταση των παθόντων.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την βοήθεια  της τεχνολογίας και την μεθεπομένη Δευτέρα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους 4 αξιωματούχους των Θεσμών.
Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων θα είναι και ο νέος πτωχευτικός κώδικας των  νοικοκυριών, ο οποίος ήδη βρίσκει αρκετές αντιδράσεις από τις τράπεζες.
Το βασικό σημείο τριβής είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η διαδικασία  της πτώχευσης να ολοκληρώνεται σε διάστημα  ενός χρόνου  ενώ οι τράπεζες θέλουν να ολοκληρώνεται μετά  από 3 χρόνια.
Τα παραπάνω ζητήματα είναι ιδιαίτερα  σημαντικά για την κυβέρνηση αφού οι οριστικές αποφάσεις θα διευκολύνουν  ή θα δυσκολέψουν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού η οποία τα  τελευταία 10 χρόνια  βρίσκεται εγκλωβισμένη σε  ένα καθοδικό οικονομικό σπιράλ το οποίο  πήρε  παράταση ζωής  με την παρουσία του COVID 19 που άλλαξε συθέμελα την οικονομική δραστηριότητα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr              
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης